Vybrať správne okná je veda. Poradíme vám, ako na to!

Nekvalitné, prípadne staré okná prinášajú nielen množstvo problémov, ale zaťažujú aj rozpočet domácností. A to je problém najmä v súčasnosti, keď ceny energií, teda plynu aj elektriny, raketovo stúpajú a od budúceho roku ich nárast zasiahne výrazne aj do rozpočtu domácností.

07.10.2021 07:00
okna-incon Foto:
Okná meníme spravidla raz, možno dvakrát, za celý život. Oplatí sa preto voliť zavedené značky a spoločnosti, kde máte istotu kvalitnej montáže a dlhodobého servisu.

Vykurovanie dnes tvorí nezanedbateľnú časť rozpočtu domácností a únik tepla cez staré alebo nekvalitné okná sa môže stať pomerne drahou záležitosťou. Práve cez okná a dvere uniká z domov najviac tepla, celkovo viac, než jedna tretina. Je to porovnateľné s únikmi cez zle zateplenú strechu.

Dvakrát meraj a raz rež

Práve preto treba výberu kvalitných okien venovať veľkú pozornosť, nehovoriac o tom, že ide nielen o pomerne veľkú investíciu, ale navyše investíciu, ktorú robíme len jeden alebo dvakrát za život. Zlé rozhodnutie pri nej sa dá napraviť už len ťažko, respektíve opäť výrazne zasiahne do nášho domáceho rozpočtu.

A keďže okná kupujeme tak, aby vydržali rádovo desiatky rokov, jednou z najdôležitejších vecí je popri výbere kvalitného materiálu a technológie orientovať sa na spoločnosti, ktoré sú na trhu už dlhšie a máte pri nich istotu, že vám aj po ich nákupe dokážu počas celej ich životnosti poskytovať odborný a kvalitný servis.

Kupovať okná z neznámeho zdroja len preto, že dotyčný vám ich ponúkne o pár desiatok eur lacnejšie môže vyzerať na prvý pohľad lákavo, avšak takéto rozhodnutie ich môže v dlhšom časovom horizonte poriadne predražiť, najmä kvôli nevhodnej inštalácii a neprofesionálnemu servisu. Pozrite si preto nielen referencie o spoločnosti, ale aj to, ako dlho na trhu ktorá z nich pôsobí. Určite sa oplatí orientovať na tie s mnohoročnou tradíciou, na trhu ich je niekoľko, napríklad taký INCON na Slovensku pôsobí už tri dekády.

Pri výbere vhodného materiálu treba zohľadniť... Foto: Incon
okná, Incon Pri výbere vhodného materiálu treba zohľadniť aj veľkosť okien.

Pri oknách ide presne o typ investície, pri ktorej si treba povedať staré známe: nie sme dostatočne bohatí na to, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci. A taktiež treba myslieť na základnú funkciu okien – majú priestor presvetliť a pritom v ňom udržať dobrú teplotnú pohodu.

Skôr sa treba sústrediť na ich dobré termoizolačné vlastnosti, než na rôzne moderné smart vychytávky, ktoré potrebujú ešte častokrát dodatočné overenie a vychytanie múch, ktoré sa často ukážu až dlhoročným používaním. Aj pri výbere okien treba myslieť na rozumný pomer medzi cenou, hodnotou a kvalitou a nerozhodovať sa nepremyslene pre rôzne exkluzívne high-tech vychytávky, ešte dostatočne neoverené praxou.

Jedno zo základných rozhodnutí by malo smerovať k výberu vhodného materiálu, z ktorého sú okná vyrobené. Rozhodovať sa zrejme budete medzi štyrmi najpoužívanejšími typmi. Sú nimi plastové okná, hliníkové, drevené alebo drevohliníkové. Platí, že ak plánujete výmenu okien spojenú napríklad so zateplením, vymeňte najprv okná, pretože potom budú schopní remeselníci spraviť kvalitnejšie a lepšie aj samotné zateplenie.

A myslite ešte na jednu vec. Vonkajšie tienenie, respektíve inštaláciu vonkajších žalúzií. Dnes sú už na trhu také, ktoré vám veľmi účinne dokážu priestor nielen zatieniť, ale v ňom aj udržať teplo, prípadne mu zabrániť do domu vniknúť. S kvalitnými vonkajšími žalúziami možno eliminovať, respektíve obmedziť aj používanie klimatizácie, pretože dokážu aj bez nej v interiéri udržať príjemnú teplotu. S nimi vám opäť poradia odborníci tak, aby boli pre zvolený priestor čo najefektívnejšie.

Plast, drevo alebo hliník?

Pokiaľ ide o materiál – prevládajú plastové okná, ktoré sú zväčša aj cenovo najdostupnejšie. Na Slovensku sa pre ne – najmä z dôvodu výhodného pomeru ceny a kvality rozhodujú takmer dve tretiny ľudí. Ich ďalšou výhodou je dlhá životnosť a bezúdržbovosť. Pri výbere je potrebné brať do úvahy tzv. Uw hodnotu okna, ktorá by podľa najnovších noriem mala byť 0,85 W/m2K. Ide o tzv. súčiniteľ prestupu tepla oknom, tento údaj teda najpresnejšie hovorí o jeho termoizolačných vlastnostiach. Čím je táto hodnota nižšia, tým je, zjednodušene povedané, okno kvalitnejšie.

Pri plastových oknách si treba dať pozor aj na ďalšie veci. Napríklad menej kvalitné výrobky majú často nedostatočnú výstuž, čo môže časom spôsobiť deformáciu rámu. Ak sa niekedy pôjdete prejsť po sídlisku, všímajte si plastové rámy okien. Niektoré sú biele, niektoré naberajú postupne špinavožltú farbu. Pri nich je evidentné, že povrchový materiál rámu je málo odolný proti UV žiareniu, ktoré ich žltnutie spôsobuje.

Ak potrebujete, respektíve chcete preskliť väčšie plochy, treba voliť pevnejší materiál a tým pádom hliníkové okná. Tie majú exkluzívny minimalistický vzhľad a vyznačujú sa pevnou konštrukciou, avšak treba rátať aj s ich vyššou cenou. Ak sa vám takýto vzhľad páči a nepotrebujete presklievať veľké plochy, existuje aj rozumný cenový kompromis.

Montáž sa oplatí zveriť profesionálom. Foto: Incon
Incon, okná Montáž sa oplatí zveriť profesionálom.

Sú ním okná, spájajúce exkluzívny vzhľad hliníka s výbornými teplotechnickými vlastnosťami plastu. Ako príklad môžeme uviesť model INCON DESIGN, pri ktorom „DESIGN“ nie je len marketingovým označením. Tento profilový systém totiž zaň získal prestížne ocenenia RedDot Award a German Design Award. Ide o okno, ktorá sa aktuálne môže pochváliť najmenšou exteriériérovou hranou na trhu. Jeho minimalistický exkluzívny vzhľad so skrytým kovaním a štíhlou pohľadovou výškou len 112 mm dopĺňajú aj výborné termoizolačné vlastnosti. Súčiniteľ prestupu tepla oknom je >= 0,6 W/m2K, teda hlboko aj pod novou prísnejšou normou. Navyše hrúbka skla môže byť až 70 mm.

Ak vám nevyhovuje plast a ani hliník, máte na výber aj drevené okná. Tie vynikajú príjemným prírodným vzhľadom a sú vhodné i na staršie historické budovy, moderné ekologické nízkoenergetické stavby a samozrejme aj na rodinné domy. Daňou za prírodný pôvod je nevyhnutnosť vyššej a hlavne pravidelnej starostlivosti. Aj pri nich treba myslieť na vhodný výber dreva, pretože nie každé odoláva času rovnako dobre. Preto si nechajte poradiť u odborníkov.

Ich vylepšeným moderným variantom sú tzv. „drevohliníkové“ okná, ktoré majú na drevenom ráme zvonka hliníkový kryt na ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Tak ako pri kovových oknách je nevýhodou vyššia prvotná investícia. Pokiaľ ide o presklenie, dnes možno za štandard považovať tzv. „trojsklo“, ktoré efektívne udržiava teplo a bráni jeho úniku. Ak žijete v prostredí, kde to treba, môžete si vybrať aj jeho špeciálne varianty so zlepšenou izoláciou proti vonkajšiemu hluku alebo so zvýšenou bezpečnosťou.

chyba
Viac na túto tému: #okná #výmena okien #kvalitné okná #nové okná #Incon #Incon design