Wellness v kúpeľni nemusí byť drahý

Rozsah renovácie kúpeľne závisí od jej veľkosti a od finančného rozpočtu. Niekedy stačí aj málo a môžete si vytvoriť skvelý priestor na domáci relax.

21.05.2021 08:00
kúpeľňa Foto:
Ak plánujete rozsiahlejšiu úpravu dizajnu v kúpeľni, zvážte použitie elegantného prírodného kameňa, dodá priestoru čistý a nadčasový vzhľad.
debata

Ak máte obmedzený priestor alebo preferujete sprchovací kút, zásadnú zmenu môže priniesť výmena tradičnej sprchovacej hlavice za multifunkčnú. „Sprchovacie hlavice aktivujú rôzne zmyslové zážitky pomocou nastavení, ako je dážď, vodopád, vodný stĺpec alebo rozprašovač. Niektoré modely navyše kombinujú chromoterapiu, teda terapiu farbou, alebo arómoterapiu,“ hovorí Marcela Bínová, odborníčka na kúpeľňový dizajn z Hornbachu.

Pre luxusnejší zážitok siahnite po hydromasážnych boxoch alebo paneloch. „Domáce wellness sú čoraz populárnejšie, aj vďaka výhodným cenám. Pohybujú sa približne od 200 eur a inštalácia nie je náročná. Hydromasážny box nahradí tradičný sprchový kút a masážne panely namontujete do vstavaných sprchových kútov zakrytím nástenných vodovodných prípojok,“ dodáva M. Bínová.

Video
O rekonštrukcii bývania s Evou Šablovou, riaditeľkou pre úvery vo FinGO.sk - odvysielané 15. júla.

Elegantný a čistý vzhľad

Milovníci kúpania sa bez poriadnej vane nezaobídu. Pre malé priestory je výborným riešením vaňa so zástenou. „Vaňové zásteny sa prirábajú na stenu. Môžu byť z bezpečnostného skla alebo z plastu. Sklenené sa pre dodržanie intímnej zóny často predávajú s elegantným vzorom, ktorý vzniká pieskovaním,“ vysvetľuje M. Bínová.

Ak plánujete rozsiahlejšiu úpravu dizajnu v kúpeľni, zvážte použitie elegantného prírodného kameňa, dodá priestoru čistý a nadčasový vzhľad. Kameň je však prirodzene nasiakavý, čo si vyžaduje poctivú impregnáciu a kvalitnú hydroizoláciu. Bez nich môže voda a vlhkosť preniknúť cez materiály a poškodiť ich. Hydroizolácia a ďalšie systémové prvky pre lepenie a škárovanie zabezpečia dlhú životnosť obkladov a skvelý vzhľad kúpeľne.

„Pri nákupe obkladov a dlažby vždy dbajte na to, aby bol tovar vyrobený v súlade s normou EN, ktorá stanovuje minimálne požiadavky na kvalitu pórovinových a kameninových dlaždíc. Na hydroizoláciu je vhodné použiť rýchloschnúce hydroizolačné stierky, ktoré sa musia aplikovať v celej miestnosti, nie iba v okolí vane a sprchového kúta,“ upozorňuje odborníčka.

Tmavá farba dodá luxus

Okrem kamenných obkladov je v kurze aj drevo. Vyžaduje si správne a kvalitné ošetrenie, keďže v kúpeľni je vysoká vlhkosť. Osvetlenie a zrkadlá nad umývadlom vyberajte radšej jednoduché než zdobené. „Najjednoduchší spôsob, ako si vytvoríte oázu pokoja vo vašej kúpeľni, je zmena farebnosti. Do malých priestorov, najmä v bytových kúpeľniach, zvoľte radšej svetlé odtiene, ktoré miestnosti opticky zväčšia. Vo veľkých priestoroch si môžete dovoliť aj tmavé farby, kúpeľni dodajú nádych luxusu,“ zdôrazňuje M. Bínová.

upratovanie, žena, sprcha, kúpeľňa, upratovanie Čítajte viac Zatočte so škvrnami od vodného kameňa v sprchovom kúte! Takto jednoducho

