Generácie spolu vo vlastnom. Deti sa z mama hotela až tak nehrnú

Na tom, že prevažná väčšina Slovákov chce vlastniť nehnuteľnosť, nezmenila nič ani pretrvávajúca pandémia. Hoci sa objavovali názory, že jej dosahy by mohli znížiť ceny bytov, k žiadnemu vehementnému poklesu neprišlo. Skôr naopak.

29.09.2021 08:00
rodina, sťahovanie, škatule, krabice, radosť,... Foto:
O zaobstaraní vlastného bývania začínajú mladí ľudia uvažovať už krátko po dvadsiatke, pričom najčastejšie majú vlastný byt alebo dom zamestnanci vo verejnom sektore, až 88 %.
debata

Nových bytov totiž, napriek záujmu, nepribúda veľa. Štatistický úrad v tejto súvislosti uviedol, že na konci minulého roka sa bytová výstavba na Slovensku výrazne spomalila. Oproti roku 2019 bola nižšia takmer o 23 percent, čo bol najväčší pokles za tri roky. Vlani sa začalo stavať vyše 19 700 bytov, dokončilo sa vyše 21 400.

Typické pre Slovensko, na rozdiel od mnohých iných krajín, je aj trojgeneračné bývanie rodičov a manželského páru s potomkami. Nie je ničím prekvapujúcim, že deti ostávajú v "mama hoteli“ aj po tridsiatke a do vlastného bývania sa až tak nehrnú.

Video
Ide o peniaze: O investičných bytoch a výnosoch z nich s Viktorom Obtulovičom z FINGO Reality. Odvysielané 11. 8. 2021.

Vlaňajší prieskum pre spoločnosť KRUK ukázal, že u rodičov býva takmer polovica – až 44 % mladých Slovákov od 18 do 30 rokov, 32 % žije vo vlastnom dome alebo byte a 15 % žije v podnájme. Vlastné bývanie majú viac muži – 35 % oproti ženám – 29 % a najčastejšie ide o mladých ľudí vo veku 27 až 30 rokov. Z prieskumu vyplynulo, že zaobstaranie si bytu alebo domu na hypotéku berú mladí ľudia ako jeden z hlavných dôvodov, prečo sa zadlžiť. Za podmienku spokojného života považujú totiž vlastné bývanie až traja zo štyroch mladých Slovákov.

reality,nehnutelnost,rodinny dom,stavba,Hamuliakovo Čítajte viac Nehnuteľnosti sú cenovo nadhodnotené o 19 %. Stále je to menej ako v ČR

O zaobstaraní vlastného bývania začínajú mladí ľudia uvažovať už krátko po dvadsiatke, pričom najčastejšie majú vlastný byt alebo dom zamestnanci vo verejnom sektore, až 88 %.

V súčasnosti budú musieť chtiac-nechtiac vziať do úvahy aj stúpajúce ceny nehnuteľností, medziročne vzrástli o vyše sedem percent. Podľa údajov Národnej banky Slovenska dosiahla priemerná cena za štvorcový meter v Bratislave v druhom štvrťroku tohto roku 2 787 eur, v Trnave 1 285 eur, v Nitre 1 053 eur, v Trenčíne 1 199 eur, v Žiline 1 451 eur, v Banskej Bystrici 1 145 eur, v Košiciach 1 434 eur a v Prešove 1 323 eur.

Na porovnanie, za rovnaké obdobie vlani to bolo v Bratislave 2 273 eur, v Trnave 1 208 eur, v Nitre 945 eur, v Trenčíne 1 038 eur, v Žiline 1 330 eur, v Banskej Bystrici 911 eur, v Košiciach 1 354 eur a v Prešove 1 153 eur.

Napriek všetkému však dopyt po nových bytoch neupadá a zrejme za to môže i nedostatok nájomných bytov. Slovensko sa nemá čím chváliť, je ich málo a prerokovanie návrhu zákona o podpore výstavby štátnych nájomných bytov v parlamente viazne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #vlastník #dobré bývanie #mama hotel