Dobré rady do malého bytu

Spravidla býva prvé bývanie, a je jedno, či ide o prvý, vlastný byt alebo len podnájom, malým priestorom. Malý priestor, veľa vecí. Kam ich všetky uskladniť?

21.05.2012 15:03
Dobré rady do malého bytu Foto:
Dobré rady do malého bytu
debata

O krok k samostatnosti
Odchod z domu a „presun“ o krok ďalej k samostatnosti znamená aj vysťahovanie vecí z pôvodnej izby, ktorú sme roky nazývali svojou „detskou“. Našim kútikom, kde sme sa učili, kde sme si občas poplakali, písali si denníky, listy či domáce úlohy. Tie najkrajšie spomienky (zrkadielka, žiacke knižky, prvé zaľúbené listy) si môžeme oskenovať a uložiť v počítači, zaberú menej miesta. Všetko ostatné patrí nemilosrdne do kontajnera. Ďalšou alternatívou je nájsť týmto veciam krabicu, uskladniť ich do nej a zastrčiť kamsi, kde nebude nikomu zavadzať. (Všetko pravdaže závisí od rozhodnutia, čo mienia rodičia s izbou spraviť).

Málo peňazí aj priestoru
Máte vysokú šancu, že vám známi a rodina ponúknu všetko, čo už nepotrebujú a vám sa na rozbeh zíde. Alebo vám to hoci kúpia. Kúsky sú nové, no finta je v tom, že sa k sebe nehodia. Užitočnosť na začiatok sa cení, postupne kúsky, ktoré ste si neobľúbili alebo sa vám nepáčia, vymieňajte s prihliadnutím na to, aby vám do seba zapadali, resp. aby priestor nepôsobil ako smetisko, ale ako útočisko, kam sa budete po náročnom dni vždy radi vracať. 

Veľa vecí, kam s nimi?
Občas sa treba naučiť nemilosrdne vyhadzovať. Hlavne, ak máte niektoré veci dvojmo a viete, že použíavať budete vždy len jednu z nich.

Rady do malých priestorov:
Vstavané skrine – sú uzavreté a zmestí sa do nich veľa vecí. Do malého bytu priam ideálne.

Viac ako kusy nábytkov, ktoré vyžadujú, aby boli položené na zemi, sa do malého priestoru hodia police a skrinky, ktoré na stene visia. Hoci aj nad stolom. Šetrí sa tým priestor.

Ak toho máte skutočne veľa, napríklad z dôvodu, že ste sa pre povedzme svoju osobnú finančnú krízu museli presťahovať do menšieho a máte veľa kvalitných kúskov nábytku, ktoré vyhodiť či darovať nemáte srdce a je jasné, že sa neskôr zídu, prenajmite si sklad alebo priestor kdesi mimo bytu.

Aby ste sa vyhli hádkam, o každom postupe sa poraďte s človekom, s ktorým sa o priestor budete deliť.

Text: dz pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba