Chodí vaša penzia na účet vášho manžela či manželky? Takto môžete veľmi ľahko o svoje peniaze prísť

Nechávate si posielať dôchodok na účet manžela či manželky? Môžete o ňu pomerne ľahko prísť. Kedy a kto vám môže siahnuť na peniaze na účte?

29.01.2024 06:00
dôchodkyňa, seniorka Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Na poberanie dôchodku nemusí mať dôchodca zriadený samostatný účet, môže si ho dať posielať na účet manžela či manželky. Pozor však, v prípade, ak zomrie majiteľ účtu, banka účet zablokuje.

Využívate spoločne bankový účet patriaci vášmu manželovi/manželke? Ak chcete, aby vám dôchodok chodil na tento účet, požiadajte o to prostredníctvom formulára v banke, v ktorej má účet váš manžel alebo manželka. O poukazovanie dôchodku na tento účet môžete ale žiadať, len ak máte v čase poberania dôchodku právo disponovať s finančnými prostriedkami na tomto účte.

Fico a Tomáš o 13. dôchodku vo výške priemerného
Video
Zdroj: TV Pravda

Žiadosť o poukazovanie dôchodkových dávok na účet manžela (manželky) dôchodcu je dostupná v každej banke. Dajte ho podpísať manželovi a ten ak vyjadrí súhlas s poukazovaním dávok na daný účet, nechajte si ho potvrdiť bankou. Potom ho doručte príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne alebo ústrediu Sociálnej poisťovne (Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava 1 alebo prostredníctvom eSchránky, ak ju máte aktivovanú a využívate elektronický občiansky preukaz – eID).

Iný príbuzný

Je možné dať si posielať dôchodok na bankový účet iného rodinného príslušníka? „Nie, dôchodok nie je možné poukazovať na bankový účet iného rodinného príslušníka, ako je manžel/manželka. Rovnako ho nemožno vyplácať ani na účet, ktorého majiteľom je váš osobitný príjemca alebo opatrovník,“ uvádza Sociálna poisťovňa.

A ako dlho trvá, kým Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodok na účet manžela/manželky? Maximálne tri mesiace, tie však treba počítať od dátumu splátky dôchodku nasledujúcej po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť doručená Sociálnej poisťovni. To znamená, že ak bola žiadosť Sociálnej poisťovni doručená napríklad 10. novembra a výplatný termín dôchodku je 20. deň v mesiaci, dôchodok bude vyplatený na účet manžela/manželky najneskôr 20. februára budúceho roku.

Aké sú riziká?

Pri spoločnom účte manželov si okrem výhod treba uvedomiť aj riziká. Pri viacerých exekúciách môže exekútor zablokovať účet a ani jeden z manželov sa k svojim peniazom nedostane.

V prípade, ak zomrie majiteľ účtu, banka účet zablokuje. Pozostalý manžel/manželka si musí otvoriť svoj vlastný účet a súčasne požiadať Sociálnu poisťovňu o poukazovanie dôchodku na nový účet. Môže tak urobiť na tlačive „Poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodcu v banke“. Zmenu v poukazovaní dôchodku nie je možné vykonať ihneď, najneskôr však od tretej splátky dôchodku po doručení žiadosti do Sociálnej poisťovne. Znamená to, že v tom čase sa k svojim peniazom nedostanete.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #Dôchodcovia #seniori #dôchodky #dôchodcovská dávka