Pokračovanie článku: Sadrokartón zvládne aj domáci majster

3 kroky k inštalácii

Výhodou sadrokartónu je, že si ho môžete namontovať svojpomocne, bez špeciálneho náradia. "Práca s ním je pomerne jednoduchá, pri úprave materiálu si vystačíte s odlamovacím nožom a chvostovou pílou. Na vytvorenie otvorov použite nebožiec. Budete potrebovať aj konštrukčné profily, tesniacu hmotu, skrutky, silikóny, tmely a penetráciu,“ hovorí R. Klička.

1. Príprava

  • sadrokartónové steny sa osádzajú na nosné kovové profily vyrobené predovšetkým z hliníka. Dosky môžete ukotviť aj na drevené rošty. Začnite vyhotovením nosnej konštrukcie. Nalepte tesniacu pásku na zadnú stenu konštrukčného profilu, následne pripevnite UW (obvodové) profily skrutkovými príchytkami do stropu a podlahy. Nasaďte CW (stenové) profily a pripevnite rovnakým spôsobom. Priestory medzi profilmi vyplňte tesniacou hmotou.

2. Montáž

  • sadrokartónové dosky sa pripevňujú k podkonštrukcii skrutkami typu TN. Ak pripevňujete do kovovej podkonštrukcie, musí byť hĺbka zaskrutkovania skrutky cez kovový profil aspoň 10 mm, čiže na jednoduché opláštenie doskou hrúbky 12,5 mm použite TN skrutky dlhé 25 mm. Pri drevenej podkonštrukcii musí byť hĺbka zaskrutkovania do dreva minimálne 20 mm.

3. Tmelenie škár a hrán skrutiek

  • na výplň škár sa používa tmel odporúčaný výrobcom. Postup závisí od stupňa akosti. Na výber sú štyri možnosti – Q1 – základné až Q4 – špeciálne. Základné tmelenie sa používa tam, kde nemusí sadrokartónová doska spĺňať žiadne estetické požiadavky. Vtedy škáry a hrany iba zatmelíte, bez následného brúsenia. Pri stupňoch Q2 až Q4 musíte tmelené plochy po zaschnutí tmelu prebrúsiť. Triedy Q3 a Q4 si po prebrúsení vyžadujú ešte nanesenie finálneho tmelu, ktorý musíte tiež znova prebrúsiť. Nakoniec sadrokartónové dosky natrite peneteračným náterom, aby sa zjednotila nasiakavosť povrchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #sadrokartón