Namiesto starobného dôchodku penzijné minimum? Ako sa vám môže zvýšiť dôchodok, pozrite si príklady

Podmienkou zvýšenia starobnej penzie na minimálnu je, že výška celkového dôchodkového príjmu poberateľa dôchodku je nižšia ako minimálny dôchodok. Zvýšenie sa určí ako rozdiel medzi minimálnym dôchodkom a vyplácaným dôchodkom, respektíve celkovým dôchodkovým príjmom poberateľa dôchodku:

09.04.2024 06:00
dôchodcovia, dôchodkyňa, seniori, senior, daň,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príklad č. 1

Poistenec dosiahne tento rok dôchodkový vek. Požiada o penziu a Sociálna poisťovňa mu za 44 odpracovaných rokov prizná dôchodok v sume 350 eur a súčasne posúdi jeho možný nárok na zvýšenie priznaného dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Má síce odpracovaných 44 rokov, ale kvalifikovaných rokov, ktoré sú potrebné pre priznanie minimálnej penzie má len 40. Jeho starobný dôchodok tak zvýši na sumu minimálneho dôchodku, ktorý náleží za 40 kvalifikovaných rokov, teda na 458,50 eur mesačne.

Príklad č. 2

Poistenke priznala Sociálna poisťovňa za 38 odpracovaných rokov dôchodok v sume 250 eur a zároveň posúdila jej nárok na zvýšenie priznanej penzie na sumu minimálneho dôchodku. Keďže jej odpracované roky sú aj kvalifikovanými rokmi, patrí je za 38 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia minimálny dôchodok 389,90 eura. Starobný dôchodok sa jej teda zvýši na sumu minimálneho dôchodku 443,70 eura mesačne.

Príklad č. 3

Inej poistenke priznala Sociálna poisťovňa za 45 odpracovaných rokov dôchodok v sume 290 eur a zároveň posúdila jej nárok na zvýšenie priznanej penzie na minimálny dôchodok. Aj keď má 45 odpracovaných rokov, počet rokov kvalifikovaného dôchodkového poistenia má len 42. Za 42 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia jej patrí minimálny dôchodok 474,60 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie #dôchodok