Penzisti pozor, bez týchto dokladov dôchodok nedostanete. Čo a dokedy od vás môžu úrady chcieť?

K žiadosti o penziu musíte priložiť rôzne dokumenty. Je potrebné ale dopredu vedieť, či Sociálna poisťovňa eviduje všetky obdobia vášho zamestnania? A aké doklady od vás budú žiadať?

15.04.2024 06:00
dôchodci, právnik, invalidita, Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Sociálna poisťovňa odporúča overiť si v dostatočnom časovom predstihu, či poisťovňa eviduje všetky vaše obdobia zamestnania a hrubé zárobky (pretože od nich závisí suma vašej dôchodkovej dávky). Aby ste si overili, ktoré obdobia dôchodkového poistenia máte v evidencii, navštívte svoj Elektronický účet poistenca (EUP), v ktorom je váš Individuálny účet poistenca (tieto služby sa nachádzajú v eSlužbách Sociálnej poisťovne). V Individuálnom účte poistenca si skontrolujete jednotlivé obdobia vášho dôchodkového poistenia a takto si overíte, či všetky obdobia sú tu pre váš dôchodok evidované. Overiť si evidenciu období dôchodkového poistenia môžete aj tak, že požiadate o Výpis z EUP prostredníctvom: formulára pre otázky, telefonicky na bezplatnom tel. č. 0800 123 123, emailom na adrese podatelna@socpoist.sk, osobne v pobočke Sociálnej poisťovne.

Doklady, ktoré budete potrebovať

Pripravte si: vopred pripravené doklady o chýbajúcich obdobiach zamestnania, platný občiansky preukaz alebo cestovný pas.

Doklady o ukončení vzdelania (výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom alebo potvrdenie školy odkedy – dokedy štúdium trvalo).Ak ste sa narodili po roku 1963, potrebujete aj potvrdenie o ukončení povinnej školskej dochádzky.

Ak ste muž, potrebujete vojenskú knižku alebo potvrdenie o trvaní výkonu vojenskej služby.

Rodné listy detí, ale len: ak ste cudzinec alebo ak sa vaše deti narodili v cudzine a neboli zapísané do osobitnej matriky, keďže údaje, ktoré sú uvedené v rodnom liste, sa v takom prípade nemusia nachádzať v registri fyzických osôb, a preto je potrebné rodné listy detí predložiť dodatočne, ak ste dieťa prevzali do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, musíte doplniť rozhodnutie príslušného orgánu o jeho prevzatí, v prípade úmrtia dieťaťa pred dosiahnutím 18. roku veku potrebujete úmrtný list alebo výpis z matriky, a to len ak ste cudzinec alebo ak dieťa zomrelo v cudzine a dieťa nebolo zapísané do osobitnej matriky, keďže údaje o jeho úmrtí sa v takom prípade nemusia nachádzať v registri fyzických osôb, ak dieťa bolo v starostlivosti inej osoby alebo ústavu, je potrebné predložiť aj doklad preukazujúci trvanie takého obdobia (len vtedy, ak žiadate o uznanie starostlivosti o deti alebo výchovy dieťaťa – platí pre ženy a pre tých mužov/iných poistencov, ktorí chcú zohľadniť starostlivosť o dieťa).

Doklady preukazujúce obdobie zamestnania a výšku hrubých zárobkov, ktoré nie sú uvedené v Elektronickom účte poistenca (alebo vo Výpise z EUP).

Potvrdenie zamestnávateľa o období zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.

Na posúdenie nároku na minimálny dôchodok je potrebné predložiť potvrdenie príslušnej inštitúcie o obdobiach poistenia získaných v cudzine, ak ste tieto obdobia poistenia získali. Ak sa vám vypláca dôchodok z cudziny, na posúdenie nároku na minimálny dôchodok je potrebné predložiť aj potvrdenie príslušnej inštitúcie o sume dôchodku vyplácaného z cudziny k dátumu, od ktorého žiadate priznať starobný dôchodok.

Ak si želáte zasielať dôchodok na účet v banke, prineste si vyplnený a bankou potvrdený formulár zverejnený na stránke Sociálnej poisťovne: Poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodcu v banke. Môžu byť potrebné aj ďalšie doklady podľa toho, čo ešte vo vašom prípade treba preukázať (v tomto ohľade vám poradí zamestnanec pobočky Sociálnej poisťovne).

Od čoho závisí suma penzie

Od dĺžky získaného obdobia dôchodkového poistenia. Od výšky vašich hrubých zárobkov, ktoré ste za svoj pracovný život získali (do hrubej mzdy sú zahrnuté aj odvody do Sociálnej poisťovne na sociálne poistenie).

Tiež od toho, či ste boli sporiteľom v 2. dôchodkovom pilieri a získali ste obdobie účasti na starobnom dôchodkovom poistení,či ste získali aj obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok. Všetky potrebné údaje sa zisťujú vždy v konkrétnom konaní o nároku konkrétneho poistenca na dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #doklady