Akú izoláciu strechy môžete stihnúť ešte do zimy? Pozrite si 4 príklady

Zateplením strechy či stropu je možné ušetriť 20 – 30 % energie na vykurovanie. Stále viac majiteľov domov si na to vyberá zdravú minerálnu fúkanú izoláciu. Dostane sa do každej škáry, je hotová za jeden deň a nijako neobmedzí chod domácnosti. Prinášame vám 4 inšpirácie, ako ju využili v rôznych domoch po celom Slovensku.

14.10.2022 00:00
Knauf insulation, pr, nepouzivat

Moderný bungalov s plechovou strechou

Majiteľ novostavby v obci Jamník pri Spišskej Novej Vsi si dal na výbere izolačného materiálu do svojej strechy záležať. Bol si pozrieť na vlastné oči rôzne fúkané izolácie v dokončených stavbách a z prieskumu mu najlepšie vyšla ekologická minerálna fúkaná izolácia, hlavne preto, že v porovnaní s inými je nehorľavá a po čase „nesadá“, teda nestenčuje svoj objem. Veľmi si pochvaľoval prácu realizátorov, ktorí postupovali precízne a rýchlo, izolácia bola nafúkaná doslova za pár hodín.

Do domu sa nasťahovali tento rok a s tepelnou pohodou boli veľmi spokojní, no najviac ich prekvapila zvuková izolácia Supafilu. „Máme plechovú strešnú krytinu a myslel som, že keď príde silný dážď, budeme to počuť. Ale je to úplne zanedbateľný zvuk,“ vysvetľuje majiteľ.

Realizácia fúkanej izolácie: Izolácie MLP
Knauf insulation, pr, nepouzivat Realizácia fúkanej izolácie: Izolácie MLP
Foto: Richard Gerényi
Knauf insulation, pr, nepouzivat

45-ročný dom s pultovou strechou

Rodinný dom v Bytči bol postavený ešte v roku 1977, svojím vzhľadom a energetickou úspornosťou sa však dnes môže porovnávať aj s novostavbami. V posledných rokoch prešiel niekoľkými stavebnými úpravami a majiteľ využil vzduchovú medzeru v plochej streche na zateplenie ekologickou minerálnou fúkanou izoláciou.

Veľkou výhodou fúkanej izolácie bolo pre majiteľa aj to, že nebolo potrebné demontovať strešnú krytinu, v priestore medzi stropom a strechou bola vzduchová medzera a stačil malý otvor, cez ktorý sa hadicou nafúkala izolácia.

Hoci dom nemá energetický certifikát, majiteľ chcel vytvoriť čo najlepšiu tepelnú pohodu a dotiahol to takmer na energetickú triedu A.

Realizácia fúkanej izolácie: Fúkané izolácie,...
Knauf insulation, pr, nepouzivat Realizácia fúkanej izolácie: Fúkané izolácie, s.r.o. Martin

Sedliacky dom s krásnym trámovým stropom

V obci Báhoň na západnom Slovensku sa rekonštruoval tradičný starší dom a zatepľovali aj jeho dobový trámový strop. Majiteľ si vybral fúkanú minerálnu izoláciu Supafil z prírodných minerálnych vlákien, nehorľavú aj bez pridaných látok. „Najprv sme uvažovali o fúkanej celulóze, ale obávali sme sa, že by sa pri nej horšie pracovalo s vlhkosťou,“ vysvetľuje majiteľ. Trámový strop je pre sedliacke domy typický, nachádza sa v ňom vzduchová medzera, no pri zatepľovaní fúkanou izoláciou nie je potrebné žiadne veľké sťahovanie alebo stavebné úpravy. Stačí stredom povaly otvoriť otvor, do ktorého sa zasunie hadica.

Majiteľovi záležalo na krásnom strope a rozhodol sa na ňom nechať priznané a obnovené nádherné pôvodné trámy. Chcel tiež zachovať pochôdznu podlahu na povale po celej ploche domu, preto sa vytvoril rošt a následne sa položila nová podlaha z dosák.

Majitelia v dome bývajú už takmer 2 roky a s izoláciou sú spokojní. Okrem tepelného komfortu sa im tiež citeľne znížila hlučnosť z ulice. „Je to starý dom, no tento izolačný materiál mu neublíži, je ľahší ako pôvodná hlina,“ dodáva majiteľ.

Realizácia fúkanej izolácie: Izolácie MLP
Knauf insulation, pr, nepouzivat Realizácia fúkanej izolácie: Izolácie MLP
Realizácia fúkanej izolácie: Izolácie MLP
Knauf insulation, pr, nepouzivat Realizácia fúkanej izolácie: Izolácie MLP

Moderná zrubová drevostavba

Majiteľ domu v Čiernom Balogu má rád prírodné materiály a tak sa rozhodol pre zrubový dom z euro hranolov. Veľmi pekným detailom jeho drevenice, v ktorej býva celoročne, je priznaný trámový strop. Aby „nezabil“ blahodarné vlastnosti dreva, vybral si k tomu zateplenie stropu prírodnou fúkanou minerálnou izoláciou. „Chcel som, aby sa izolácia dokázala vysporiadať s vlhkosťou dreva. Obával som sa, že pri PUR pene by sa mohla niekde usadzovať skondenzovaná vlhkosť, potom by mohlo začať drevo plesnivieť,“ vysvetľuje majiteľ.

Knauf insulation,

Majitelia bývajú v domu už tretí rok a s tepelnou pohodou sú spokojní. Dom leží na slnečnom mieste a v lete tam býva horúčava, no vo vnútri je príjemná klíma, vďaka drevenej konštrukcii i dostatočnej izolácii, aj bez klimatizácie. „Drevené steny sa správajú inak, ako murované, v zime je to veľmi príjemné. Stačí nám podlahové kúrenie, pec na pelety a máme „vystarané“, dodáva majiteľ.

Realizácia fúkanej izolácie: Izolácie MLP
Knauf insulation, pr, nepouzivat Realizácia fúkanej izolácie: Izolácie MLP

Súťažte s Knauf Insulation o elektroniku v hodnote 60 €

sutaz knauf - nepouzivat

Naše minerálne izolácie sú ekologické a priedušné, no zateplenie strechy fúkanou izoláciou Supafil je najrýchlejšie. Dokáže znížiť tepelné straty o 20 – 30 %, práca je hotová za jeden deň a nijako neobmedzí chod domácnosti. Dostane sa do každej škáry, je skutočne prírodná a absolútne nehorľavá aj bez pridaných chemických látok, skvelo izoluje hluk zvonku a vytvára príjemnú klímu. Ak si chcete užiť domácu pohodu aj vy, zapojte sa do našej súťaže o elektroniku z Alza.sk. Stačí, keď odpoviete na otázku:

Z vašich odpovedí vyžrebujeme piatich výhercov, ktorí získajú poukážku na nákup elektroniky v hodnote 60 € na e-shope Alza.sk. Odpovede môžete odosielať prostredníctvom formulára. Súťaž prebieha do 27.10.2022. Spo­luorganizátorom súťaže je Knauf Insulation s.r.o.

Výhercovia

Jaroslava A., Bratislava; Zuzana D., Kalná nad Hronom; Elena M., Topoľčany; Anna S., Nemšová; Ivo K., Žilina;

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

chyba