Inflácia nám zhltne veľkú časť úspor. Je čas na investovanie

Inflácia je strašiak, ktorého sa v posledných mesiacoch obáva čoraz viac Slovákov. Preto mnoho ľudí v súčasnosti intenzívne premýšľa, ako čo najlepšie ochrániť svoje úspory. Prvou voľbou v tomto smere býva často nákup nehnuteľnosti, možnosti investovania sú však oveľa širšie. Ale ako sa v nich zorientovať a vybrať ten správny produkt, ktorý nielen ochráni naše peniaze, ale ich ešte aj zhodnotí?

02.05.2022 00:00
Proxenta residence, pr, nepouzivat

Na tému investovanie v čase rastúcej inflácie sme sa zhovárali s Raymondom Kopkom, viceprezidentom predaja investičných produktov Proxenta.

Čo sa momentálne deje s našimi úsporami? Ako ich inflácia znehodnocuje?

Za posledných desať rokov inflácia znehodnotila naše úspory takmer o pätnásť percent. Na porovnanie, v roku 2021 bola na Slovensku priemerná inflácia 3,2 percenta a tá aktuálna pomaly atakuje dvojciferné číslo. A jej rast sa nemá zastaviť ani v nasledujúcom roku. Takže o toľko, čo sa naše úspory znehodnotili za desať rokov, môžeme pokojne prísť teraz za pár rokov. Na svojich neúročených bežných a sporiacich účtoch síce stále vidíme tú istú sumu, ale môžeme si za ňu v dôsledku neustáleho zdražovania kúpiť stále menej a menej.

Prečo teda majú ľudia stále uložené svoje peniaze na sporiacich účtoch s nulovým úročením, keď investície dosahujú zaujímavé zhodnotenie?

Príčin je určite niekoľko. Dlhé roky sa inflácia pohybovala na úrovniach pod jedným percentom. To znamená, že ceny tovarov a služieb boli medziročne takmer stabilné. Málokto si robil ťažkú hlavu z toho, že jeho úspory stratili nula celá niečo na hodnote. Naviac, peniaze sme mali v najlikvidnejšej podobe na bežných účtoch kedykoľvek k dispozícii. Krátkozrakosť tohto pohľadu je však v tom, že sme prišli o potenciálne niekoľkonásobné zhodnotenie našich úspor.

Proxenta Raymond Kopka, pr, nepouzivat

Boja sa Slováci riskovať?

Nejde tu ani o riskovanie, skôr o vnímanie rizika. To je druhá podstatná príčina, prečo ľudia neinvestujú. Zoberme si ako príklad realitný trh. Napriek všetkým indikátorom, pravidelným hodnoteniam regulátora o adekvátnom raste v sektore, nedostatku bytov na trhu, väčšina ľudí uprednostnila bezpečie nulového úroku na bežnom účte pred investíciou do rezidenčných developerských spoločností. V Proxente je napríklad zhodnotenie takejto investície prostredníctvom dlhopisu Proxper vo výške fixného výnosu sedem percent ročne. Tak si to porovnajte. V minulom roku ste mohli zarobiť sedem percent s našim dlhopisom alebo stratiť 3,2 percenta. Čo ste spravili vy?

Rozoberme si jednotlivé predsudky voči investovaniu. Prvou obavou je, že hodnota investície sa môže prudko prepadnúť nadol.

Je potrebné rozlišovať rôzne druhy investícií. Existujú investičné príležitosti, na ktorých môžete rýchlo zarobiť, ale aj o všetko prísť. Proxenta je investičná skupina, ktorá sa zaoberá investovaním do produktov, ktoré môžete vidieť na vlastné oči rásť. My reálne staviame byty pre ľudí, ktorí potrebujú bývanie a vyrábame potravinárske produkty, ktoré si môžete kúpiť v obchodoch. Žiadne investície do špekulatívnych produktov. U nás môže každý sledovať svoju investíciu, ako postupne rastie. Často máme veľkú časť bytov predanú ešte pred dokončením hrubej stavby, akákoľvek strata hodnoty je preto málo pravdepodobná.

