Šikmú strechu si môžete zatepliť aj sami. Koľko vám môže dať štát?

Pri rekonštrukcii domov mnohí zabúdajú na šikmú strechu. Pritom práve cez nezateplenú strechu uniká z budovy štvrtina až polovica tepla. Dom navyše nemá žiadnu ochranu pred prehrievaním v letných horúčavách. Dobrou správou je, že šikmá strecha sa dá zatepliť aj svojpomocne.

23.09.2020 10:00
rodina, strecha, dom Foto:
V poslednom čase sa na Slovensku rozmohlo zatepľovanie striech striekanou penou. Izolácie zo striekanej peny robia seriózne firmy, ale aj „šmejdi“. Stojí vám toto riziko za to?
debata

Akú izoláciu si vybrať do šikmej strechy? Okrem dobrých izolačných vlastností v zime by mala plniť niekoľko ďalších funkcií – musí chrániť podkrovie pred prehriatím, zabrániť šíreniu požiaru a aj zvukovo izolovať. To všetko pri dlhej životnosti a kvalite, potvrdenej certifikátom. V slovenských podmienkach sa pre šikmé strechy osvedčila najmä sklená vlna.

Ako už názov napovedá, vyrába sa z drveného skla a kremičitého piesku pri vysokých teplotách. Je to ekologický materiál (až 80 percent suroviny tvorí recyklované sklo) a vďaka štruktúre z pružných vlákien sa hodí na miesta, kde treba dokonale vyplniť medzery a škáry. Sklená vlna je zároveň nehorľavá a popri výborných izolačných vlastnostiach je jej veľkou výhodou tiež akustická nepriezvučnosť.

„Na hluk pri rekonštrukcii domov zabúdame asi najviac. Ale je to práve doprava pred oknami či štekajúci pes od susedov, čo dokážu vytrvalo znepríjemňovať život. Pri materiáloch na zateplenie treba preto vždy pamätať aj na to, aby maximálne znižovali prienik hluku do domu,“ vysvetľuje Vladimír Balent zo spoločnosti Isover, ktorá patrí k tradičným výrobcom sklenej vlny.

A akú hrúbku minerálnej vlny zvoliť? Pri streche asi najviac platí, že by sa na izolácii nemalo šetriť. „Pri šikmej streche sa odporúča izolácia zo sklenej vlny v celkovej hrúbke od 30 do 40 centimetrov,“ spresňuje Balent. Pri zateplení strechy nestačí len uložiť čo najhrubšiu vrstvu sklenej vlny medzi trámy. Treba počítať aj s tým, že drevený trám má asi 4,5-krát vyššie hodnoty prestupu tepla než izolácia. To znamená, že treba izoláciu umiestniť aj priečne pod trámy.

Štátny príspevok

Už od roku 2016 umožňuje štát majiteľom starších rodinných domov, aby získali príspevok až 8 800 eur na zateplenie. Len pred pár dňami sa skončila celkovo siedma výzva pre 150 majiteľov do­mov.

"Je to výborná príležitosť pre každého, kto plánuje zatepľovať. Stačí splniť niekoľko nenáročných podmienok, zatepliť podľa projektu a získať energetický certifikát. Dokonca zateplenie už nemusí robiť odborná firma, môžete si ho spraviť aj svojpomocne,“ hodnotí špecialista portálu www.vsetkoozatepleni.sk Alexander Prizemin.

Na tomto portáli záujemcovia nájdu na jednom mieste všetky potrebné informácie o tom, ako sa uchádzať o spomenutý príspevok 8 800 eur.

Najčastejšie chyby

Pri izolácii medzi krokvami sa sklená vlna reže o tri centimetre širšie, než je svetlá vzdialenosť. Robí sa to preto, aby sa zaprela a nevypadávala. Ak izolácia napriek tomu nedrží, musí sa pod krokvy natiahnuť drôtik alebo špagát, ktorý izolácii zabráni vypadnúť.

Veľa chýb vzniká pri pokladaní parozábrany. Krov treba chrániť nielen pred vonkajšími, ale aj vnútornými vplyvmi, ktoré vznikajú kvôli odlišnej teplote a vlhkosti vzduchu v interiéri a exteriéri. Pri veľkých rozdieloch sa potom vodná para z podkrovia tlačí cez strechu.

Pri materiáloch na zateplenie treba preto vždy pamätať aj na to, aby maximálne znižovali prienik hluku do domu.

Parozábrana alebo inteligentná klímamembrána, ktorá zabraňuje prenikaniu vlhkosti z podkrovia do strechy, by sa mala položiť čo najbližšie k interiéru. Zásadné je, aby nedošlo k jej porušeniu či nepresnému spojeniu. Inak sa do strechy dostáva vzdušná vlhkosť, ktorá kondenzuje a preniká do izolácie. Následne môže konštrukcia plesnivieť a hniť.

V poslednom čase sa na Slovensku rozmohlo zatepľovanie striech striekanou penou. Izolácie zo striekanej peny robia na Slovensku seriózne firmy, ale aj „šmejdi“. Ak nechcete skončiť s neobývateľným domom, dobre si zvážte, či to chcete riskovať.

Málokto si uvedomuje, že striekaná pena nie je nič iné ako množstvo chemikálií, ktoré sa zmiešavajú priamo vo vašom dome a okamžite po nanesení začínajú do vzduchu vypúšťať rôzne nebezpečné prchavé chemické látky. Tie výpaTy sú toxické. Neseriózne firmy na otázky o škodlivých látkach odpovedajú, že izolačná pena nič také neobsahuje a prirovnávajú ju k penovému matracu, na ktorom spíte. To je však hrubé zavádzanie.

Pozor na odporúčania

Väčšina striekaných pien je zaradená do kategórie E alebo F, čo sú horľavé materiály. Striekaná pena by sa preto v podkroví mala obložiť dvojitou vrstvou drahých protipožiarnych sadrokartónových dosiek. Naopak, pri použití sklenej vlny stačí oveľa lacnejšie opláštenie jednou vrstvou bežných dosiek.

Ďalším problémom je striekaná pena pri komíne. Vyžaduje si špeciálne riešenie detailov izoláciou z kamennej minerálnej vlny, ktorá je klasifikovaná ako nehorľavá. Aj toto opatrenie pri aplikácii peny ako lacnejšej alternatívy často chýba.

Cech strechárov nedávno upozornil i na to, že mnohé firmy striekajú penu priamo na podstrešnú fóliu v priamom rozpore s odporúčaniami výrobcov. Výsledkom je zmenšenie odvetranej vzduchovej medzery a často aj vydutie samotnej fólie, čo bráni jej správnemu fungovaniu. Nasleduje zatekanie vody do drevenej konštrukcie strechy, ktorá postupne môže celkom zhniť. Taký postup je v priamom rozpore s odporúčaním výrobcov podstrešných fólií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strecha #izolácia #zatepľovanie #Stavebný magazín