Zvýši sa opäť vek odchodu do dôchodku? Návrh vlády hovorí jasne. O koľko sa vám predĺži dôchodkový vek?

Vplyv na zníženie veku odchodu do dôchodku má aj počet detí, ktoré ste vychovali. Za každé dieťa môže žena, ktorá vychovala deti odísť do dôchodku o šesť mesiacov skôr. O túto výhodu ale ženy môžu prísť, vláda navrhuje odrátavanie mesiacov zrušiť.

11.10.2023 06:00
dôchodca, senior, penzia, strašia pani na tablete Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ozdraveniu verejných financií by malo pomôcť aj niekoľko opatrení v dôchodkovom systéme a zasiahli by súčasných dôchodcov, budúcich penzistov a špeciálne ženy, ako aj bývalých policajtov či vojakov ako poberateľov výsluhových dôchodkov. Opatrenia sú súčasťou balíka návrhu konsolidačných opatrení, ktoré predstavila úradnícka vláda Ľudovíta Ódora.

Ženy by postihlo zjednotenie ich dôchodkového veku s mužmi, čo je jedným z odporúčaných opatrení Ódorovej vlády. „Znižovanie dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí zvyšuje výdavky penzijného systému, ktorý je už v súčasnosti deficitný a v dôsledku starnutia populácie sa očakáva, že sa v budúcnosti sa bude schodok ďalej prehlbovať," upozorňuje ministerstvo financií. Znížený dôchodkový vek podľa rezortu nie je vhodným nástrojom na kompenzáciu žien za materstvo a je jedným z dôvodov nižších dôchodkov žien v porovnaní s mužmi. „ Pri skoršom odchode do dôchodku strácajú ženy nielen roky kariéry, ale aj možnosť ťažiť z rastu priemernej mzdy v hospodárstve, pričom obidva faktory vstupujú do výpočtu novopriznaného dôchodku," tvrdí ministerstvo.

Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku?
Video
Zdroj: TV Pravda

Čo platí v súčasnosti

Vplyv na zníženie veku odchodu do dôchodku má aj počet detí, ktoré ste vychovali. Za každé dieťa môže žena, ktorá vychovala deti odísť do dôchodku o šesť mesiacov skôr. Maximálny počet detí sú ale tri, za ktoré sa zníži dôchodkový vek. Platí to aj pre otcov, ak vychovali deti, a neodrátava sa to ich matke a je na posúdení Sociálne poisťovne, či im tento nárok prizná, alebo nie.

Dôchodkový vek na Slovensku poistenec dovŕši v mesiaci v deň, ktorý sa číslom zhoduje s dňom jeho narodenia. Termín odchodu do dôchodku bol upravený ženám a mužom narodeným v rokoch 1957 až 1965, ktorým sa neodpočítalo šesť mesiacov v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca. Dôchodkový vek bol upravený tak, aby každý poistenec, ktorý vychoval deti, mal znížený dôchodkový vek o šesť mesiacov za každé vychované dieťa v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca, ktorý sa narodil v tom istom kalendárnom roku.

Reforma z minulého roka priniesla opätovné nadviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku dožitia. Dôchodková reforma začne platiť od januára, vek odchodu do dôchodku však aj na budúci rok bude určovať v súčasnosti platná tabuľka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #dôchodkový vek #počet vychovaných detí