Dôležitým garantom životaschopnosti našich developerských projektov sú komerčné banky, ktoré financujú okolo 70 percent z hodnoty projektu. Voči banke je potrebné plniť harmonogram predaja, aby bolo uvoľňované ďalšie financovanie. Ale najmä prejsť náročným posúdením hodnotenia návratnosti projektu ešte pred schválením úveru. Naše projekty sú takto pod neustálym dohľadom a kontrolou financujúcej banky.

Ďalšou bariérou investovania je obava z nedostatočnej ochrany vložených finančných prostriedkov.

Vklady v bankách sú chránené Fondom ochrany vkladov. Aj dohľad nad investičnými produktami zastrešuje Národná Banka Slovenska. Je preto dôležité si overiť, či má vaša investícia vydaný takýto prospekt. Nie je to samozrejme absolútna ochrana investície, ale dôležitý indikátor, že investičný produkt prešiel kontrolou NBS. Ale najlepšou ochranou je aj tak vyberať si investíciu na základe zdravého sedliackeho rozumu. Odpovedzte si na zásadné otázky. Chcem investovať do reálnych projektov, ktoré uvidím rásť? Chcem investovať na rastúcom trhu? So spoločnosťou, ktorá už postavila a predala stovky bytov a úspešne pôsobí na trhu 13 rokov? Do projektov, ktorým dôverujú aj banky? Všetky tieto parametre spĺňa aj investičná skupina Proxenta.

Proxenta Taban, pr, nepouzivat

Veľkou bariérou je aj to, že ľudia považujú investovanie za niečo nedostupné.

Ak máte na svojich neúročených účtoch určitú sumu peňazí, môžete ich použiť na jednorazovú investíciu. V závislosti od produktu sa líši aj minimálna vstupná investícia. Pri dlhopise Proxper sme v Proxente výnimočne znížili túto sumu z 10– na 7– tisíc eur. Chceme, aby vďaka tomuto produktu bolo investovanie dostupné aj menším investorom, ktorí ešte nemajú s investovaním skúsenosť. Keď sa sami presvedčia, že dokážu svoje peniaze dobre zhodnotiť, už sa nebudú nikdy chcieť vrátiť k neúročeným účtom. Dobrá skúsenosť klienta je pre nás najlepšia referencia. Až 93 percent našich klientov reinvestuje po splatnosti svoje investície opäť v Proxente.

Ľudia majú často obavy z investovania aj preto, že sa nevedia zorientovať v ponuke investičných produktov.

Ak sa niekomu pokazí auto, nejde si kupovať náradie a študovať manuály, ako si ho opraviť. To isté platí aj o investovaní. Je to široká a komplexná téma, preto v Proxente kladieme veľký dôraz na to, aby sme mali najlepších odborníkov, ktorí budú vedieť každému poradiť. Naši investiční makléri sa každému klientovi venujú individuálne a vyberajú pre neho to najlepšie investičné riešenie. Nielen z pohľadu výnosu, ale aj dĺžky a rizikovosti investície.

Peniaze sú pre mnohých ľudí háklivá téma. Dokážete dostatočne ochrániť súkromie investora?

Práve na maximálnu diskrétnosť a ochranu osobných údajov klienta kladieme osobitný dôraz. Máme vlastného obchodníka s cennými papiermi a akákoľvek informácia o transakcii sa zostáva internou chránenou informáciou.

Čo by ste poradili začínajúcim investorom?

Ak ste doteraz váhali, či začať s investovaním, je najvyšší čas začať. Ekonomické prognózy hovoria, že inflácia vám v priebehu najbližších rokov zhltne veľkú časť úspor. Ak vás stále brzdia obavy, že investovaním prídete o peniaze, myslite na to, že vás o nemalú čiastku aj tak oberie inflácia. Preto investovaním môžete len získať. Pri výbere investičných produktov sa riaďte zdravým rozumom. Investujte do spoločností a produktov, o ktorým máte dostatok vstupných a priebežných informácií.

chyba