Ako budú vyzerať naše domovy v blízkej budúcnosti?

Obstaranie vlastného bytu či domu znamená pre väčšinu ľudí jedno z najzásadnejších finančných rozhodnutí v živote. Otázka dostupnosti a spôsobu bývania teda ovplyvňuje životy nás všetkých.

28.11.2022 09:00
bývanie, byty, reality, byt, dom, hypotéka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spoločnosť PlanRadar, autor poprednej európskej platformy pre riadenie stavieb a správu nehnuteľností, sa v aktuálnom prieskume zameranom na smerovanie a trendy v oblasti architektúry a urbanizmu, ktorý prebehol v 12 krajinách sveta vrátane tuzemska sústredil, okrem iného, na oblasť bývania. Globálny trh rezidenčných nehnuteľností zamestnáva desiatky miliónov ľudí a významne sa podieľa na tvorbe HDP. Zároveň, obstaranie vlastného bytu či domu znamená pre väčšinu ľudí jedno z najzásadnejších finančných rozhodnutí v živote. Domov je úzko spätý s osobnou identitou, ambíciami aj pocitom, že niekam patríme. Otázka dostupnosti a spôsobu bývania teda dramaticky ovplyvňuje životy nás všetkých. Cieľom realizovaného prieskumu bolo popísať, aké faktory v súčasnosti bývanie ovplyvňujú a ako sa tieto trendy už čoskoro premietnu do podoby našich domácností.

Vývoj bývania ovplyvnila pandémia

„Jedným zo zásadných aspektov, ktoré sa podpísali na aktuálnom vývoji bývania, je bezpochyby pandémia covidu-19. Zo dňa na deň začali milióny ľudí využívať svoje domovy aj na prácu – teda nie výlučne na trávenie voľného času, spánku a stravovania. Po generácie boli ľudia zvyknutí, že sa práca odohráva mimo domova – a preto išlo teraz pre mnoho z nich o výrazný obrat. Avšak časy pred priemyselnou revolúciou, kedy sa nemalá časť hospodárskych činností vykonávala práve doma, nie sú zase tak veľmi vzdialené. To, ako domov chápeme a ako si svoje bývanie organizujeme, sa neustále mení. Jeho význam aj účel musíme brať ako dynamický koncept, ktorý ovplyvňuje vládna politika, spotrebiteľské trendy, ekonomické tlaky, technologické inovácie i kultúrne premeny v spoločnosti,“ komentuje Ivan Petráš, expert spoločnosti PlanRadar zameriavajúci sa na digitalizáciu procesov pri stavebných a realitných projektoch.

Ktoré trendy v interiérovom dizajne sa stávajú obľúbené?

Meniaci sa vkus v oblasti bytového designu neodráža len krátkodobé módne výstrelky, ale reflektuje aj významné spoločenské zmeny a obavy, čo výsledky spomínaného prieskumu jednoznačne potvrdzujú. Medzi novodobé trendy patria:

Udržateľnosť a biofília

Najväčším budúcim trendom (nielen) v interiérovom dizajne je udržateľnosť. V siedmich z dvanástich krajín sa prejavuje tzv. biofília – snaha o väčšie opätovné napojenie človeka na prírodu a reálny kontakt s okolitým svetom. V architektúre je viditeľná predovšetkým vo zvýšenom využívaní rastlín, vodných prvkov i ďalších prírodných materiálov. Popri tom štvrtina krajín očakáva, že veľkým trendom budú bio materiály, zatiaľ čo Rakúsko, Francúzsko a Spojené arabské emiráty vnímajú ako hlavný trend „eko-šik“, teda kombináciu atraktívneho štýlu s udržateľným prevedením. Spotrebitelia po celom svete sa obávajú klimatickej krízy a rozhodne medzi nimi panuje záujem o dizajn, ktorý tento globálny problém reflektuje.

Udržateľnosť bude podľa všetkého ovplyvňovať aj výber domáceho nábytku. Dôraz na recyklované či udržateľné materiály použité pri jeho výrobe rezonuje v nadpolovičnej väčšine krajín (celkom 8 z 12). Navyše tretina krajín vníma ako prioritu využívanie lokálnych zdrojov.

Hybridné poňatie domovov

Naše vnímanie domova bezpochyby premenila pandémia koronavírusu: zo dňa na deň sa pre mnoho ľudí stal miestom, kde tiež pracujú. Sedem z dvanástich krajín teraz uvádza ako kľúčový trend práve hybridné poňatie domácností a multifunkčné využitie týchto priestorov. V pracovnej dobe poslúži ako kancelária, avšak vo voľnom čase sa opäť vráti k tradičnému využitiu – napríklad ako obývacia izba či spálňa.

Súčasne s tým vzrastá aj záujem o flexibilný alebo modulárny nábytok. Avšak k zmenám už dochádza aj vo fáze projektovania rezidenčných novostavieb. Už v piatich z dvanástich krajín (v USA, Nemecku, Rakúsku, Francúzsku a vo Veľkej Británii) sa aktuálne pri navrhovaní nových projektov ráta priamo so zahrnutím pracovní do bytov či rodinných domov.

Dôraz na prepojenie interiéru s exteriérom

Tvrdé lockdowny a obmedzenie pohybu obyvateľov počas pandémie mali vplyv na preferencie ľudí aj v ďalších ohľadoch. Štvrtina skúmaných krajín teraz kladie zvýšený dôraz na dostatok vonkajšieho priestoru ako súčasť vlastného bývania, či už formou terás, balkónov alebo predzáhradiek. V USA, Rakúsku, Francúzsku a vo Veľkej Británii ľudia tiež vyjadrili väčší záujem o spoločné komunitné priestory.

Veľmi pravdepodobne išlo práve o dôsledok izolácie počas lockdownov, ktoré nám pripomenuli, aký veľký vplyv má na nás nedostatok sociálneho kontaktu. Štáty ako Slovensko, Česká republika a Francúzsko tiež prejavili jasný záujem o viac prirodzeného svetla v domácnostiach: prostredníctvom väčšieho využitia okien a svetlíkov alebo práve balkónov a terás.

Rastúce využívanie chytrých technológií

V posledných rokoch rastie záujem o koncept „chytrých domácností“, ktoré zvyšujú naše pohodlie a šetria prevádzkové náklady – a práve z tohto dôvodu teraz nadobúdajú na význame. Najväčší záujem je o pokročilé systémy osvetlenia (uvádza 11 krajín) či inteligentné termostaty a domové zabezpečenie (zhodne spomína 10 krajín). Tieto technológie sú už teraz pomerne rozšírené, avšak podľa očakávaní sa v domácnostiach po celom svete postupne stanú normou.

Takto rýchly a globálny prienik nových technológií do privátnej sféry znamená obrovskú premenu v tom, ako ľudia žijú v porovnaní s ešte nedávnou minulosťou. Navyše, interakcií s modernými technológiami bude neustále pribúdať. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rastie obľuba remeselne vyrobeného nábytku s implementovanými chytrými technológiami. V ôsmich z dvanástich krajín sa tiež zvyšuje záujem o využívanie hlasových asistentov v domácnostiach. A súčasne rastie dopyt po chytrých zariadeniach na domáce práce. Napríklad robotické vysávače budú čoskoro bežné v siedmich z dvanástich krajín, rovnako ako robotické chladničky.

Pojem „domov“ sa premieňa

„To, ako svoj domov využívame, organizujeme a vôbec koľko v ňom máme priestoru, prechádza v priebehu dejín neustálou premenou. O to viac to platí dnes, keď sa spoločnosť adaptuje na nové vplyvy, technológie aj módne preferencie. Z výsledkov prieskumu je zrejmé, že aktuálne trendy najviac ovplyvnila pandémia koronavírusu spoločne s klimatickými zmenami. Ľudia prejavujú zvýšený záujem o rôzne varianty domácich pracovísk, zvýšenú flexibilitu a rovnako aj udržateľnosť. Ďalším aspektom sú samozrejme nové technológie, ktoré sa veľmi rýchlo vyvíjajú a čoraz častejšie implementujú do našich domácností. S týmto na zreteli môžu profesionáli z oblasti stavebníctva navrhovať a stavať skutočne vysoko kvalitné rezidenčné projekty, ktoré skutočne zodpovedajú súčasným potrebám a prianiam ľudí,“ uzatvára Ivan Petráš.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nehnuteľnosť #vlastné bývanie