Rodičovské dôchodky budú od januára vyššie. Zmení sa aj spôsob ich vyplácania. O koľko dostanete viac?

Rodičovský bonus bude vyplácaný aj v roku 2024. Avšak, kým tento rok bol dôchodcom vyplatený v jednej dávke, od budúceho roka bude vyplácaný postupne každý mesiac. Bonus vyplatia k dôchodku. Zmení sa však aj jeho maximálna výška.

06.11.2023 06:00
dôchodci, seniori, dôchodcovia, manželia Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Kým pre rok 2023 bol maximálny rodičovský dôchodok 21,80 eur pre budúci rok to bude 23,50 eur. Vychádza to z výpočtu, ktorý je nastavený pre maximálny rodičovský bonus.

Výpočet maximálneho rodičovského dôchodku závisí od priemernej mzdy na Slovensku z pred dvoch rokov. Takmer každé zamestnané dieťa na Slovensku môže prispievať 1,5 % zo svojho hrubého príjmu na dôchodok jednému rodičovi a 1,5 % druhému, dohromady teda môže prispievať 3 percenta.

Bonus sa vypočíta jednoducho: ako maximálne 1,2-násobok priemernej mzdy v krajine. Dokonca aj keď dieťa zarába podstatne viac, rodičia nemôžu získať viac, než určuje zákon.

Tento rok sa pri výpočte maximálneho bonusu bral do úvahy rok 2021. Maximálny bonus získali tí príjemcovia, ktorých dieťa zarábalo aspoň 1 453,20 eura mesačne v roku 2021.

penzisti, dôchodcovia, seniori, manželský pár Čítajte viac Rodičovský dôchodok dostane po zmene zákona viac penzistov. Komu vzniká po novom nárok na túto dávku?

Od januára 2024 sa najvyššia suma zmení. Keďže priemerná mzda v roku 2022 dosiahla 1 304 eur, maximálny rodičovský dôchodok od januára dosiahne 282 eur ročne pre jedného dôchodcu. Keďže sa však zmení aj spôsob vyplácania, a to tak, že senior dostane rodičovský bonus každý mesiac. Túto sumu 282 eur vydelíme 12 a dostaneme sa k číslu 23,50 eura, čo je o 1,70 eura mesačne viac ako v roku 2023.

Nie len v tomto prípade sa seniorovi môže zdvihnúť rodičovský bonus. Dostať viac môžu aj vtedy, ak ich dieťa zarobilo v roku 2022 viac ako v roku 2021.

Je teda možné, že aj výška bonusu sa v tomto prípade bude meniť. Rodičovský dôchodok sa totiž vypočítava z vymeriavacieho základu detí. A v roku 2024 sa bude počítať z vymeriavacieho základu detí z roku 2022. Rovnaká výška ostane penzistom, ktorých deťom sa nezmenili pracovné podmienky.

Krajniak vysvetľuje ako funguje dôchodkový bonus
Video
Zdroj: TV Pravda

Sociálna poisťovňa bude pritom každoročne prepočítavať túto sumu rodičovského bonusu podľa toho, z akého vymeriavacieho základu odvádzali deti poistné na dôchodkové poistenie pred dvomi rokmi, vysvetlil rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #seniori #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok