Moderné prefabrikáty zrýchľujú stavby domov

Pri slove prefabrikát si mnohí predstavia klasické, nekvalitne postavené paneláky. Za posledné desaťročia však prefabrikované stavebné diely prešli vývojom a dnes sa z nich stavajú najmodernejšie budovy.

07.11.2022 11:25
FABRIKAT, ROBOTNÍK Foto:
Ilustračná foto.
debata

Bežným obrázkom pri stavbe bytových domov je stavenisko s robotníkmi, ktorí stavajú debnenie, na ňom viažu stavebnú oceľ a nakoniec príde zalievanie betónom.

Kým vyrastie celý dom, cesty zahltia domiešavače privážajúce betón. Pri stavbách z prefabrikátov je to jednoduchšie. "Prefabrikácia nielen zrýchľuje a zefektívňuje výstavbu, ale znižuje aj hluk okolo staveniska a redukuje množstvo odpadu vznikajúceho na stavbe.

Okrem toho si použitie prefabrikátov vyžaduje menej stavbárov, ktorých je akútny nedostatok,“ hovorí Tomáš Tupý zo spoločnosti Oberndorfer. Prefabrikácia umožňuje modularitu a opakovateľnosť riešení, čo pomáha optimalizovať ceny i procesy.

"V Európe sa prefabrikácia posúva výrazne dopredu. Už to však nie sú paneláky s umakartovým jadrom, ale kvalitné budovy,“ hovorí Matej Hrubý zo spoločnosti Peikko.

Veľký potenciál do budúcnosti vidíme v ekologickom betóne s recyklátom namiesto kameniva a tiež v prefabrikátoch z dreva s ešte väčšími benefitmi z pohľadu ekológie, prašnosti a hlukovej záťaže počas stavby.
Branislav Bošák - YIT

Steny už so zateplením

Vývoj prefabrikátov sa na Slovensku zastavil v 80. rokoch, začali sa používať iné technológie výstavby. Fínsky developer YIT má s nimi dlhoročné skúsenosti. Na Slovensku ich využili v projekte Magnólia v novej štvrti Nuppu v bratislavskom Ružinove.

"V Magnólii sme použili nosné aj fasádne prefabrikáty. Nosné steny sú poskladané z prefabrikovaných v špecializovanej fabrike na mieru vyrobených dielcov. V našom prípade sa montovali prefabrikované fasádne steny už so zateplením a s pohľadovou fasádnou vrstvou z betónu,“ hovorí produktový manažér YIT Branislav Bošák.

Špecialitou projektu v ďalších etapách Magnólie budú prefabrikované kúpeľne. Ide o betónovú kocku, ktorá sa po odliatí vo fabrike vnútri obloží kachličkami, osadia sa batérie, WC, sprchovací kút a kompletná kúpeľňa príde na stavbu kamiónom. Žeriav ju len zdvihne a za necelú hodinu osadí do domu.

"Na základe zadania od developera detailne naplánujeme celú kúpeľňu, vyrobíme vzorový model a keď je všetko vyladené, nastupuje pásová výroba. Kúpeľňa na našej výrobnej linke vzniká o 30 % rýchlejšie ako na stavbe,“ hovorí Marek Balko zo spoločnosti Stavex Nitra, ktorá už dodala 20-tisíc kúpeľní len na nemecký trh.

Kratšia výstavba, menej emisií

Istou mierou prefabrikácie môžu byť filigránové dosky v strope či stenové filigrány, pri ktorých netreba debnenie, pretože ho nahrádza samotný panel.

"Inštalačné šachty pre rozvody vody, kanalizácie, vzduchotechniky a ďalších sietí v dome sú veľmi prácnou časťou výstavby, keďže technici museli v úzkych priestoroch ťahať jednotlivé vedenia. Prefabrikovaná šachta už má v betóne presne zaliate rozvody a nastokáva sa jedna na druhú. Je to oveľa rýchlejší spôsob, ktorý sme začali používať v projekte Magnólia a aj v rámci 10. etapy projektu Nuppu,“ dodáva B. Bošák.

Správny návrh projektu a dobré plánovanie s použitím prefabrikátov môžu ušetriť pri výstavbe až dva mesiace. Veľkou výhodou je aj vyššia bezpečnosť na stavbe a už spomenutých menej stavbárov. Namiesto dvadsiatich stačia na prácach na poschodí štyria a keďže ide prakticky o suchú výstavbu, počasie nehrá rolu.

"Na bežnej stavbe vzniká nepomerne viac odpadu a treba ho odviezť. Naopak, vo výrobe sa materiál presne dávkuje a odpad sa dá opäť využiť na výrobu menších dielcov,“ hovorí B. Bošák.

V rámci programu zabudovaného uhlíka porovnalo YIT uhlíkovú stopu medzi klasickým a prefabrikovaným domom. Výsledkom bola úspora 8 % emisií.

"Trendom je hodnotenie ekonomického dosahu celého životného cyklu materiálov od výroby až po recykláciu po zbúraní domu. Napríklad naše výrobky majú certifikát EPD, deklaráciu postavenú na hodnotení nezávislej autority,“ ozrejmuje Tomáš Guniš, projektovo-architektonický špecialista zo Saint-Gobain.

Ilustračná foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Fabrikát, panel Ilustračná foto.

Laser vyrobí presné rozmery

Moderné prefabrikáty sa vyrábajú pomocou priemyselných robotov a laserov s presnosťou, ktorú ľudia na stavbe nikdy nedosiahnu. V Čechách sa využíva zvislá výroba pre úplne hladké steny, ktoré si nevyžadujú omietku, ale len tenko vrstvovú stierku na vyrovnanie nerovností, optimisticky vidia odborníci i panely s osadeným okenným rámom.

„Veľký potenciál do budúcnosti je v ekologickom betóne s recyklátom namiesto kameniva a tiež v prefabrikátoch z dreva s ešte väčšími benefitmi z pohľadu ekológie, prašnosti a hlukovej záťaže počas stavby,“ dodáva B. Bošák.

debata chyba
Viac na túto tému: #budovy #prefabrikát