Pokračovanie článku: Ráčte vstúpiť: Aké dvere sa vám hodia najviac?

Vyberte si otváranie

Pri interiérových dverách existuje niekoľko spôsobov otvárania. Rovnako ako umiestnenie aj systém otvárania má v prvom rade spĺňať bezpečnostné a protipožiarne požiadavky.

Otváravé
Ide o najbežnejší spôsob, ktorý je ale priestorovo náročný. Dvere sa upevňujú na dva alebo tri pánty, montáž je jednoduchá. Pri výbere zohráva dôležitú úlohu strana otvárania dverí – pravé alebo ľavé. Typické sú jednokrídlové, ale môžu byť aj dvojkrídlové.

Reverzné
Majú opačné otváranie smerom do zárubne, sú vhodné predovšetkým do úzkych chodieb, v ktorých chcete mať jednotnú rovinu dverí so stenou. Otvárajú sa iba do 90-stupňového uhla.

Posuvné
Sú priestorovo úsporné, dostať ich vo dvoch vyhotoveniach, môžu zachádzať pred stenu alebo do steny. Ich najväčšou výhodou je, že v miestnosti nepotrebujú žiadny priestor na otváranie, sú praktické a jednoduché na používanie.

Zhrňovacie/skla­dacie
Vyrábajú sa z plastu, v rôznych farebných variantoch a dekoroch a v prípade potreby ich môžete rozšíriť pomocou prídavných lamiel. Dajú sa nasadiť do existujúcich drevených alebo kovových zárubní aj do murovaných otvorov. Smer otvárania si určíte pri montáži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dvere #dobré bývanie