Rodičovský bonus v roku 2024: Koľko penzisti dostanú? Polepšia si oproti tomuto roku? + príklady

Rodičovský bonus sa budúci rok meniť nebude. Zmení sa len spôsob jeho vyplácania a maximálna výška.

28.12.2023 06:00
dôchodci, peniaze, seniori, dôchodok, hotovosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (50)

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš chcel v súvislosti s týmto príspevkom robiť výrazné zmeny. Navrhoval, aby sa rodičovský dôchodok nevyplácal z odvodov dieťaťa. Tomáš chcel, aby sa vyplácal ako 2 % z daní fyzických osôb. Ak by tento návrh prešiel, nedostávali by rodičia na dôchodku od pracujúcich detí 3% pre oboch, respektíve 1, 5 percenta z hrubej mzdy pre jedného rodiča. Rodičovský bonus ostáva nakoniec nezmenený, mení sa len spôsob jeho vyplácania.

Pôvodne malo platiť , že od roku 2024 dostanú penzisti bonus k dôchodku každý mesiac. Nebude to tak, dôchodcovia sa nedočkajú jeho mesačného vyplácania, peniaze dostanú naraz. Dôchodcovia by mali dostať rodičovský príspevok pravdepodobne v júni.

Všetko o dôchodkovom veku prezradil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr
Video
Zdroj: TV Pravda

Do pobočky

Mení sa maximálna výška

Kým v roku 2023 bol maximálny rodičovský dôchodok 21,80 eur mesačne, budúci rok to bude 23,50 eura. Vychádza to z výpočtu, ktorý je nastavený pre maximálny rodičovský bonus.

dôchodci, seniori, dôchodcovia, manželia Čítajte viac Rodičovské dôchodky budú od januára vyššie. Zmení sa aj spôsob ich vyplácania. O koľko dostanete viac?

Od januára 2024 sa najvyššia suma zmení. Keďže priemerná mzda v roku 2022 dosiahla 1 304 eur, maximálny rodičovský dôchodok od januára dosiahne 282 eur ročne pre jedného dôchodcu.

Dostať viac môžu dôchodcovia aj vtedy, ak ich dieťa zarobilo v roku 2022 viac ako v roku 2021. Je teda možné, že aj výška bonusu sa v tomto prípade bude meniť. Rodičovský dôchodok sa totiž vypočítava z vymeriavacieho základu detí. A v roku 2024 sa bude počítať z vymeriavacieho základu detí z roku 2022. Rovnaká výška ostane penzistom, ktorých deťom sa nezmenili pracovné podmienky.

Sociálna poisťovňa bude pritom každoročne prepočítavať túto sumu rodičovského bonusu podľa toho, z akého vymeriavacieho základu odvádzali deti poistné na dôchodkové poistenie pred dvomi rokmi, vysvetlil rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Polepšia si aj rodičia, ktorých detí zarábajú minimálky

Ako uvádza webový portál Finsider, rodičia detí, ktoré zarábajú minimálnu mzdu. V tomto roku dostal každý z rodičov pracujúceho dieťaťa, ktoré zarába najnižšiu mzdu v krajine, takmer 112 eur za celý rok.

Vlani bola minimálna mzda vyššia, preto rodič dieťaťa s minimálnou mzdou v budúcom roku dostane 120 eur.

Kto môže darovať 3% rodičom?

  • Deti, ktoré pred dvomi rokmi pracovali aspoň jeden deň a z príjmu zaplatili poistné na starobné poistenie do Sociálnej poisťovne.
  • Deti, za ktoré platí poistné na dôchodkové poistenie štát.
  • Deti, ktoré boli pred dvomi rokmi dobrovoľne dôchodkovo poistené a zároveň je ich rodič (rodičia) poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku, invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku alebo poberateľom výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku.

Kto má nárok na rodičovský dôchodok?

Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobného dôchodku, invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku v prípade, ak dieťa takéhoto poberateľa odvádzalo v roku 2022 poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni.

Rodičovskému dôchodku vyčíta väčšina ekonómov, že diskriminuje a robí rozdiely medzi penzistami, ktorí ho môžu, a tými, ktorí ho nemôžu poberať. Rodičovský bonus sa nevzťahuje na rodičov, ktorých deti pracujú v zahraničí, ktoré nepracujú alebo sú invalidné. Niektorí budú mať o stovky eur na dôchodku viac, niektorí budú mať čistú nulu.

Aj profesionálni vojaci môžu prispievať rodičom

Už v tomto roku boli zavedené zmeny, že aj pracovníci vo verejnej správe budú môcť svojim rodičom prispievať vo forme rodičovského bonusu. Umožnila im to schválená zmena zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Vzhľadom na špecifiká výsluhového zabezpečenia je však systém poskytovania týchto dôchodkov odlišný.

V roku 2023 vzniká nárok na rodičovský dôchodok rodičom vojakov, ktorí boli v roku 2021 v služobnom pomere a mali vymeriavací základ na výsluhové zabezpečenie v roku 2021. Maximálna výška rodičovského dôchodku pre jedného rodiča v roku 2023 je 21,80 eur mesačne. Rodičovský dôchodok za rok 2023 bude vyplatený jednou sumou do 31. marca 2024.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #senior #dôchodky #bonus #2024 #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok