Do predčasného dôchodku sa pôjde zrejme oveľa ťažšie. Kedy a ako sa zmenia a sprísnia podmienky, vysvetľuje minister práce Erik Tomáš

Erik Tomáš, minister práce, sociálnych veci a rodiny sa dnes na tlačovej konferencií vyjadril k plánovaným zmenám predčasných dôchodkov.

19.02.2024 10:57
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)
debata (30)

O predčasné dôchodky bol enormný záujem najmä ku koncu roka 2023. Poistenci chceli využiť dvojnásobnú valorizáciu, ktorú minulý rok priniesol. Minister práce Erik tomáš si myslí, že k podobnej situácii pravdepodobne príde aj ku koncu tohto roka, keďže pre novopriznaných dôchodcov platí valorizácia 14,5 %.

Zmeny sú však nedohľadne. Tomáš najprv zmeny nemal kedy riešiť, keďže parlament sa podľa jeho slov zaoberal novelou trestného zákona. Ako uviedol ďalej na tlačovej konferencii, situácia so žiadosťami o predčasný dôchodok upokojila a preto má čas na riešenie a zmenu v podmienkach pri predčasných dôchodkoch.

E. Tomáš: Projekt na aktiváciu dlhodobo nezamestnaných spustíme od 1. apríla
Video
Zdroj: TV Pravda

Vysoký nárast žiadostí o poberanie predčasného dôchodku by mal nastať až ku koncu roka 2024, a to to z toho dôvodu, že poistenci chcú mať čo najmenej krátený dôchodok.

Do predčasného dôchodku sa môže dostať osoba dvoma spôsobmi. Napríklad ak odpracovala aspoň 40 rokov. Pri tomto type predčasného dôchodku prichádza ku kráteniu 0,3 % za každý mesiac. Druhým spôsobom ako sa dostať do predčasného dôchodku je mať 2 roky do dôchodcovského veku, tu prichádza ku kráteniu 0,5% za jeden mesiac.

Ako sa zmenia podmienky pri predčasnom dôchodku, oznámi Erik Tomáš neskôr.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #predčasný dôchodok #Erik Tomáš