Dôchodcovia dostanú od januára nižšie penzie, rodičovský dôchodok im už nepríde

Penzia sa tak dôchodcom nezvýši o sumu najviac 23,50 eura mesačne. Ako uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí, suma určená na rodičovský dôchodok na budúci rok sa presunie do celkovej sumy nového trinásteho dôchodku.„Ten v priemernej sume viac ako 600 eur bude pre väčšinu seniorov výhodnejší ako v súčasnosti nastavený súčet rodičovského a aktuálne vyplácaného trinásteho dôchodku," uviedlo ministerstvo.

12.11.2023 06:00
starší pár s tabletom, dôchodcovia, penzisti,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (62)

Ľudia budú mať podľa ministerstva práce naďalej možnosť rozhodnúť sa, komu vo forme dvoch percent z daní prispejú. Pribudne však možnosť prispieť touto formou aj svojim rodičom. „Prvé zmeny vo vyplácaní rodičovského dôchodku vo forme preukázania dvoch percent z daní svojim rodičom budú reálne až v máji 2025, teda z daní za rok 2024," informoval rezort. Štát má teda podľa ministerstva rok a pol na to, aby v prípade potenciálnych výpadkov združeniam a organizáciám, ktoré pomáhajú ľuďom, zabezpečil ich potreby cez dotačný mechanizmus. „Rodičovský dôchodok je doplnkom k dôchodku, o ktorý si dôchodcovia môžu naďalej prilepšiť, pretože ho nerušíme," dodalo ministerstvo.

Minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas-SD) navrhuje zrušiť súčasnú podobu rodičovského dôchodku. Kým v súčasnosti môžu pracujúce deti svojim rodičom na penzii prispieť časťou sociálnych odvodov vo výške 1,5 percenta hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu živnostníka, po novom by mohli svojim rodičom odviesť dve percentá zo zaplatenej dane z príjmov. Minister práce chce týmto spôsobom získať 315 miliónov eur, ktoré chce použiť na zvýšenie trinástych dôchodkov.

180 alebo 18 eur ročne?

Zmena výpočtu rodičovských dôchodkov pritom zoberie dôchodcom z ich rodičovských penzií vyše 90 %. Na sociálnej sieti na to upozornil expert na dane, odvody a dôchodky Jozef Mihál. Čo to predstavuje? vypočítal expert na dôchodky Jozef Mihál takto:

Pokračuje, že nové rodičovské dôchodky budú menej ako desatina doterajšej sumy. Štát a Sociálna poisťovňa podľa neho takto získajú časť prostriedkov na avizované zvýšenie trinástych dôchodkov.

Príklad

Pani Anna má ako zamestnankyňa hrubú mzdu 1000 eur. Ak by sa výpočet rodičovských dôchodkov nezmenil, počas roka 2024 by jej rodičia každý dostali rodičovský dôchodok vo výške:

1,5 % z 1000 eur = 15 eur mesačne, resp. 180 eur za celý rok.

Rodičovský bonus podľa Erika Tomáša sa má počítať ako 2 % z dane. Príklad pani Anny po zmene, ktorú navrhuje Tomáš.

Základ dane = 1000 eur – 134 eur (odvody) – 470 eur (nezdaniteľná časť) = 396 eur

Daň = 19 % z 396 eur = 75,24 eura

2 % z dane = 2 % z 75,24 eura = 1,50 eura.

„Po novom“ tak rodičia pani Anny dostanú rodičovský dôchodok 1,50 eura mesačne, resp. 18 eur za celý rok. Spolu.

„Nový“ rodičovský dôchodok tak bude 20 x nižší, ako doteraz, uviedol Mihál.

Príprava na dôchodok z pohodlia domova. Čo všetko už o vás Sociálna poisťovňa vie a kedy budete online vidieť odhad výšky vášho budúceho dôchodku?
Video
Zdroj: TV Pravda

Novinka z tohto roka

Od začiatku tohto roka sa na Slovensku zaviedol rodičovský dôchodok. Dieťa pracujúce na Slovensku môže od začiatku tohto roka odviesť každému rodičovi na penzii 1,5 percenta z jeho hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu. Vychádza sa pritom z príjmov dieťaťa spred dvoch rokov. Suma rodičovského dôchodku je zastropovaná, počíta sa najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Pri priemernej hrubej mzde za rok 2021 vo výške 1 211 eur maximálny rodičovský dôchodok v tomto roku dosahuje 21,80 eura mesačne pre každého rodiča. Takýto rodičovský dôchodok svojim rodičom môžu dopriať deti, ktorých hrubá mzda alebo vymeriavací základ dosahuje 1 453,60 eura a viac. Rodičovský dôchodok nemá vplyv na výšku odvodov dieťaťa ani na výšku jeho budúceho dôchodku.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #rodičovský dôchodok