Dôchodky budú nižšie, môže za to toto opatrenie vlády. Z penzií ukrojí desiatky, niektorým až stovky eur

Ľudia si v druhom pilieri na dôchodok nasporia oveľa menej, rodičovský dôchodok sa nebude vyplácať mesačne.

01.01.2024 06:00
premýšľajúci dôchodcovia, seniori, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (295)

Obeťou hľadania úspor pri znižovaní deficitu verejných financií budú aj ľudia sporiaci si na penziu v druhom dôchodkovom pilieri.Súčasťou konsolidačného balíčka vlády Roberta Fica je totiž aj trvalé zníženie príspevkovej sadzby do druhého piliera od začiatku budúceho z 5,5 percenta na 4 percentá z hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Nižšia sadzba do druhého piliera znamená, že väčšia suma dôchodkových odvodov zostane v Sociálnej poisťovni. V roku 2024 tak Sociálna poisťovňa týmto krokom získa takmer 365 miliónov eur, v roku 2025 takmer 462 miliónov eur a v roku 2026 takmer 497 miliónov eur.

Koho sa to dotkne

Zníženie príspevkov do druhého piliera z 5,5 percenta na štyri percentá ako konsolidačné opatrenie vlády negatívne ovplyvní výšku dôchodkov sporiteľov v budúcnosti. Rozdiel bude viditeľný pri ľuďoch s nižšími príjmami počas produktívneho veku, čo zhorší životný štandard obyvateľov. Uviedol to analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát bude musieť kompenzovať túto stratu príjmov zvýšením príspevkovej sadzby do prvého, priebežného dôchodkového piliera, čo zvýši budúce vládne výdavky, ale napríklad aj zhorší deficit. Vláda nesiahne síce na existujúce úspory v druhom pilieri, ale reguláciou spôsobí, že doň bude pritekať menej peňazí,“ povedal Tomáš Boháček.

Aj finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik upozornil na to, že vláda znížením odvodov do druhého piliera zoberie predovšetkým mladým ľuďom peniaze z ich budúcich dôchodkov a dá ich súčasným dôchodcom v dodatočných dávkach v podobe 13. a rodičovského dôchodku. Na toto konsolidačné opatrenie tak doplatia najviac mladí ľudia a finančný vplyv pocítia všetci sporitelia do 45 rokov.

„Súčasný štátny rozpočet Slovenska je jedným z najviac zaťažených deficitom v rámci Európskej únie, s predpokladaným deficitom okolo šesť percent hrubého domáceho produktu v tomto roku. Predpokladom do ďalších rokov je len zvyšovanie deficitu na 6,4 percenta a 6,6 percenta ku HDP v rokoch 2024 a 2025,“ uviedol analytik spoločnosti XTB Marek Nemky s tým, že konsolidačné opatrenia sú dôležité, no potenciálne dlhodobé investície budú využité na financovanie krátkodobých výdavkov.

Starnutie populácie

Sporitelia si podľa Mareka Nemkyho tiež nemôžu byť istí dostatočnou výplatou z prvého piliera. Priebežný dôchodkový systém sa totiž vyznačuje postupným znižovaním pomeru výplaty k priemernej mzde a zvyšovaním veku odchodu do dôchodku v dôsledku nepriaznivého demografického vývoja. Negatívny zásah do druhého piliera v prospech priebežného systému tak prehlbuje nedostatky v nastavení dôchodkového systému.

„Slovensko čaká tretie najrýchlejšie starnutie populácie v Európe, čo znamená, že počet pracujúcich na jedného dôchodcu klesne z dnešných 3,5:1 na 2:1 do roku 2050. Ak vláda nechce ísť cestou dramatického zvyšovania odvodov a daní a zároveň nebude systém reformovať, výdavky na dôchodky by mohli narásť na vyše 22 percent HDP, čo je dlhodobo absolútne neudržateľné,“ uviedol Marián Búlik.

Štát by sa mal snažiť o to, aby čo najväčšiu časť budúceho dôchodku tvorili úspory. Absolútnym základom by mala byť podpora sporenia v druhom a treťom pilieri, no je nevyhnutné podporovať aj individuálne dlhodobé investovanie na finančných trhoch. Tieto investície totiž dokážu znásobiť vložené úspory.

Sadzba sa zvýši

Sadzba príspevkov do druhého dôchodkového piliera vo výške 5,5 percenta pritom mala platiť v rokoch 2023 a 2024. Od roku 2025 mala stúpnuť na 5,75 percenta a od roku 2027 na konečných 6 percent z hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby.

Znížením sadzby do druhého dôchodkového piliera vláda Roberta Fica získa finančné zdroje na vyplácanie rodičovských dôchodkov. Tie sa nebudú vyplácať mesačne, ale každý rok v júni v jednej úhrnnej splátke. Ak nárok na rodičovský dôchodok vznikne prvýkrát napríklad v auguste, penzisti dostanú túto dávku za august až december v mesiaci, v ktorom im Sociálna poisťovňa prvýkrát vyplatí dôchodok, od ktorého je odvodený nárok na výplatu rodičovského dôchodku. Ak nárok na výplatu dôchodku, od ktorého je nárok na rodičovský dôchodok odvodený, zanikol pred 1. júnom, rodičovský dôchodok bude patriť iba za obdobie nároku na výplatu tohto dôchodku.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #II. pilier #rodičovský dôchodok