4 top detaily

Wellness zážitok umocnia:

  • kúpeľné soli, oleje i soľné lampy
  • dekoratívna podložka z prírodných materiálov, napríklad bambusu
  • arómoterapia prostredníctvom difuzéra a esenciálnych olejov
  • rastliny, ktorým sa darí aj v tmavých miestnostiach, pod umelým svetlom, napríklad dracéna, diffenbachia či orchidea

Stará vaňa v novom šate

Každá vaňa sa používaním opotrebováva. Jej vrchnú vrstvu môžu poškodiť nielen rôzne predmety a ich ostré hrany, ale aj vodný kameň a hrdza, ktoré vytvárajú nevzhľadné farebné a matné škvrny. Nepriateľom vrchnej vrstvy vane sú aj agresívne čistiace prostriedky.

Ak je viditeľné opotrebovanie vane trvalé, je čas na renováciu pomocou špeciálnych opravných súprav, ktoré slúžia na drobné opravy trhlín a defektov. Najľahšie sa opravujú akrylátové vane, pomocou individuálnych retušovacích súprav však opravíte aj liatinové, smaltované a mramorové. Všeobecne platí, že poškodené miesto sa vybrúsi, vyhladí a doplní sa chýbajúci materiál. Potom sa znova prebrúsi a vyhladí do finálnej podoby. Povrch vane bude opäť vyzerať ako nový.

Náter a nástrek

Najjednoduchším spôsobom renovácie veľmi poškodenej vane je náter či nástrek príslušnými farbami. Pred veľkoplošným nástrekom je nevyhnutné najskôr poškodené miesta opraviť vrstvou smaltu z retušovacej súpravy, obrúsiť a potom zdrsniť plochu, na ktorú sa farba bude nanášať. Skôr ako sa pustíte do náteru, uistite sa, že v miestnosti cirkuluje vzduch. Dajte pozor na prievan, ktorý môže na čerstvý náter priviať prachové častice alebo malý hmyz. Používajte len kvalitné štetce a valčeky, nie príliš široké, aby náter dobre prekryl renovovanú plochu, ktorá má veľa oblín. Náter musíte dobre rozotierať a dávať pozor, aby sa niekde nevytvorila hrubšia vrstva. Dokonalý náter je rovnomerný.

Pred aplikáciou špeciálneho náteru najprv zbrúste a odmastite pôvodný povrch vane. Opravovanú plochu aj zvyšok vane prebrúste brúsnym papierom, ktorým odstránite nielen pozostatky tvrdej vody a solí, ale aj zvyšky kozmetických prípravkov. Brúste do chvíle, kým povrch nie je úplne matný. Na odmastenie postačí prípravok, ktorý bežne používate v domácnosti, napríklad acetón alebo riedidlo. Po príprave vane na náter je dôležité lepiacou páskou zakryť všetky miesta, ktoré nechcete natierať. Napríklad dlaždičky, ale predovšetkým všetky inštalatérske súčasti, ako sifón, batérie alebo sprchová hadica.

Ako na to

  • Po premiešaní epoxidovej farby a epoxidového tužidla je nevyhnutné začať vaňu ihneď natierať, lebo tvrdnutie sa začína zhruba po dvoch až troch hodinách. Pre rovnomerný povrch sa natiera vždy iba jedným smerom.
  • Prvý náter je nutné nechať vytvrdnúť 24 hodín. Vzhľadom na to, že pri tvrdnutí dochádza k chemickej reakcii, nezáleží na hrúbke použitej vrstvy, čas zostáva stále rovnaký – nie je možné si ho skrátiť.
  • Druhý deň, po zaschnutí, treba vaňu opäť zbrúsiť a vysušiť. Potom môžete použiť druhý, finálny epoxidový náter. Po rovnakom procese, teda znovu po 24-hodinovom tvrdnutí je renovácia ukončená. Po starostlivom obrúsení prechodov náteru s inštalatérskymi časťami je vaňa pripravená na kúpeľ.
Zdroj: Hornbach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľna #vaňa #dobré bývanie