Pracovať sa dá aj pri predčasnom dôchodku. Musíte ale splniť tieto podmienky, inak o penziu prídete

Odísť do predčasného dôchodku je tento rok výhodné a robí tak množstvo ľudí. Je ale možné popri ňom pracovať? Dá sa zamestnať na dohodu s odvodovou úľavou a súčasne poberať predčasný dôchodok?

22.12.2023 06:00
Pracujúci penzisti Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Zákon pripúšťa možnosť pracovať, ak poberáte predčasný dôchodok. Od 1. júla 2018 môže pracovať na dohodu s odvodovou úľavou aj poberateľ predčasného dôchodku bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa zastavila výplatu predčasnej penzie, ak príjem z tejto dohody nepresiahne za rok 2 400 eur. Je teda možné poberať predčasný dôchodok a zároveň aj pracovať na dohodu. Ak však príjem z takejto dohody za rok presiahne 2 400 eur, poisťovňa zastaví výplatu predčasného dôchodku a v ďalšom roku výplatu v januári obnoví a zúčtuje.

Ide o peniaze: Predčasný dôchodok: Otázky a odpovede
Video
Odpovedá Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne. Premiéra 2. 12. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Ak by ale niekto vykonával činnosť na základe dvoch alebo viacerých dohôd, a len jedna z nich je dohoda s odvodovou úľavou, nárok na výplatu predčasného dôchodku zanikne. Odvodová úľava teda platí len pre jednu dohodu. Ak bude mať dôchodca uzatvorených viac dohôd alebo bude súčasne dôchodkovo poistený z iného dôvodu (napríklad ako zamestnanec v pracovnom pomere alebo SZČO), Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu predčasného starobného dôchodku – dôchodok sa mu nebude vyplácať ani vtedy, ak bude mať uzatvorené dve dohody a z jednej si uplatní výnimku z platenia odvodov. Zároveň platí, že ak niekto poberá predčasný dôchodok a pracuje na dohodu a neuplatní si z nej výnimku z platenia odvodov, nárok na výplatu dôchodku mu zanikne (od výplatného termínu nasledujúceho po vzniku dôchodkového poistenia).

Pozor však, v čase keď žiadate o predčasný dôchodok ešte nemôžete pracovať na dohodu s odvodovou úľavou, teda byť dôchodkovo poistený.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #predčasný dôchodok #dohoda