Ako sa zmení vek odchodu do dôchodku v roku 2024? Kedy pôjdete vy: tabuľka s prehľadom rokov odchodu do penzie podľa ročníkov narodenia

Od roku 2021 platil zákon, podľa ktorého mali všetci poistenci stanovený vek odchodu do dôchodku. U mužov sa zohľadňoval iba dosiahnutý vek, u žien sa bral do úvahy aj počet vychovaných detí.

04.12.2023 06:00
dôchodca, senior, dôchodky, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (65)

Novela zákona o sociálnom poistení však priniesla v prvom dôchodkovom pilieri veľké zmeny. Viaceré z nich začali platiť už od januára tohto roka.

Všetko o dôchodkovom veku prezradil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr
Video
Zdroj: TV Pravda

Najväčšou zmenou je koniec zastropovania veku odchodu do penzie. Už ho nebude pevne určovať tabuľka, po novom ho určí takzvaný automat nadviazaný na strednú dĺžku dožitia. Dotkne sa to všetkých ľudí narodených od roku 1967. V roku 2024 sa ešte ľudí, ktorí chcú odísť do dôchodku, zmeny nedotknú. Stále pre nich platí doterajšia tabuľka.

V súčasnosti je totiž známy dôchodkový vek poistencov, ktorí sa narodili pred rokom 1967. Dôchodkový vek poistencov narodených do roku 1966 sa počíta podľa starého systému a stanoví sa opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

„Tabuľka sa končí pri ročníku ľudí narodených v roku 1966. V podstate sa tak jej platnosť končí v roku 2030, takže odvtedy už bude odchod do penzie rásť automaticky podľa strednej dĺžky života. Mechanizmus zvyšovania bude približne rovnaký ako ten, podľa ktorého sa vytvárala tabuľka. Odchod do dôchodku sa bude posúvať zhruba o jeden až dva mesiace ročne. Štát aj potom umožní ľuďom odísť do penzie skôr podľa počtu detí. Okrem toho je od tohto roku možné odísť do dôchodku aj po 40 odpracovaných rokoch,“ uvádza portál Finsider.sk.

„Dôchodkový vek v roku 2024 sa predĺži o dva mesiace. Napríklad ešte pred koncom tohto roka môžu do penzie odísť bezdetní ľudia narodení v roku 1960. O odchod do penzie môžu žiadať len podľa dátumu ich narodenia. To znamená, že ak sa niekto narodil napríklad v novembri 1960, do dôchodku môže odísť v rovnakom mesiaci tohto roka. Dôchodkový vek ešte môže dosiahnuť aj mladší človek za predpokladu, že vychoval dieťa. Pravidlom veku a rovnakého mesiaca narodenia sa už nemôžu riadiť ľudia, ktorí plánujú odchod do penzie v budúcom roku. Dôchodkový vek v roku 2024 totiž pri bezdetných ženách a mužoch dosiahne úroveň 63 rokov a dva mesiace. Keď sa niekto narodil napríklad hneď v januári roku 1961, nárok na odchod do penzie mu vznikne až v marci budúceho roka. Ak niekto narodený v rovnaký deň a rok vychoval jedno dieťa, žiadosť o penziu môže posielať už v septembri tohto roka,“ uvádza ďalej Finsider.

Dôchodkový vek na Slovensku poistenec dovŕši v mesiaci v deň, ktorý sa číslom zhoduje s dňom jeho narodenia. Aj po novele sa bude ženám, ale aj mužom, ktorí vychovali dieťa, dôchodkový vek znižovať o pol roka za každé dieťa.

Napríklad ľuďom, ktorí sa narodili v roku 1993, sa dôchodkový vek zvýši približne o tri roky oproti ročníku narodenia 1966. Inak povedané, za 27 rokov vzrastie dôchodkový vek o tri roky, teda každý rok približne o 1,3 mesiaca,“ konštatuje tím Oranžovej obálky -(je interaktívny nástroj na správu majetku a finančných produktov).

Ak však bude stredná dĺžka dožitia klesať, bude sa s ňou znižovať aj vek odchodu do penzie. „To znamená, že ak stredná dĺžka dožitia v momente dosiahnutia dôchodkového veku oproti súčasnosti bude klesať, prejaví sa to aj na spomalení rastu dôchodkového veku a naopak,“ vysvetľuje tím Oranžovej obálky.

Nadviazanie penzijného veku na automat ekonómovia vítajú. Pomôže stabilizovať dôchodkový systém. Pribúda totiž ľudí, ktorí budú poberať dôchodky, a ubúda tých, ktorí budú pracovať.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #vek #senior #dôchodkový vek