Malý sprievodca umývaním riadu

Hoci väčšina ľudí riad stále umýva ručne, tých, čo to zverili modernej technike, z roka na rok pribúda. Aj umývačka riadu však môže pracovať ešte lepšie, úspornejšie a účinnejšie, ak dodržíte správny postup. Ako na to? Možno vám pri tom pomôže niekoľko nasledujúcich rád.

01.06.2018 14:00
umývačka riadu Foto:
Značkové umývačky riadu v súčasnosti disponujú takými programami, že uspokoja takmer akékoľvek prianie užívateľa.
debata

Ako veci správne uložiť

Viete, ako použitý riad poukladať do umývačky? Možno to znie banálne, no často všetko zlyhá práve na tejto otázke. Základný princíp je ukladať väčší riad do spodného koša umývačky a ľahší alebo krehký do horného koša. Pozor treba dávať na plastový riad, ktorý patrí vždy na hornú mriežku. Striedajte tiež veľké a malé taniere, hlboké s tými plytkými. Príbory triediť nemusíte, stačí ich vložiť do umývačky rukoväťou smerom nadol. Výnimkou je, ak má vaša umývačka osobitný zásobník pre príbor, vtedy by ste ho mali triediť.

Aký program zapnúť

Značkové umývačky riadu v súčasnosti disponujú takými programami, že uspokoja takmer akékoľvek prianie užívateľa. V porovnaní s ručným umývaním riadu navyše výrazne šetria vodu a energiu, o čase ani nehovoriac. Dnešné programy ponúkajú viaceré možnosti nastavení a vy tak nemusíte všetok riad umývať iba pri 70 °C. Okrem normálnych (univerzálnych) programov s teplotou umývania 55 – 70 °C, môžete pre sklo či málo znečistený riad použiť rýchloprogramy (šetriace programy) s rozsahom teploty 35 až 45 °C, alebo ekoprogram s teplotami v rozmedzí 50 až 55 °C. Toto teplotné rozhranie však berte len ako orientačné. Konkrétne údaje hľadajte u jednotlivých výrobcov umývačiek riadu.

Ktorý prostriedok zvoliť

Keď už je riad roztriedený a všetko nachystané, nastáva čas vložiť čistiaci prostriedok. Lenže ktorý? Ponuka je čoraz širšia, dnes už k dispozícii nie je iba jeden produkt, ale celá plejáda. A naše nároky pritom stúpajú. Od čistiaceho prostriedku do umývačky riadu predovšetkým očakávame, že odstráni a rozpustí nečistoty, zabráni usádzaniu vodného kameňa, odstráni škvrny od jedla a nakoniec riad i ochráni. V dnešných časoch navyše zohráva čoraz väčšiu úlohu i to, či je produkt ekologický. Vyberajte si radšej vždy bezfosfátové čistiace prostriedky. Majú rovnaký účinok ako tie s obsahom fosfátov, no nezaťažujú životné prostredie.

Na výber je hneď niekoľko možností – čistiace prostriedky multifunkčné, štandardné a aditíva. Aký je v nich rozdiel? Multifunkčný čistič ponúka všetky funkcie umývania v jednom prostriedku, štandardný čistič – to je čistiaci prostriedok bez soli aj oplachovača.

Medzi multifunkčné čističe sa väčšinou zaraďujú výrobky prémiovej kvality, keďže poskytujú celý rad funkcií v jednom, predovšetkým funkciu soli a oplachovača. Tie najlepšie značky ponúkajú aj mnohé rozšírené funkcie ako lesk antikorového riadu, ochrana skla a dekoru alebo funkciu ochrany pred vodným kameňom. Príkladom tejto kategórie sú napríklad produkty Somat prémiového radu Gold.

Medzi štandardné čističe patria produkty označované ako „classic“ – vo formách tabliet, gélu a prášku. Kým multifunkčné produkty disponujú radom funkcií vrátane oplachovača a funkcie soli, štandardné čističe tieto funkcie v sebe nemajú. Pri ich používaní je preto nutné pridať do umývačky aj aditíva, teda použiť soľ a oplachovač. Iba tak bude výsledok dokonalý.

Dajte si však pozor, ak máte doma veľmi tvrdú vodu. Vtedy by ste mali pridávať soľ a oplachovač dokonca i k multifunkčným čističom. To, ako tvrdú vodu doma máte, zistíte bezplatne vo vodárni v mieste svojho bydliska.

Zopár tipov, ako usporiť

  • Používajte úsporné umývacie cykly, kedykoľvek je to možné.
  • Zapínajte len naplnenú umývačku riadu. Umývačka využíva rovnaké množstvo vody, či už je poloprázdna, alebo celkom plná. Vkladajte riad do umývačky priebežne, počas dňa a nakoniec ju zapnite. Spotrebujete tak výrazne menej vody aj energie, ako keby ste ju zapínali priebežne počas dňa.
  • Neoplachujte riad predtým, než ho dáte do umývačky. Moderné umývačky riadu v kombinácii s kvalitnými produktmi dokážu perfektne umyť dokonca i silne znečistený riad. Odstráňte iba väčšie zvyšky jedla, vyprázdnite poháre a hrnčeky. Ak je podľa vás predsa len nutné niektoré kusy riadu opláchnuť, využite na to studenú či vlažnú vodu.
  • Používajte sušenie vzduchom, pokiaľ takú funkciu vaša umývačka riadu ponúka. V prípade, že vlastníte starší typ, vyskúšajte ju po poslednej oplachovacej fáze vypnúť, otvoriť dvierka a nechajte riad vyschnúť prirodzeným spôsobom.
  • Plňte umývačku riadom podľa návodu výrobcu. Naplňte celé koše, tým zužitkujete vodu a energiu na maximum. Radšej ponechajte dostatočné miesto pre cirkuláciu potrebného množstva vody pre bezchybné umytie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umývačka riadu #energetická úspora #umývanie riadu