Penzie budú v roku 2024 nižšie. Kto bude mať menší dôchodok? Čo treba urobiť, aby ste neprišli o desiatky eur

Žiadatelia o dôchodok ešte v roku 2023 by si mali začať vybavovať podľa experta na dôchodky Jozefa Mihála “časenky”, očakáva sa obrovský nápor na pobočky SP v novembri a decembri.

11.10.2023 15:15
Seniori Foto:
Ilustračná foto.
debata

Môžete odísť do dôchodku a zvažujete, či o penziu požiadate ešte v tomto roku alebo si počkáte a urobíte tak až budúci rok? Expert na dôchodky Jozef Mihál radí nečakať. "Presnú odpoveď budeme poznať 4. decembra 2023, kedy Štatistický úrad zverejní údaj o medziročnom raste priemernej mzdy za 3. štvrťrok 2023 – z čoho bude známa výška tzv. dôchodkovej hodnoty pre rok 2024 – a budeme vedieť úplne presne urobiť porovnávacie výpočty, " uvádza Mihál v statuse na svoje facebookovej stránke Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála.

Podľa Jozefa Mihála je už ale teraz jasné, že sumy starobných dôchodkov priznaných pred rokom 2024 sa k 1.1.2024 zvýšia o 3,6 %. a sumy starobných dôchodkov priznaných počas roka 2024 sa zvýšia o 14,5 %. Novopriznané dôchodky však budú vyššie, ako dôchodky priznané v roku 2023 len vtedy, ak medziročný rast priemernej mzdy bude nad 12,4 %, čo sa zdá byť nereálne.

Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku?
Video
Zdroj: TV Pravda
debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #výška penzie #kedy požiadať o dôchodok #aké budú dôchodky