Advent a jeho posolstvo

Slovo advent na dlhý čas vymizlo zo slovenčiny.

10.12.2009 08:46
Advent a jeho posolstvo Foto:
Advent a jeho posolstvo
debata

Počas minulého režimu sa vianočné sviatky príliš nenosili, pretože v nich silno prežívala kresťanská tradícia oslavovania narodenia Ježiša Krista. Ešte aj darčeky pod stromčeky nosil Ježiško a nie Dedo mráz.

Pre tých, čo nevedia, čo znamená slovo advent, len toľko. Pochádza z latinčiny a znamená príchod. Kresťania ním označujú slávnostné obdobie štyroch nedelí pred narodením Ježiša Krista. Je to čas očakávania, príprav a osláv jeho narodenia.

Od čias Johana Wichlerna, ktorý prvý prišiel s adventným vencom, sa veľa zmenilo. Tradícia sa v istom ohľade zjednodušila. Veď na venci už nesvieti dvadsaťštyri sviečok, ale iba štyri. Moderní ľudia zjednodušujú symboliku. Adventný veniec ako svojrázne logo Vianoc sa stalo z tohto pohľadu jednoduchším.

Ale výzdoba od jednoduchej remeselnej výroby dozrela v rukách najlepších tvorcov kvetinárov k skvostným umeleckým dielam. Veniec  a advent sa tak ubrali akoby osobitnou cestou. Krásne umenie však stále plní posolstvo, ktoré prinášajú Vianoce. Oznamujú príchod najkrajších sviatkov, čas, keď rodina usadá k spoločnému stolu, keď dôležité nie sú objemné darčeky, ale porozumenie a láska, rodičov a detí predovšetkým. 

Text: -sd- pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu

debata chyba