Ondruš: Druhý pilier škodí penziám. Dôchodcov oberá o tisíce eur. Otvorí alebo zruší ho vláda?

Zákon o starobnom dôchodkovom poistení zaviedol pred dvadsiatimi rokmi druhý dôchodkový pilier. Jeho princípom je, že časť zaplatených sociálnych odvodov odchádza do správcovských spoločností, kde sa v rôznych fondoch zhodnocujú. Počas existencie prešiel tento pilier mnohými zmenami. Najnovšie sa zdá, že sa chystajú ďalšie. Avizoval ich štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Hlas) vo svojom blogu.

13.03.2024 06:00
TK ministerstvo práce, 13. dôchodok, Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš, vedľa neho stojí štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš s predsedom Jednoty dôchodcov Slovenska Michalom Kotianom a bývalým riaditeľom Sociálnej poisťovne Michalom Ilkom.
debata (287)

Druhý pilier totiž podľa neho prináša sporiteľom nízke dôchodky. Štátny tajomník je presvedčený, že Sociálna poisťovňa ich budúcim dôchodcom vie zabezpečiť vyššie. „Súkromné dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) zbroja do boja za ochranu svojich ziskov, pretože je zrejmé, že vláda bude musieť zasiahnuť do druhého penzijného piliera. Dôvodom nie sú ideologické preferencie, ale potreba ochrániť záujmy a potreby ľudí, ktorí do fondov posielajú stovky miliónov eur ročne bez zjavného pozitívneho vplyvu. Mám na mysli prospech ich samých, nie prospech DSS, ktoré tvoria rozsiahle zisky od vzniku druhého piliera a na rozdiel od ,sporiteľov’, ani jeden rok pre nich nebol stratový,“ tvrdí Ondruš.

Do II. piliera pôjde menej peňazí - kto to najviac pocíti a ako nahradiť straty? Čo urobiť pre vyšší dôchodok?
Video
Zdroj: TV Pravda

Zo štatistík, ktoré uvádza, vychádza, že druhý pilier je nielen nevýnosný, ale doslova škodí dôchodkom. Vyše 29-tisícom sporiteľom sa podľa Ondruša účasť v druhom pilieri neoplatila. "Nielenže nezískali viac, než keby zostali len v prvom pilieri, oni účasťou vo dvojpilierovom systéme doslova stratili tisíce eur na svojich budúcich starobných penziách. Inými slovami, 95 percentám z tých, ktorí uverili reklamným trikom dôchodkových spoločností a nepravdivým mýtom, ktoré šíria pravicoví ideológovia a médiá, vyrátali doživotne nižšie penzie, než keby do druhého piliera nikdy nevstúpili.

Čistá strata, čiže nižší dôchodok, týchto ľudí presahuje 52 eur mesačne až do konca ich života. A neboli by na tom lepšie, ani keby Ficove vlády nezasahovali do druhého piliera, nemenili jeho parametre, opätovne ho neotvárali a nezabezpečovali aspoň nejaké garancie pre ,sporiteľov’," tvrdí Ondruš.

Hovorí, že presne deviati z tých vyše 30-tisíc mali priznané penzie, ktoré by boli rovnaké, aj keby do druhého piliera nevstúpili, a len pre 1 663 ľudí bola v konečnom dôsledku účasť v investičnom pilieri výhodná. „Ani týchto päť percent šťastlivcov sa však nebude topiť v peniazoch a o švajčiarskych dôchodkoch môžu len snívať. Ich zisk z II. piliera totiž predstavuje deväť eur mesačne," dodal Ondruš. "A tak nečudo, že drvivá väčšina ,sporiteľov’ jednoducho nízke ,dvojpilierové’ dôchodky odmietla a namiesto doživotne vyplácanej penzie si 74 % z tých vyše 30-tisíc ľudí rovno vybralo celú hotovosť v priemernej výške 12 800 eur. Jasné, že na ruku jednorazovo je to pekný peniaz, ale len pri 15 rokoch na penzii je to 853 eur ročne, čiže 71 eur mesačne, navyše mínus poplatky,“ píše Ondruš.

Dôchodkové správcovské spoločnosti reagovali vyjadrením, že nie sú oboznámené s týmto modelom prepočtov a týmito dátami. Vyjadrili sa, že je nemysliteľné, aby prvý a druhý pilier medzi sebou stále súťažili.

Príde vláda s novými zmenami?

Druhý pilier prešiel viacerými zmenami. Posledná zmena platí od januára, sadzba príspevkov vtedy klesla z pôvodných 5,50 percenta na štyri percentá. Zmena je súčasťou konsolidačného balíčka vlády. Štát takto získal takmer 365 miliónov eur, ktorými by mal zafinancovať rodičovský dôchodok. S Ondrušovými prepočtami však polemizujú viacerí ekonómovia. Jedným z nich je člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Marin Šuster. „Aktuálne úspory v druhom pilieri sú oveľa nižšie, než mohli byť. Keby neboli opakované politické zásahy do investičných stratégií, ktoré znížili výnosy na najnižšie v krajinách OECD, mohli sme mať usporených asi o šesť miliárd viac,“ tvrdí. Súhlasí s ním aj bývalý minister práce za SaS a expert na dôchodky Jozef Mihál. „Zásahy predošlých vlád Roberta Fica znížili výšku úspor sporiteľov o niekoľko miliárd eur.“

S takýmito vyjadreniami Ondruš počítal, a preto sa k ním na svojom blogu vyjadril. "Nevyhnem sa ani reakcii na neustále omieľané ponosy ideologických obhajcov druhého piliera a zaplatenými ,analytikmi’ a ,expertmi’ na dôchodky, ktorí tvrdia, že za tieto tristné výsledky môžu opakované politické zásahy do druhého piliera,“ uviedol.

Dôchodci Čítajte viac Penzie budú nižšie, môže za to opatrenie, ktoré platí od januára, vie o tom ale len polovica Slovákov

Mihál si myslí, že Ondruš otvoril túto tému, lebo sa vláda pripravuje na ďalšie zásahy. „Je evidentné, že narastajúce deficity chce vláda vyriešiť veľmi jednoducho – a to tak, že si vezme peniaze sporiteľov z druhého piliera,“ povedal Mihál. Myslí si, že rezort práce najskôr navrhne zmeny, ktoré by mali poškodiť druhý pilier. Napríklad to, že sa zavedú znova garancie vo všetkých fondoch. Mihál tiež tvrdí, že vláda druhý pilier už po piatykrát otvorí v nádeji, že z neho vystúpi čo najviac ľudí a štátnemu rozpočtu tak darujú svoje úspory.

Ministerstvo práce ale tieto úvahy poprelo a vyjadrilo sa, že žiadne zmeny v druhom dôchodkovom pilieri nateraz nechystá. Momentálne rezort vyhodnocuje všetky tri piliere dôchodkového systému.

Druhý pilier praje bohatším a mladším

Za zrušenie investičného dôchodkového sporenia je predseda Jednoty dôchodcov Slovensko (JDS) Michal Kotian. „Druhý pilier napádame skoro od vzniku,“ uviedol Kotian. Druhý pilier podľa neho parazituje na prvom pilieri a tak vzniká neschopnosť vyplácania dôchodku zo Sociálnej poisťovne. Kotian si myslí, že ak by sa druhý pilier zrušil a peniaze z neho sa preliali do prvého, tak by Sociálna poisťovňa sama mohla vyplácať lepšie dôchodky.

Mihál však jeho tvrdenie vyvracia. "Sociálna poisťovňa nič nezabezpečuje, Sociálna poisťovňa len prerozdeľuje peniaze, ktoré vyberá od súčasných pracujúcich zamestnancov alebo živnostníkov. Tých je stále menej a menej, naopak, dôchodcov každoročne pribúda a máme tu aj aktuálny ,boom’ predčasných dôchodcov,“ povedal exminister práce. Dodal, že druhý pilier funguje na princípe rastu akciových trhov. Indexové fondy vo svete, ale aj na Slovensku prinášajú dlhodobé zhodnotenie úspor na úrovni 5 až 10 percent ročne. Mihál by tak druhý pilier nezrušil, ale, naopak, posilnil.

Podľa Ondruša sa oplatí byť v druhom pilieri len ľuďom s príjmami vyššími, ako je trojnásobok priemernej mzdy. "Ak už teda vôbec môže byť druhom pilier pre niekoho výhodný, ide len o najlepšie zarábajúcich ľudí, ktorí napríklad v minulom roku zarábali mesačne zhruba štyri a pol tisíca eur a viac, " vysvetľuje Ondruš.

Prvý pilier je do veľkej miery nastavený ako solidárny systém. Druhý pilier je plne zásluhovo nastavený systém. Preto je aj podľa Mihála logické, že účasť v druhom pilieri je výhodnejšia najmä pre lepšie zarábajúcich ľudí, ktorí platia vyššie odvody. Naopak, prvý pilier je výhodnejší pre ľudí s minimálnou mzdou a pre tých, čo cielene platia čo najnižšie odvody.

„Sociálna poisťovňa znižuje sporiteľom sumy ich starobných dôchodkov vyplácaných z I. piliera, za obdobie ich účasti v II. pilieri, a to v takom pomere, aký zodpovedá pomeru platenia ich starobných odvodov do I. a II. piliera“, vysvetľuje Zuzana Dvoráková, riaditeľka komunikácie s verejnosťou Sociálna poisťovňa.

Zmeny sú nutné

„II. pilier na Slovensku bol zavedený po vzore čilského dôchodkového systému, ktorý v Čile funguje už viac ako 40 rokov. Ak sa pozrieme na dôchodky, ktoré generuje, aj napriek zásadne vyššej výnosnosti tamojších fondov, tak zistíme, že v Čile je výška dôchodkov zásadne nedostatočná. Namiesto toho, aby sme sa pokúsili orientovať na riešenia zo západnej Európy, alebo Škandinávie, zaviedli sme u nás čilský experiment,“ konštatuje Ján Košč, ekonomický analytik Konfederácie odborových zväzov. Zmeny v druhom pilieri aj v dôchodkovom systéme sú podľa neho nutné, tvrdí však, že by sa mali zavádzať po celospoločenskej diskusii a po politickej zhode. "Dôchodkový systém sa nastavuje na dekády dopredu a nie na jedno volebné obdobie. Táto podmienka nebola pri zavedení II. piliera splnená a preto sa logicky stal terčom viacerých zmien pri zmenách vlád, " dodáva.

© Autorské práva vyhradené

287 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier