Vybaviť si penziu nie je až tak jednoduché, ako sa zdá. Najprv musíte splniť podmienky

Blížite sa k dôchodkovému veku? Máte najvyšší čas začať s jeho vybavovaním. Počítať musíte aj s tým, že vám môžu chýbať potrebné dokumenty a aj s tým, že Sociálna poisťovňa má na rozhodnutie šesťdesiat dní.

05.04.2024 06:00
dôchodci dve ženy a muž Foto: ,
Ilustračná foto.
debata

Nárok na starobnú penziu má pri splnení podmienok každý, kto odvádzal odvody do Sociálnej poisťovne. Kedy však tento nárok vzniká? Príslušná legislatíva stanovuje, že nárok vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalej platí, že nárok na túto dávku máte, ak ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia. „Buď ho za vás odvádzal zamestnávateľ, ak ste mali riadny pracovný pomer, alebo ste si ho platili ako osoba samostatne zárobkovo činná, alebo ste si ho dobrovoľne platili sami, či ho za vás, v určitých prípadoch, odvádzal štát,“ informuje Sociálna poisťovňa.

To, v akom veku môžete ísť do penzie, zistíte z tabuľky, ktorá stanovuje dôchodkový vek na Slovensku. Nájdete ju na stránke Sociálnej poisťovne. Platí, že nižší ako všeobecný dôchodkový vek majú ženy, ktoré vychovali aspoň jedno dieťa. Dôchodkový vek sa za každé vychované dieťa znižuje o šesť mesiacov. Ak výchovu dieťaťa nie je možné zohľadniť žene, nárok na zohľadnenie výchovy dieťaťa a znížený dôchodkový vek vzniká mužovi, ktorý dieťa vychoval. Skoršie dovŕšenie dôchodkového veku môžu získať tí, ktorí pracovali vo zvýhodnenej pracovnej kategórii – zachováva sa nárok na znížený dôchodkový vek po odpracovaní stanoveného počtu rokov v I. pracovnej kategórii, resp. v I./II. kategórii funkcií. Na odchod do dôchodku sa však treba pripraviť vopred. Jednou z vecí, ktorú by ste nemali zanedbať, je, že si začnete pripravovať potrebné dokumenty a overíte si, či vám Sociálna poisťovňa započíta všetko potrebné. Obávate sa, že vám do dôchodku nezapočítajú všetko potrebné? Overiť si to môžete jednoducho cez službu Sociálnej poisťovne. V rámci služby ľudia zistia okrem prehľadu zamestnávateľov aj informácie o evidovaných a neevidovaných obdobiach dôchodkového poistenia. Odchod do dôchodku začína väčšina ľudí riešiť, až keď sa blíži dôchodkový vek. Ako však uvádza Sociálna poisťovňa, súčasný dôchodkový systém čoraz viac praje pripraveným.

„Či ste na odchod do dôchodku pripravení, alebo vám ešte niečo chýba, vám napovie elektronický účet poistenca,“ uvádza Sociálna poisťovňa. Sociálna poisťovňa prináša pre ľudí, ktorí majú viac ako 39 rokov, službu Príprava na dôchodok. V rámci nej ľudia zistia okrem prehľadu zamestnávateľov aj informácie o evidovaných a neevidovaných obdobiach dôchodkového poistenia. Tiež majú možnosť zistiť, ktoré doklady Sociálnej poisťovni chýbajú v evidencii a ktoré bude potrebovať pre spísanie a výpočet dôchodku. Druhou podmienkou prístupu do tejto služby je okrem veku fakt, že záujemca o túto službu nepoberá starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok. Prístup do elektronického účtu poistenca si vedia záujemcovia zriadiť on-line alebo osobne v pobočke Sociálnej poisťovne.

Aby ste si teda overili, ktoré obdobia dôchodkového poistenia máte v evidencii, navštívte svoj Elektronický účet poistenca, v ktorom je váš Individuálny účet poistenca (tieto služby sa nachádzajú v eSlužbách Sociálnej poisťovne). V Individuálnom účte poistenca si skontrolujete jednotlivé obdobia vášho dôchodkového poistenia a takto si overíte, či všetky obdobia sú tu pre váš dôchodok evidované. Overiť si evidenciu období dôchodkového poistenia môžete aj tak, že požiadate o Výpis z EUP prostredníctvom: formulára pre otázky, telefonicky na bezplatnom tel. č. 0800 123 123, e-mailom na adrese podatelna@socpoist.sk, osobne v pobočke Sociálnej poisťovne.

A ako požiadate o starobný dôchodok?

