Pracovať budeme dlhšie, niektorí možno až do sedemdesiatky, dôchodkový vek sa stále predlžuje

Priemer dôchodkového veku v Európskej únii je 64,3 roka pre mužov a 63,5 roka pre ženy. V prípade Slovenska je aktuálny dôchodkový vek podľa údajov OECD 62,8 roka pre obe pohlavia.

01.10.2023 06:00
penzista, pracujúci dôchodca, kvetinárstvo, kvety Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Súčasný dôchodkový vek zahŕňa dva typy: predčasný a štandardný. Na Slovensku je predčasný dôchodkový vek stanovený na dva roky pred oficiálnym dôchodkovým vekom alebo po 40 odpracovaných rokoch. Vek 62 rokov sa považuje za hranicu pre predčasný dôchodok v niektorých krajinách, vrátane Švédska, Portugalska, Nórska, Talianska, Grécka a Rakúska. Skutočný dôchodkový vek je však rôznorodý a presne odráža povinný dôchodkový vek.

Ako sa vyvíja dôchodkový vek v Európe? Každá krajina má svoj vlastný systém výpočtu dôchodkového veku. Podľa údajov z roku 2020 od Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa analyzoval súčasný a budúci dôchodkový vek pre tých, ktorí začali pracovať vo veku 22 rokov.

Dôchodkový vek podľa pohlavia

Pre mužov sa pohybuje dôchodkový vek od 52 rokov v Turecku až do 67 rokov v Nórsku a na Islande. U žien sa tento vek pohybuje od 44 rokov v Turecku. Mnoho ľudí po celom Turecko však ešte v apríli protestovalo proti plánovanému postupnému zvyšovaniu dôchodkového veku na 65 rokov zo 48 rokov u mužov a 44 rokov u žien, uviedla v apríli agentúra Reuters. V Nórsku a na Islande je to až do 67 rokov.

Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku?
Video
Zdroj: TV Pravda

Slovensko v porovnaní s priemerom EÚ

Priemer dôchodkového veku v Európskej únii je 64,3 roka pre mužov a 63,5 roka pre ženy. V prípade Slovenska je aktuálny dôchodkový vek podľa údajov OECD 62,8 roka pre obe pohlavia. To znamená, že Slovensko má nižší dôchodkový vek ako priemer EÚ, ale existuje niekoľko krajín, ktoré majú vyšší dôchodkový vek.

Rôzne dôchodkové veky v Európe

Napríklad v Nemecku je dôchodkový vek 65,7 roka pre mužov aj pre ženy. Vo väčšine európskych krajín dôchodkový vek 65 rokov alebo viac. Z krajín Európskej únie majú v súčasnosti nižší dôchodkový vek Grécko, Taliansko, Luxembursko a Slovinsko so 62 rokmi pre mužov aj pre ženy.

Očakávaná dĺžka dôchodku

Očakávaná dĺžka dôchodku sa zvyšuje nielen na Slovensku, ale aj v iných európskych krajinách. V roku 1970 mohli muži v krajinách OECD očakávať, že strávia na dôchodku priemerne 12,0 roka, čo sa zvýšilo na 19,5 roka do roku 2020. Pre ženy bola očakávaná dĺžka dôchodku v roku 1970 priemerne 16,0 roka, a vzrástla na 23,8 roka do roku 2020.

Rozdiel medzi pohlaviami

Očakáva sa, že ženy budú po odchode do dôchodku žiť o štyri roky dlhšie ako muži. Rozdiel medzi ženami a mužmi v očakávaných rokoch odchodu do dôchodku sa pohybuje od 2,0 roka v Írsku do 7,5 roka na Cypre, ukazujú údaje z OECD. Európske ženy po odchode z trhu práce môžu očakávať, že budú žiť o 4,3 roka viac ako muži. Je zaujímavé, že priemerná dĺžka života na penzii pre oboch sa v rámci Európy veľmi líši. U mužov sa pohybuje od 14 rokov v Lotyšsku do 24 rokov v Luxembursku. U žien sa zas pohybuje od 18,9 roka tak isto v Lotyšsku do 28,4 roka v Grécku. Očakáva sa, že ženy budú v dôchodku 26 alebo viac rokov v Belgicku, vo Francúzsku, v Grécku, Taliansku, Luxembursku a Španielsku.

Koľko rokov strávia ľudia na dôchodku

Priemerná dĺžka života na dôchodku v Európe sa veľmi líši. U mužov sa pohybuje od 14 rokov v Lotyšsku do 24 rokov v Luxembursku. U žien sa pohybuje od 18,9 roka v Lotyšsku do 28,4 roka v Grécku. Niektoré európske ženy môžu očakávať, že v dôchodku strávia 26 rokov alebo viac, čo platí pre Belgicko, Francúzsko, Grécko, Taliansko, Luxembursko a Španielsko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #dôchodkový vek #krajiny EÚ