Dlažba ako sa patrí

Betónová dlažba do garáže, do prístrešku na auto či na príjazdovú cestu k domu má dobre slúžiť celé roky. Dôležitý je nielen použitý materiál, ale aj jej uloženie.

25.05.2021 10:00
dlažba, betónová dlažba, dlaždice, dláždenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

To, či bude dlažba dobre slúžiť, závisí aj od vytvorenia a úpravy podkladových vrstviev a samotnej pokládky. Stabilné, dobre odvodnené podloženie zapustené do nezamŕzajúcej hĺbky je zárukou, že sa bloky dlažby neprepadnú. Ak sa dlažba poškodí mechanicky, jednoducho len vymeníte poškodený kus za nový.

dom, rodinný dom, garáž Čítajte viac Garáž: Čo doprajete svojmu autu

Dôležité čísla:

  • hrúbka dlažby ovplyvňuje jej nosnosť, a teda aj pojazdnosť. Na priestor vjazdu do garáže a garážové státie použite dlažbu hrubú minimálne 60 mm. Je dostatočne odolná voči vertikálnym silám, takže keď po nej auto prejde alebo na nej bude stáť, nepoškodí sa. Platí to, ak odstavná plocha alebo príjazdová cesta bude slúžiť najmä pre osobné autá, teda vozidlá do 3,5 tony.
  • odolnejšiu, hrubšiu dlažbu treba na plochy, kde hrozí väčšie zaťaženie ako 3,5 tony. Tam by mala byť hrúbka minimálne 80 mm, aby sa zabránilo deformáciám a prasklinám.
Zdroj: Austria Beton Werk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dláždenie #dobré bývanie #garáž