Veľmi jednoducho. Dôchodok si vybavíte v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta vášho trvalého bydliska, kde príslušný zamestnanec s vami spíše žiadosť o jeho priznanie. Ak sa prechodne zdržiavate mimo svojho trvalého pobytu a zo zdravotných dôvodov nie ste schopní podať žiadosť v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, žiadosť môže spísať pobočka príslušná podľa miesta vášho prechodného pobytu. Ak na území Slovenskej republiky nemáte trvalý pobyt, žiadosť spisujete s ústredím Sociálnej poisťovne. Termín na spísanie žiadosti sa odporúča objednať si v predstihu, približne mesiac pred dovŕšením dôchodkového veku. Na spísanie žiadosti sa objednajte najskôr na deň, keď dovŕšite dôchodkový vek, alebo kedykoľvek po tomto dni. Miesta pobočiek a otváracie hodiny nájdete na stránke Sociálnej poisťovne. Ak si potrebujete overiť, ako je to vo vašom konkrétnom prípade, môžete kontaktovať Informačno-poradenské centrum.

Rezervačný systém

Termín si môžete rezervovať v rezervačnom systéme poisťovne. Tu si môžete vybrať konkrétnu pobočku (pracovisko) podľa miesta vášho trvalého pobytu. Rezervačný systém vám ponúkne presný deň a čas, ktoré vám vyhovujú. Po zarezervovaní termínu v rezervačnom systéme vám príde informácia o potvrdení termínu, tiež o dokladoch, ktoré sú potrebné pre spísanie žiadosti, kontaktné údaje na zamestnanca pobočky, ktorý bude s vami žiadosť spisovať a ktorého môžete v prípade nejasností kontaktovať. Následne sa dostavíte sa na konkrétny termín a čas, ktorý ste si vopred dohodli v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste vášho trvalého bydliska. Predložíte všetky doklady, ktoré ste si vopred pripravili, a ktoré sú potrebné na spísanie vašej žiadosti. Zamestnanec pobočky Sociálnej poisťovne (ktorý vám bol pridelený rezervačným systémom), spíše s vami cez elektronický formulár Žiadosť o dôchodok, na základe hodnoverných dokladov a vyhlásení, ktoré ste predložili.

Podpisom potvrdíte správnosť všetkých údajov v žiadosti. Môžete požiadať aj o vyhotovenie potvrdenia o spísaní žiadosti o dôchodok (pre svojho zamestnávateľa na účely vyplatenia odchodného a ďalšie účely). A za ako dlho vám začne chodiť penzia? Lehota na rozhodnutie o dôchodku je 60 dní. Táto lehota plynie odo dňa spísania žiadosti o dôchodok (konanie o dôchodku). V zložitých prípadoch sa môže lehota predĺžiť o najviac 60 dní, o čom vás však Sociálna poisťovňa písomne informuje. Rozhodnutie o dôchodku vám bude doručené poštou alebo do e-schránky, ak ju máte aktivovanú.

Mnohí žiadatelia sa predtým, ako požiadajú o dôchodok, pýtajú, či môžu v čase podávania žiadosti pracovať. Nemusia sa obávať, môžu a dokonca ani nemusia prestať pracovať. Zamestnanie popri poberaní starobného dôchodku nemá žiadny vplyv na výplatu dôchodku a dôchodca môže pracovať bez obmedzenia. Práca popri dôchodku navyše ešte zvýši jeho penziu. Sociálna poisťovňa totiž bez žiadosti prepočíta vždy 1. januára starobný dôchodok za obdobie dôchodkového poistenia získané v predchádzajúcom kalendárnom roku do 31. marca nasledujúceho kalendárneho roka.

Na čo si dať pozor

Pozor si však treba dať na jednu vec – neskorá žiadosť môže spôsobiť, že nedostanete penziu za každý mesiac, za ktorý by ste mali nárok. Máte dôchodkový vek a stále ste nepožiadali o penziu a hovoríte si, že veď vám Sociálna poisťovňa vyplatí všetko naraz za „zmeškané“ obdobie? Vedieť by ste mali, že tu platia isté časové obmedzenia. Je teda vôbec možné požiadať o dôchodok spätne? Ak poistenec dovŕši dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o dôchodok. Môže naďalej pracovať bez toho, aby dôchodok poberal. Ak sa po nejakom čase rozhodne požiadať o dôchodok, môže oň požiadať aj spätne. Vyplatený mu však môže byť najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku na dôchodok, avšak len za obdobie po dovŕšení dôchodkového veku.

Napríklad ak dôchodkový vek dovŕšil v roku 2014 a o dôchodok požiada v roku 2020 so spätnou platnosťou, bude mu vyplatený iba od roku 2017 (čiže najviac tri roky spätne). Dôchodok vám môže byť vyplácaný aj preddavkovo, teda ešte pred priznaním penzie, ale len za splnenia podmienok nároku na starobný dôchodok, ale pred vydaním rozhodnutia o priznaní dôchodku je potrebné ešte zistiť niektoré skutočnosti, ktoré sú potrebné na jeho určenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #ako vybaviť dôchodok