Domu treba dodať aj nové vnútro, nielen kabát

Adjutantti je prvým bytovým domom vo Fínsku, kde je každý byt vybavený riadiacim systémom a monitoringom spotreby elektriny, vody a tepla.

06.04.2014 13:37
dom, byt, riadenie, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Informácie sa zbierajú pomocou zariadenia v suteréne budovy, potom sú cez cloud distribuované na obrazovky priamo v apartmánoch. Obyvatelia bytov navyše môžu spotrebu svojho bytu vidieť aj na internete. Technológiu do budovy inštalovala ABB v spolupráci s fínskym energetickým koncernom Fortum a technickou univerzitou v meste Tampere.

Exteriér vyzerá ako hociktorý iný moderný bytový dom. Solárne panely na streche však naznačujú, že budova je energeticky aspoň čiastočne sebestačná a elektromobil zaparkovaný pred domom možno tiež nie je náhoda.

„Budova si vyrába pomocou solárnych panelov vlastnú energiu,” hovorí projektový manažér Satu Ryynänen zo stavebnej spoločnosti Skanska. „Slnečná energia sa využíva napríklad na nabíjanie elektrických áut či osvetlenie schodiska.”

Displej vo veľkosti tabletu graficky znázorňuje spotrebu elektriny. Vidíte, kedy sa počas dňa spotreba zvýšila, kedy sa, naopak, znížila. Obyvatelia si tiež pochvaľujú prepínač domáceho a vonkajšieho režimu – ak odchádzajú z domu, s istotou vedia, že sú všetky nastavené elektrické zariadenia vypnuté.

„Ak sme odišli z domu na dlhšie, môžeme znížiť teplotu v byte jediným dotykom na ovládaní,” hovoria. „Pri príchode priložíme kartu k vstupným dverám, tie sa otvoria, vojdeme do lobby a rozsvietia sa svetlá. Kým prídeme k výťahu, ten na nás už čaká a vie, na ktoré poschodie chceme ísť.“ Ľudia sú často veľmi prekvapení, keď zistia, koľko elektriny spotrebujú. Obyvatelia domu však priamym sledovaním svojho správania pri narábaní s elektrinou vedia jej spotrebu znížiť až o 30 %.

Budova Adjutantti navyše vďaka silnej izolácii sama usporí aj veľký objem energie využívanej na vykurovanie. Miestnosti sú bez prievanu a majú celoročne nastavenú konštantnú teplotu. A šálku kávy si môžete na balkóne vychutnať od skorej jari až do neskorej jesene.

„Obytný dom so solárnymi panelmi na streche, kde je každý byt vybavený riadiacim systémom a monitoringom spotreby elektriny, vody a tepla, znie možno pre slovenské ucho ako číre science–fi ction,“ zdôvodňuje Matej Hruška, produktový manažér spoločnosti ABB. „No nie je, aj keď pred pár rokmi sme si to mysleli o regulovaní tepla v bytoch. Dnes sa aj pri starých radiátoroch osadzujú termoregulačné hlavice. Zatepľujeme, regulujeme, šetríme. Prečo teda neisť ďalej? Moderné technológie umožňujú aj správu spotreby elektrickej energie, jej sledovanie aj regulovanie na diaľku.“

Obnova bytových domov sa dnes však poväčšine sústreďuje na zatepľovanie. Domy dostávajú nový kabát, no vnútro sa viac–menej nemení. Staré stúpačky, osvetlenie, vstupy, výťahy, 20– a viacročné elektrické rozvody – taká je skutočnosť väčšiny našich „panelákov“.

„Výmenou elektrických rozvodov pritom obyvatelia domu získavajú nielen nový rozmer šetrenia, využívania spotrebičov, kontroly spotreby energií, ale aj užívateľský komfort,“ zdôrazňuje Matej Hruška.

„Prostredníctvom inteligentných elektroinštalácií môže obyvateľ domu vo svojom telefóne, tablete či PC sledovať a regulovať napríklad aj zapínanie či vypínanie kúrenia, aby sa mohol vrátiť do teplého domova. Rovnako môže regulovať osvetlenie či sťahovanie a vyťahovanie žalúzií a vytvoriť zdanie „života“, aj keď je na dovolenke. Alebo skontrolovať vypnutie spotrebičov,“ dodáva.

Ušetriť sa dá aj na prevádzke samotného domu. Napríklad osvetlenie. Rovnako ako vo fínskom príklade, obyvateľ domu vstúpi do vnútra priložením osobnej karty. Systém ho zaregistruje, otvorí dvere, privolá výťah a zasvieti len na poschodí, ktoré je potrebné pre nástup a výstup z výťahu. Jednoducho, keď sa zamýšľame nad obnovou bytového domu, treba uvažovať o jeho „živote v treťom tisícročí“. Zateplenie je len jedným krokom k jeho obnove, tým ďalším je šetrenie energií v ňom inteligentnými elektroinštalá­ciami, ktoré dnes už nie sú science–fi ction, ale realitou, používanou pri tvorbe nových domov a bytových celkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byt #bytový dom