Niektoré penzie budú budúci rok nižšie. Čo treba urobiť, aby ste neprišli o desiatky eur?

Už len pár dní máte na to, aby ste si podali žiadosť o dôchodok. Počet ľudí, ktorí sa rozhodli požiadať o dôchodok ešte tento rok výrazne stúpol, zvýšený nárast žiadostí zaznamenala Sociálna poisťovňa aj o predčasný starobný dôchodok, do ktorého môžu odísť ľudia po novom aj po štyridsiatich odpracovaných rokoch. O predčasný dôchodok možno požiadať aj pred splnením podmienok.

17.11.2023 09:45 , aktualizované: 30.11.2023 06:00
penzista, pracujúci dôchodca, práca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predčasných starobných dôchodkov, ktoré Sociálna poisťovňa prizná v tomto roku, sa týka tohtoročná dvojnásobná valorizácia. Ide o januárovú valorizáciu o 11,8 percenta a o júlové zvýšenie penzií o 10,6 percenta. O tieto percentá sa dôchodky zvyšujú pri ich priznaní. V budúcom roku sa novopriznané dôchodky budú valorizovať o 14,5 percenta.

Erik Tomáš s relácii Ide o pravdu hovorí o zmenách v rodičovskom bonuse
Video
Zdroj: TV Pravda

Dôchodok sa vždy vypočítava podľa individuálnej situácie daného klienta. Jeho výška závisí od období jeho dôchodkového poistenia, vymeriavacích základov, z ktorých odvádzal poistné na dôchodkového poistenie a od aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorá sa stanovuje každoročne na konci roka pre nasledujúci kalendárny rok. Pre rok 2024 má byť aktuálna dôchodková hodnota známa až 4. decembra tohto roka.

Kedy o penziu požiadať?

Dôležití je ale nezabudnúť na jednu vec. O dôchodok môžete požiadať až po dovŕšení dôchodkového veku. V prípade, ak ho dovŕšite napríklad 25. novembra, môžete žiadať o penziu až po tomto dátume.

O to, že dostanete menej peňazí, ak poisťovňa rozhodne neskôr a vy počas konania o priznaní dôchodku o penziu prídete, sa obávať nemusíte. Po vydaní rozhodnutia o konečnej výške dôchodku vám Sociálna poisťovňa dôchodok doplatí spätne odo dňa, v ktorom ste dovŕšili dôchodkový vek.

Spisovať žiadosti o predčasný starobný dôchodok je ale v súčasnosti možné aj skôr, avšak žiadateľ nemôže byť dôchodkovo poistený (pracovať) a poberať dávku v nezamestnanosti

Spisovať žiadosti o predčasný starobný dôchodok pobočky už teda umožňujú klientom aj pred dátumom, od ktorého žiadajú dôchodok priznať. Pozor, nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku nevzniká, ak ku dňu vzniku nároku na tento dôchodok je (bude) povinne dôchodkovo poistený (najmä žiadateľ o dôchodok, ktorý je v čase spísania žiadosti povinne dôchodkovo poistený, teda napr. pracuje). Zároveň nie je možné súbežne poberať dávku v nezamestnanosti.

O peniaze neprídete

O to, že dostanete menej peňazí, ak poisťovňa rozhodne neskôr a vy počas konania o priznaní dôchodku o penziu prídete, sa obávať nemusíte. Po vydaní rozhodnutia o konečnej výške dôchodku vám Sociálna poisťovňa dôchodok doplatí spätne odo dňa, v ktorom ste dovŕšili dôchodkový vek.

S prípravami na odchod do dôchodku treba začať skôr, aby vznikol dostatočný priestor na prípadné doplnenie chýbajúcich dokladov o obdobiach dôchodkového poistenia.

Sociálna poisťovňa poistencom pripomína, že okrem online rezervačného systému môžu využiť na rezerváciu termínu telefonickú objednávku a tiež osobnú návštevu priamo na pracoviskách Sociálnej poisťovne. Zároveň klientom odporúča využívať Elektronický účet poistenca (EUP), v ktorom nájdu informácie o počte evidovaných odpracovaných rokov potrebných na priznanie predčasného starobného dôchodku. Budúci poberateľ v EUP rovnako získa praktický prehľad dokladov potrebných pre spísanie žiadosti. Následný proces posudzovania tak bude rýchlejší a efektívnejší.

Sociálna poisťovňa pripomína, že termín na spísanie žiadosti si môžete teda rezervovať nielen cez webový Rezervačný systém, ale aj telefonicky alebo osobne v ktorejkoľvek pobočke. Rezervačný systém nepredstavuje celú kapacitu pobočiek Sociálnej poisťovne na spísanie žiadosti. Pobočky a pracoviská klientov vybavujú aj pri osobnej návšteve bez rezervácie. Ak to nebude v daný deň možné, zamestnanec pobočky ich objedná na iný voľný termín.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok