Ako možno ušteriť na kúrení

Opäť blíži vykurovacia sezóna. To, koľko ľudia zaplatia za teplo, pritom nezávisí len od počasia, ale aj od ich užívateľských návykov.

27.10.2019 06:00
teplo, energie, peniaze, radiátor, kúrenie Foto:
Pre úsporu tepla je tiež dôležitá jeho správna regulácia.
debata (9)

Ak sa totiž doma stále nenaučili regulovať teplotu či radiátory, izby nevhodne prehrievajú alebo nesprávne vetrajú, náklady na kúrenie si zbytočne zvyšujú. Pri dodržiavaní základných pravidiel sa dá, naopak, ušetriť bez toho, aby ste v zime mrzli alebo museli zľaviť zo svojho pohodlia.

Na čo si teda dávať pozor? Veľa záleží na samotnom dome – či už rodinnom, alebo bytovom. K minimalizovaniu jeho energetických nárokov pomáha zateplenie fasády a strechy, ako aj výmena okien. Výskumy potvrdzujú, že najviac tepla uniká práve oknami a vchodovými dverami (30 až 50 percent pri bytoch a 25 až 35 percent pri rodinných domoch), no aj obvodovými stenami (25 až 40 percent pri bytoch a 20 až 30 percent pri rodinných domoch).

Pre úsporu tepla je tiež dôležitá jeho správna regulácia. Mnohí ľudia, najmä tí starší, sú presvedčení, že radiátor musí byť horúci, aby miestnosť vykúril. Namiesto odporúčanej hodnoty 2 či 3 na termoregulačnej hlavici preto kúrenie púšťajú naplno, až na „päťku“. A keď potom v izbe majú už skutočne horúco, radiátor úplne vypnú. Také nastavovanie je podľa odborníkov nezmyselné a neprináša nijaký osoh.

Prekurovanie priestorov sa navyše odráža i na výške faktúr. Napríklad už len pri zvýšení teploty o 1 °C stúpne spotreba pri kúrení až o šesť percent. Okrem toho sa tým zbytočne vysušuje vzduch, čo môže vyvolávať problémy pri dýchaní alebo spôsobiť začervenanie očí.

Častou chybou, ktorej sa ľudia dopúšťajú, je tiež úplné vypínanie kúrenia na noc alebo v čase neprítomnosti. Nevypláca sa to najmä v rodinných domoch, ktoré by sa nemali nechať „vychladnúť“. V bytoch je najlepšie postupovať takto – keď cez deň nie ste doma, kúriť iba mierne (temperovať), po príchode domov podľa potreby pridať a pred spaním teplotu zase znížiť. Platí totiž, že vyhriať chladné priestory je oveľa náročnejšie ako dokúriť.

Pokiaľ ide o vetranie, účinnejšie ako nárazové je intenzívne, preto sa odporúča dva- až trikrát denne otvoriť okná dokorán. Nie však na dlhšie ako desať minút. Inou možnosťou je každé dve hodiny spraviť asi trojminútový prievan. Vďaka tomu sa vzduch vnútri vyčistí, vychladí a vlhkosť stúpne bez toho, aby steny vychladli.

Odporúčané teploty pri vykurovaní
kúpeľňa 24 °C
obývačka 21 °C
spálňa 21 °C
detská izba 21 °C
pracovňa 21 °C
kuchyňa 20 °C
toaleta 20 °C
predsieň 15 °C
chodba 15 °C
schodisko 10 °C
Pozn.: Maximálna odchýlka: ±3 °C.

Na čo si dávať pozor pri kúrení

  • Dbajte o to, aby fungovali regulátory tepla (hlavice na radiátoroch)
  • Ak radiátory nehrejú rovnomerne, odvzdušnite ich – uvoľnením ventilu a vypustením vzduchu, až kým nezačne tiecť voda
  • Nesušte na radiátoroch oblečenie, uteráky ani iné veci – teplo tak nemôže dobre prúdiť do miestnosti, čo jeho spotrebu zvyšuje až o 20 percent
  • Nedávajte pred radiátory ani záclony či závesy – také prekážky dokážu pohltiť až pätinu tepla
  • Účinnosť radiátorov zvýšite, ak za ne pripevníte reflexnú fóliu – vďaka tomu teplo neuniká do stien a odráža sa do miestnosti

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #vykurovacia sezóna #náklady na vykurovanie #ako ušetriť