Dôchodcovia môžu využiť množstvo zliav

Odchodom do dôchodku sa život nekončí. Naopak, ľudia majú konečne čas venovať sa aj tomu, čo popri práci nestíhali. Druhou stranou mince je však to, že dôchodky na Slovensku nie sú také vysoké, aby si mohli dovoliť minúť mesačne veľa peňazí na cestovanie či kultúru. Napriek tomu sa toho nemusia zriecť, ak sa naučia využívať zľavy, ktoré seniorom poskytujú železnice, dopravné podniky či kultúrne inštitúcie.

23.10.2012 06:30
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pomôže im tiež, ak sa zorientujú v ponukách bánk, ktoré seniorom ponúkajú špeciálne zvýhodnené balíky. Rovnako sa treba informovať v zdravotných poisťovniach, na čo majú vo svojom veku nárok a kedy môžu dostať zľavy na nákupy v lekárni či očnej optike.

Cesty vlakom sú pre ľudí nad 60 rokov v niektorých prípadoch lacnejšie aj o polovicu. „Potrebný je preukaz Senior RailPlus za 9,90 eura s ročnou platnosťou, štyridsaťpercentnú zľavu z obyčajného cestovného majú na všetky vlaky osobnej dopravy a až polovičné jednorazové cestovné na Tatranských elektrických železniciach a Ozubnicovej železnici,“ vraví Tomáš Šarluška, riaditeľ odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko.

Napríklad cesta z Bratislavy do Košíc stojí bez preukazu 18,76 eura, s preukazom len 11,26. Vlak z Košíc do Žiliny stojí 10,94, s preukazom len 6,57 eura. V diaľkových vlakoch EuroCity vo vnútroštátnej preprave zaplatia osobitný príplatok jedno euro namiesto 1,50. V medzi­národnej preprave je príplatok zahrnutý v medzinárodnom cestovnom. Pri použití lôžkových alebo ležadlových vozňov si už musia zakúpiť aj lôžkový alebo ležadlový lístok. Cestujúci nad 70 rokov zaplatia za každých začatých 50 kilometrov druhou triedou len 15 centov.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Výhody, ktoré dôchodcom ponúkajú zdravotné poisťovne.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Zľavy pasažierom nad 70 rokov ponúka aj väčšina diaľkových autobusových prepravcov. Za cestu autobusmi prímestskej autobusovej dopravy zaplatí senior nad 70 rokov v bratislavskom aj trnavskom regióne 20 centov za každých, aj začatých 25 kilometrov. Stačí na to občiansky preukaz.

Podobná situácia je pri cestovaní mestskou hromadnou dopravou. V bratislavskej MHD poberatelia starobných dôchodkov platia o polovicu menej za jednorazové, prestupné i predplatené cestovné lístky. Platí to však len v prípade, že dôchodca vlastní dôchodcovskú čipovú kartu. V Trnave zaplatia seniori nad 70 rokov len 10 centov za jednu jazdu. V Košiciach môžu cestovať dokonca zadarmo, ak sú držiteľmi bezkontaktnej čipovej karty, ktorú vydáva mestský dopravný podnik. „Nárok na vydanie karty majú občania s trvalým pobytom na našom území nad 70 rokov, držitelia preukazu ŤZP a ŤZP–S a účastníci odboja a vdovy po nich, ak sa znovu nevydali alebo nežijú s druhom. Tiež držitelia preukazov Svetového združenia bývalých československých väzňov a Sekcie násilne odvlečených,“ vraví Michaela Karaff ová, hovorkyňa košického dopravného podniku. Vydáva sa na rok a potom ju treba znovu predĺžiť, čo však neplatí v prípade držiteľov nad 70 rokov.

Banky seniorom ponúkajú rôzne balíky zlacnených služieb. Poštová banka k osobnému účtu pre seniorov zabezpečuje aj bezplatné doručovanie dôchodku. „Ak má u nás existujúci klient osobného účtu Postkonto Senior, môže požiadať o zmenu svojho účtu na ktorýkoľvek balík služieb,“ vraví hovorkyňa banky Eva Sagalová. Ak sa klient rozhodne pre zmenu balíka na Dôchodok plus, účtuje sa jednorazový poplatok jedno euro, transformácia na balík Dôchodok aktív je bezplatná.

