Našli ste v schránke tento výpis? Dozviete sa v ňom, čo sa deje s vašim dôchodkom+manuál, ako sa v ňom vyznať

Vo vašich schránkach by ste si už mali nájsť výpisy z účtov z dôchodcovských správcovských spoločností. Zmeny v druhom pilieri vniesli niekoľko zmien aj do výpisu z osobného dôchodkového účtu.

22.02.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračná fotka.
debata

Výpis z osobného dôchodkového účtu vás informuje o aktuálnom stave vašich úspor, o tom, ako sa im darilo vo fondoch, aj koľko vás to stálo. Ak si sporíte, modeluje sa aj váš budúci druhopilierový dôchodok podľa predpokladaného dôchodkového veku. Allianz, Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť zostavila manuál, ako čítať výpis.

Starobné dôchodkové sporenie

Váš výpis je zostavený dôsledne podľa zákona a na základe vášho veku a zostatku na účte k dňu, ku ktorému sa vyhotovuje.

Nosnou témou dôchodkovej reformy bola v minulom roku predvolená investičná stratégia (PIS). Informáciu o tom, či sa vás PIS týka, nájdete v časti Starobné dôchodkové sporenie, informuje Allianz.

Zároveň v ňom nájdete aj prehľad o dôchodkových fondoch PROGRES alebo GARANT, podľa toho, v ktorých si sporíte.

Do II. piliera pôjde menej peňazí - kto to najviac pocíti a ako nahradiť straty? Čo urobiť pre vyšší dôchodok?
Video
Zdroj: TV Pravda

Pomer platenia príspevkov

Vo výpise sa uvádza aj pomer povinných i dobrovoľných príspevkov podľa toho, ako si sporíte v jednom či dvoch fondoch. Rozloženie úspor do garantovaného a indexového fondu si určujte sami, a ak ste v PIS, je určené v súlade s ňou.

Sporiteľom od veku 50 rokov sa časť majetku podľa zákona začína presúvať do garantovaného fondu, ak tam už úspory nemajú. Sporiteľ, ktorý nie je v PIS, môže požiadať o 50-percentné zníženie tohto minimálneho podielu.

Prognóza dôchodku

Pre zreteľnejšiu predstavu o vašom dôchodku z druhého piliera vo výpise nájdete aj predpoklad vášho dôchodkového veku ako aj prognózu dôchodku podľa troch scenárov: základného, pesimistického a optimistického, vysvetľuje dôchodcovská správcovská spoločnosť (DSS).

Ku každému „dôchodkovému“ scenáru je aj prognóza, akú hodnotu bude mať osobný dôchodkový účet, keď budete stáť pred dôchodkom. Túto predpokladanú hodnotu účtu môžete zároveň vidieť bez zohľadnenia inflácie a aj s jej zohľadnením.

Pohyby na účte

Ďalej DSS hovorí, že účet je prehľadný od začiatku do konca roka. Sú tu presne vyčíslené povinné aj dobrovoľné príspevky, čisté ročné zhodnotenie a hodnota vašich úspor k dátumu výpisu.

Pokiaľ si sporíte v oboch fondoch, pre lepšiu orientáciu sa zobrazuje celková hodnota úspor v danom roku.

Ak vám bola v minulom roku pripísaná na účet individuálna garancia v súvislosti s dosiahnutým vekom, nájdete to vo výpise ako samostatný riadok.

Dôležité informácie

Výpisy z účtu posielajú spoločnosti poštou sporiteľom, ktorí nemajú aktivovanú elektronickú schránku, v priebehu februára a marca. Pokiaľ výpis z účtu nedostanete do tohto termínu, kontaktujte Infolinku alebo si skontrolujte priečinky v elektronickej poš­te.

Každý sporiteľ má prístup k svojmu výpisu aj na asdss.sk v časti pre sporiteľov.

Ak máte záujem dostávať výpis emailom v kratších intervaloch ako je rok, zadajte si to v online rozhraní.

Detailné informácie k výpisu nájdete v tomto manuáli.

debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #DSS