Nový príspevok od ministra Erika Tomáša. Kto ho dostane? Žiadosť môžete posielať už od marca

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prichádza s novým príspevkom. Pomáhať chce ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc iných a potrebujú opatrovateľov. Žiadať o príspevok bude možné už od 4. marca tohto roka.

07.02.2024 12:00
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)
debata (17)

„Chceme pomáhať aj odkázaným ľuďom, ktorí sú už odkázaní na pomoc druhých,“ uviedol v stredu na konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas). Dodal, že sú prípady, kde sa príbuzní nemôžu o človeka odkázaného na pomoc starať, v tomto prípade prichádzajú terénni pracovníci, ktorých sa príspevok týka. Momentálne majú ľudia v domácom prostredí, ktorí bez pomoci druhých nedokážu existovať dve možnosti. Starajú sa o nich príbuzní, ktorí poberajú príspevok na opatrovanie, „Garantujeme, že príspevok na opatrovanie bude každý rok vo výške čistej minimálnej mzdy,“ zdôraznil minister E. Tomáš. Ak sa príbuzní nemôžu starať o odkázaných blízkych, využíva sa domáca opatrovateľská služba.

„Až 93 % ľudí si na základe prieskumu nadácie na podporu sociálnych zmien želá, v prípade výrazného zhoršenia zdravotného stavu, domáce opatrovanie. Aj preto prichádzame s novým projektom domácej opatrovateľskej služby,“ uviedol v stredu pred médiami minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas-SD). Dvojročný projekt s rozpočtom takmer 91,2 mil. eur je financovaný z eurofondov a podľa ministra je príkladom ako efektívne využívať eurofondy.

„Dnes boli podpísané všetky zmluvy za 100 miliónov eur, na spustenie nového projektu,“ uviedol minister práce. Príspevok je financovaný z eurofondov.

Tento projekt sa spúšťa na dva roky a mal by pomôcť takmer 13-tisíc odkázaným ľuďom. Príspevok bude automaticky vyplácaný 24-mesiacov. Pokiaľ sa však nerozhodne poskytovateľ domáckej opatrovateľskej služby ukončiť svoju činnosť napríklad po roku. „Takto odľahčíme obce, ktoré by 100-miliónov hľadali asi ťažko,“ vysvetľuje Tomáš.

O príspevky z tohto projektu sa môžu hlásiť mestá, obce, charitatívne organizácie alebo mimovládne organizácie, ktoré majú registráciu na poskytovanie opatrovateľskej služby. Ako dodal štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš, do tohto projektu sa môžu zapojiť aj tí, ktorí doteraz opatrovateľskú službu neposkytovali. Rozšíria sa tak rady opatrovateľov a opatrovateliek, ktorí budú poskytovať domácu opatrovateľskú službu.

Podstatou reformy bude, že po novom samotný odkázaný človek bude dostávať príspevok, o ktorom sám rozhodne, kde ho použije. Dôvodom, prečo je tento projekt nastavený na 24 mesiacov je fakt, že k 1. januáru 2026 musí byť spustená kompletná reforma v sociálnych službách v zmysle Plánu obnovy. „Jej princípom bude, že samotný odkázaný človek bude dostávať jeden príspevok. Sám rozhodne, na čo ho použije, či na opatrovanie v domácom prostredí alebo v zariadení sociálnych služieb,“ vysvetlil minister Tomáš.

Okrem toho ministerstvo refunduje ešte ďalšie dotácie. Spätne od 1. januára.

Viac vysvetľuje Braňo Ondruš, štátny tajomník ministerstva prá­ce:

Celý rozpočet bude rozdelený na dve časti:

1. časť: Spätná refundácia za 1,5 milióna eur. Čo znamená, že ide o zamestnancov, ktorí poskytovali opatrovateľskú službu. Ide o 129 subjektov, ktorým sa zafinancujú náklady z druhého polroka 2023. Dostanú 750 eur na jedného zamestnanca na plný úväzok. Na pol úväzka sa bude suma prepočítavať. Výzvu na podávanie žiadostí vyhlási ústredie práce ešte dnes. V jednej platbe dostanú všetky prostriedky. Spätná refundáciaformou jednorazovej kompletnej platby sa prispeje dokopy 129 subjektom v celkovej výške takmer 1,5 mil. eur za obdobie júl až december 2023. Na jedného opatrovateľa to predstavuje príspevok vo výške 750 eur na mesiac. Táto pomoc sa bude týka subjektov, ktoré podali vlani žiadosti a z rôznych príčin im nebolo vyhovené.

zväčšiť Nová podpora Foto: MPSVR
Nová podpora Nová podpora

2. časť: Nová podpora, na ktorú je pripravených vyše 91 miliónov eur. Pokrýva obdobie od januára 2024 do decembra 2025.

zväčšiť Spätná refundácia Foto: MPSVR
Spätná refundácia Spätná refundácia

Oprávneným obdobím, počas ktorého môžu žiadatelia poberať príspevky je 24 mesiacov, od prvého januára. A i keď podávať žiadosti je možné od 4. marca, príspevky budú žiadateľom spätne vyplatené. Spôsob financovania je teda nastavený na úvodnú jednorazovú platbu a mesačné platby.

Z peňazí by sa malo financovať pol milióna hodín opatrovateľskej služby. Obce, mestá, mimovládne organizácie, títo všetci si budú môcť od začiatku marca podávať žiadosti.

Výška príspevku je 7,93 eura na hodinu opatrovateľskej služby.

Žiadosť si budú môcť podávať elektronicky cez slovensko.sk alebo osobne na úrade, či zasielať poštou. Ministerstvo chce tak najviac ľudí udržať v domácom prostredí. Takýmto spôsobom ďalej chcú podporiť opatrovateľov a poskytovateľov tejto služby.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #príspevok na opatrovanie #Erik Tomáš