Vo VÚB si za 59–centový mesačný poplatok môžu dôchodcovia uložiť peniaze na Senior konto. „Pre nových klientov je prvý mesiac bez poplatku. Konto je jedným z najlacnejších účtov určené všetkým poberateľom dôchodkových dávok – nielen starobného dôchodku, ale aj sirotského, vdovského, invalidného, výsluhového,“ vraví hovorkyňa Alena Walterová.

„Na zriadenie je potrebný len preukaz totožnosti, nevyžadujeme žiadne rozhodnutie o pridelení dôchodkových dávok, navyše v Sociálnej poisťovni vybavíme aj zasielanie dôchodku na tento nový účet. Ak má klient u nás štandardný balík služieb, môže požiadať o zmenu pôvodného účtu na seniorské konto, pôvodné číslo účtu mu zostane. Zmena je bezplatná a je účinná od nasledujúceho mesiaca.“

V ČSOB je pre seniorov vhodný balík pod názvom Pohoda. Podľa hovorkyne banky Zuzany Eliášovej zahŕňa rozsah služieb, ktoré seniori bežne využívajú. „Počnúc vedením účtu s mesačným výpisom poštou alebo elektronicky, môžu využívať aj služby elektronického bankovníctva, 24–hodinovú linku, ako aj všetky platby platobnou kartou v obchodoch. Seniorom odporúčame nosiť pri sebe nižšie sumy hotovosti, mali by využívať možnosť častejších výberov hotovosti z bankomatov ČSOB. Odporúčame aj služby platieb na základe inkasa a trvalého príkazu – môžu nimi pohodlne a bez starostí uhradiť svoje platby spojené s bývaním. S ich zriadením im radi bezplatne pomôžeme v pobočke. Tieto platby majú v cene balíka bez dodatočných poplatkov.“

V Slovenskej sporiteľni si môžu seniori vybrať balík Výhodný súčet. „Ak si u nás otvoria účet a nechajú si naň posielať svoj dôchodok či príjem, môžu získať spotrebný úver na čokoľvek s úrokovou sadzbou nižšou až o dve percentá, úvery na bývanie so zvýhodnením až o 0,70 percenta ročne. Po splnení rovnakej podmienky sa im úročenie úspor na termínovanom vklade aj na Sporení k účtu zvýši o pol percenta,“ povedal hovorca banky Štefan Frimmer.

Zdravotné poisťovne ponúkajú seniorom zľavy v kúpeľoch či vo vybraných obchodoch, ale aj príspevky na očkovacie vakcíny. Union Zdravotná poisťovňa ponúka zadarmo vakcínu aj očkovanie proti chrípke. „Na očkovanie proti hepatitíde typu A prispievame tridsiatimi percentami na každú dávku očkovacej vakcíny, spolu približne dvadsiatimi eurami. Prispievame aj na preventívne vyšetrenie muža na zistenie rakoviny prostaty nad rámec zákona, rovnako aj preventívne vyšetrenie na rozpoznanie rakoviny hrubého čreva a konečníka či EKG u všeobecného lekára nad rámec zákona. Nie je potrebné ísť k špecialistovi, opäť už od štyridsať rokov, absolvujú ho každé dva roky,“ vymenúva hovorkyňa Judita Smatanová.

PR špecialistka poisťovne Dôvera Monika Šimunová odporúča penzistom využiť najmä zľavy v sieti predajní Očná optika, vo vybraných kúpeľoch, v súkromných poliklinikách Pro Care, na masáže a odborné poradenstvo od Falcku, na elektronické merače krvného tlaku pri nákupe cez vybrané portály. „Vybaviť by si mali Zdravú kartu, ktorou ušetria pri nákupoch v lekárňach. Zároveň predpokladáme, že seniori, ktorí s väčšou frekvenciou navštevujú a potrebujú lekárov, využijú schopnosť zdravotnej poisťovne manažovať plánované hospitalizácie. V prípade potreby vieme ponúknuť pacientovi kratšie čakanie v inom zariadení alebo jednodňovú starostlivosť, ktorá je pre pacientov komfortnejšia a znižuje riziko nemocničných nákaz.“

Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka očkovanie proti vírusovej hepatitíde typu B. Podľa hovorkyne Dany Gašparíkovej môžu seniori využiť aj ďalšie služby. „Napríklad test na vyšetrenie prítomnosti krvi v stolici, hradí sa všetkým nad 40 rokov dvakrát ročne ako prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka,“ hovorí Gašparíková. Cytologické vyšetrenie sterov z krčka maternice poistenkám ako prevenciu rakoviny krčka maternice hradí Všeobecná zdravotná poisťovňa raz ročne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba