Dostanem vdovský dôchodok, ak som s manželom nežila?

Otázky a odpovede o pozostalostných penziách.

18.10.2012 11:44
vdova. dôchodkyňa, dôchodca, penzia, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od mája 2010 som nežila s manželom v spoločnej domácnosti, pretože som opatrovala svoju bezvládnu matku. Môj manžel zomrel 9. 9. 2012. Mám nárok na vdovský dôchodok? Rozvedení sme neboli.

Pretože ste ovdoveli po 31. 12. 2003, váš nárok na vdovský dôchodok sa bude posudzovať len podľa zákona o sociálnom poistení platného od 1. 1. 2004. Podľa neho má nárok na vdovský dôchodok, pri splnení zákonom predpísaných podmienok, vdova po manželovi. Na rozdiel od právneho stavu účinného do 31. 12. 2003 na nárok na vdovský dôchodok nie je rozhodujúca skutočnosť, či manželia žili alebo nežili v spoločnej domácnosti pred smrťou jedného z nich.

Ovdovela som 11. 8. 2003 vo veku 38 rokov. Mám jedno dieťa. Rok som poberala vdovský dôchodok. V súčasnosti mám 46 rokov poberám invalidný dôchodok (miera poklesu schopnosti pracovať je 60 %) a chcem opäť požiadať o vyplácanie vdovského dôchodku. Mám naň nárok?

Keďže vdovský dôchodok bol priznaný v roku 2003, nárok naň sa posudzuje podľa právnych predpisov platných do 31. 12. 2003. Vdova má nárok na vdovský dôchodok po dobu jedného roka od smrti manžela. Po uplynutí tejto doby má naň nárok vtedy, ak je invalidná, stará sa aspoň o jedno nezaopatrené dieťa, vychovala aspoň tri deti, dosiahla vek 45 rokov a vychovala 2 deti, dosiahla vek 50 rokov alebo dosiahla vek aspoň 40 rokov ku dňu smrti manžela, ktorý zomrel následkom pracovného úrazu utrpeného pri plnení pracovných úloh v zamestnaní zaradenom do prvej pracovnej kategórie alebo pri výkone služby v ozbrojených silách. Nárok na vdovský dôchodok vznikne znova, ak sa splní niektorá z prvých piatich podmienok do dvoch rokov po zániku predošlého nároku na vdovský dôchodok alebo do piatich rokov pri poslednej podmienke. Vzhľadom na to, že ku dňu zániku nároku na vdovský dôchodok, t. j. k 11. 8. 2004, ani do dvoch rokov, t. j. k 11. 8. 2006, ste nesplnili žiadnu z uvedených podmienok, nárok vám už nevznikne.

Po úmrtí manžela v roku 2009 mi bol vyplácaný jeden rok vdovský dôchodok. Vychovala som jedno dieťa, ktoré v čase smrti manžela malo 21 rokov a bolo zamestnané. Vznikne mi ešte niekedy nárok na výplatu vdovského dôchodku?

Vdova má nárok na výplatu vdovského dôchodku počas jedného roka od smrti manžela. Po uplynutí tejto doby máte naň opäť nárok vtedy, ak dovŕšite dôchodkový vek. Z toho vyplýva, že dňom dovŕšenia dôchodkového veku vám opätovne vznikne nárok na výplatu vdovského dôchodku za podmienky, že budete naďalej vdovou po tomto manželovi (neuzatvoríte nové manželstvo). O uvoľnenie výplaty tejto dávky môžete požiadať neformálnou žiadosťou, resp. súčasne so žiadosťou o starobný dôchodok s priložením čestného vyhlásenia o tom, že ste naďalej vdovou.

Môj manžel zomrel 12. 8. 2012 vo veku 53 rokov, nebol poberateľom žiadneho dôchodku. Sociálna poisťovňa mi vypočítala vdovský dôchodok z invalidného dôchodku manžela. Bol tento postup správny?

Vdova má nárok na vdovský dôchodok po manželovi, ktorý ku dňu smrti bol poberateľom starobného, predčasného starobného alebo invalidného dôchodku; ku dňu smrti splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo získal potrebný počet odpracovaných rokov na nárok na invalidný dôchodok alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Váš manžel ku dňu smrti nebol poberateľom žiadneho z uvedených dôchodkov, ani nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok, ale získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, preto bol vdovský dôchodok vypočítaný z invalidného dôchodku, na ktorý by mal váš manžel nárok v čase smrti.

Bývalý manžel zomrel 13. 9. 2012 po dlhej chorobe. Rozviedli sme sa v roku 1991, ale po roku sme začali žiť ako druh a družka v spoločnej domácnosti až do jeho smrti. Mám nárok na vdovsky dôchodok?

Podľa zákona o sociálnom poistení má nárok na vdovský dôchodok vdova po manželovi. Keďže ku dňu smrti ste neboli manželkou zomretého, ale len družkou, nemáte nárok na vdovský dôchodok po druhovi.

Som poberateľom predčasného dôchodku. 30. 10. 2012 dovŕšim dôchodkový vek. Manželka mi zomrela 7. 9. 1994, poberala invalidný dôchodok. Po jej smrti som sa staral o nezaopatrené­dieťa, 15–ročného syna, dve deti boli už dospelé. Nové manželstvo som neuzavrel. Mám nárok na vdovecký dôchodok?

Podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení účinného do 31. 12. 2003 vdovec mal nárok na vdovecký dôchodok po manželke, ak sa staral aspoň o jedno nezaopatrené dieťa. Ak podmienka nezaopatrenosti dieťaťa zanikla, vdovecký dôchodok bol odňatý. Podľa novely zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení účinnej od 1. 8. 2006 vdovec, ktorého manželka zomrela pred 1. 1. 2004, nárok na vdovecký dôchodok mu zanikol pred 1. 8. 2006 a ku dňu smrti manželky, najneskôr do uplynutia troch rokov od smrti manželky, dovŕšil dôchodkový vek alebo bol uznaný invalidným a táto invalidita trvá aj po 31. 7. 2006 z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, má nárok na vdovecký dôchodok po manželke, ktorá ku dňu smrti bola poberateľkou (pomerného) starobného dôchodku, (čiastočného) invalidného alebo dôchodku za výsluhu rokov; ku dňu smrti splnila podmienky nároku na (pomerný) starobný dôchodok alebo získala dobu zamestnania na nárok na invalidný dôchodok alebo dôchodok za výsluhu rokov; zomrela v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Pretože do troch rokov od smrti manželky ste nedovŕšili dôchodkový vek, ani ste neboli uznaný invalidným, nemáte nárok na vdovecký dôchodok.

Som vdovec a poberám vdovecký dôchodok. Ak budem so svojou súčasnou partnerkou žiť ako druh a družka, zanikne mi nárok na vdovecký dôchodok?

Nárok na vdovecký dôchodok zaniká uzatvorením manželstva alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého vdovec úmyselným trestným činom spôsobil smrť manželky. Pokiaľ so svojou družkou neuzatvoríte manželstvo, nárok na vdovecký dôchodok vám nezanikne.

Som študentka vysokej školy. Mám 24 rokov a poberám sirotský dôchodok. Dňa 10. 11. 2012 plánujem uzavrieť manželstvo. Zanikne mi nárok na dôchodok?

Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ. Za nezaopatrené dieťa sa považuje dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky a po jej skončení najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie. Skutočnosť, že uzavriete manželstvo, nemá vplyv na nárok a výplatu sirotského dôchodku.

Poberám sirotský dôchodok od 21. 1. 2009, mám 23 rokov a študujem na vysokej škole. Požiadal som o invalidný dôchodok. Posudkový lekár určil mieru poklesu schopnosti pracovať na 60 %. Prídem o sirotský dôchodok?

Za nezaopatrené dieťa sa považuje dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky a po jej skončení, najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie. Za nezaopatrené dieťa sa nepovažuje dieťa, ktoré je poberateľom invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %. Za predpokladu splnenia podmienok nároku na invalidný dôchodok a jeho výplatu budú sa vám vyplácať oba dôchodky. Ak sú súčasne splnené podmienky nároku na výplatu invalidného a sirotského dôchodku, vypláca sa vyšší v plnej sume a nižší sa vypláca v sume jednej polovice.

Poberám sirotský dôchodok, mám 23 rokov a som študentka vysokej školy. 20. 9. 2012 som prerušila štúdium z dôvodu materskej dovolenky a výplata sirotského dôchodku mi bola zastavená. Ak by som v septembri 2013 opäť začala študovať, budem mať nárok na sirotský dôchodok?

Ak v septembri 2013 opätovne nastúpite na štúdium, budete spĺňať podmienku nezaopatrenosti dieťaťa a výplata sirotského dôchodku vám bude z tohto dôvodu uvoľnená. O uvoľnenie výplaty je potrebné požiadať neformálnou žiadosťou s priložením potvrdenia o štúdiu, v ktorom bude uvedený aj presný dátum zápisu na štúdium. Nárok na sirotský dôchodok zaniká dovŕšením 26. roku veku.

Som poberateľom sirotského dôchodku. Mám 22 rokov a študujem na vysokej škole. Od 1. 11. 2012 mám možnosť zamestnať sa. Bude mi sirotský dôchodok odňatý?

Pretože ste študentom vysokej školy spĺňate podmienku nezaopatrenosti dieťaťa. Skutočnosť, že popri štúdiu pracujete, nemá vplyv na výplatu sirotského dôchodku.

Poberám sirotský dôchodok po otcovi, ktorý zomrel 13. 7. 2009. Dňa 20. 9. 2012 zomrela aj moja mama. Budem mať nárok na sirotský dôchodok po mame aj po otcovi?

Za predpokladu, že naďalej spĺňate podmienky nezaopatrenosti dieťaťa, od 20. 9. 2012 vám vznikne nárok na dva sirotské dôchodky. Sirotský dôchodok po otcovi je 40 % starobného alebo invalidného dôchodku na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý otec v čase smrti. Sirotský dôchodok po matke je rovnako 40 % starobného alebo invalidného dôchodku, na ktorý mala alebo by mala nárok zomretá matka v čase smrti. Obidva dôchodky budú vyplácané v plnej sume.

ODPOVEDE PRIPRAVILO: INFORMAČNO–PORADENSKÉ CENTRUM SOCIÁLNEJ POISŤOVNE

© Autorské práva vyhradené

debata chyba