Chystáte sa skrášliť byt či dom? Buďte štýloví

Zariaďovanie nového bývania alebo prerábanie toho aktuálneho. Vždy je dobré vedieť, čo je momentálne v trende a aké novinky v interiéri nesmú chýbať. Ak sme aj so svojím bývaním spokojní, nie je zlé mať prehľad v trendoch v bytovom dizajne.

04.09.2015 07:40
interiér, maľovanie, farby, žena, dom, byt Foto:
Je dôležité, aby sa vám vybraný štýl v domácnosti aj páčil.
debata (1)

Interiérových štýlov je dnes neúrekom. Každý má v sebe niečo, čím zaujme. Stačí si len vybrať ten správny. Je dôležité, aby sa nám ten vybraný naozaj páčil a cítili sme sa v takto zariadenom byte dobre aj o niekoľko rokov.

„Netreba sa dať ovplyvniť trendmi, v prítomnosti ktorých sa človek necíti dobre, ale chce ich mať, pretože je to moderné. Treba si vybrať podľa toho, čo je človeku blízke,“ upozorňuje interiérový architekt a dizajnér Marek Opavský.

Ak sa neviete rozhodnúť, v akom štýle zariadiť svoje bývanie, nezúfajte. Čoraz častejšie sa používa spájanie a miešanie rôznych prvkov z odlišných štýlov.

„Vo veľkej miere sa rozmáha akýsi individualizmus. Tvorba dizajnérov a architektov má stále svoje opodstatnenie, no v čoraz väčšej miere je ovplyvňovaná názormi klientov. Na základe toho sa tvorcom málokedy podarí zachovať ideu a štýl v ich čistej podstate. Na druhej strane je ich dielo prispôsobené potrebám klienta,“ vysvetľuje Opavský.

Veľký návrat zažívajú prírodné materiály. Ľudia z miest sa chcú opäť, aspoň čiastočne, priblížiť prírode. „V dobe plnej chémie, pesticídov a plastov sa niet čomu diviť. V prírodnom štýle prevládajú prírodné materiály, väčšinou v čo najprirodzenejšej podobe,“ hovorí dizajnér Martin Jabrocky.

Pri plánovaní nového bývania je tiež vhodné spojiť sa s interiérovým architektom. V čom vám môže pomôcť? Urobí napríklad 3D vizualizáciu interiéru, podľa ktorej získate presnú predstavu, ako bude váš domov vyzerať. Navrhne úložné priestory, farebné a materiálové riešenie, pomôže vybrať nábytok a doplnky. Tiež vie poradiť, ako využiť priestor čo najefektívnejšie a môže prísť s mnohými užitočnými nápadmi, ktoré môžu daný priestor zlepšiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #interiér