Prišla jar a s ňou aj upratovanie a opravy na dome. Čo vás neminie a ako môžete začať šetriť na budúcu zimu?

Len čo to počasie dovolí, pozrite sa na dom zhora. Ako prvé je potrebné skontrolovať strechu a následne obvodové múry. Nie sú niekde prasklinky, pukliny, priesaky, prípadne nie je poškodený vrchný plášť strechy?

24.04.2023 13:00
zateplenie, strecha, strešná krytina Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

"Vlhkosť a mráz dokážu práve na týchto častiach napáchať najväčšie škody. Ak ich odhalíte včas, dajú sa zvyčajne relatívne jednoducho opraviť, aby nenarobili väčšie problémy, potom je už oprava náročnejšia i drahšia,“ vysvetľuje odborník na stavby a rekonštrukcie Branislav Augustín zo spoločnosti Sika. Strechu môžete vizuálne skontrolovať aj počas čistenia žľabov a odkvapových rúr, čo je v poradí druhý najdôležitejší krok údržby domu po zime. Napadané lístie a iné mechanické prekážky môžu upchávať ríny a voda sa potom neodvádza tak, aby nepoškodzovala stavbu. "Ak nájdete miesto, kde presakuje plochá strecha, nemusíte opravovať celý strešný izolačný plášť. Stačí si vybrať jednozložkovú tekutú polyuretánovú hydroizolačnú membránu aktivovanú vlhkosťou, ktorú môžete aplikovať na starú vrstvu hydroizolácie jednoducho valčekom a prekryť tak trhliny. Nepotrebujete žiadne klampiarske zručnosti, teplovzdušnú pištoľ či iné špeciálne náradie. Takúto opravu zvládne aj priemerne šikovný domáci majster, ak dodrží jednoduché aplikačné postupy. S opravou navlhnutého muriva sa však obráťte na odborníkov,“ radí B. Augustín. Murivo je totiž potrebné nielen vysušiť a následne opraviť, dôležité je aj nájsť zdroj vlhnutia.

Jakub Voľanský Čítajte viac Koľko stojí zateplenie, ako rýchlo sa vám vráti investícia v čase rastu cien energií a kto má nárok na dotáciu?

Vlhkosť ničí celý dom

Ďalším krokom jarnej prehliadky je kontrola spodných častí domu, izolácie a toho, či vlhkosť neprenikla do základov. "Odporúčam dôslednosť, navlhnuté múry postupne vážne poškodzujú celú stavbu, znehodnocujú ju, nehovoriac o tom, že zvyšujú náklady na kúrenie, ktoré dnes určite nie sú nízke,“ zdôrazňuje odborník.

Vedeli ste, že zlá, poškodená, alebo neexistujúca hydroizolácia a tepelná izolácia spodných častí domu zvyšuje náklady na kúrenie až o tretinu? Preto sa nielen na jar naozaj oplatí venovať pozornosť tejto časti domu a v prípade potreby v harmonograme prác a v rodinnom rozpočte naplánovať odizolovanie. S modernými technológiami, akou je napríklad striekaná kanadská pena, to zvládnete aj za jediný deň. Po kontrole základov domu je dobré zhodnotiť stav múrov a plotov. Nie sú poškodené, navlhnuté, nepotrebujú nový náter?

Bazén ešte počká

V záhrade sa po zime pozrite na všetky chodníky, schody, terasu, nábytok, doplnky a dreviny. Betónové plochy spláchnite miernym prúdom vody hadicou, na väčšie špinavé plochy použite aj kefu, Betón nikdy nečistite chemikáliami, a ak sú na ňom trhliny, pribudla vám do zoznamu ďalšia povinnosť. Dôkladnú kontrolu si vyžaduje bazén a plochy okolo neho. Čistenie bazéna ešte niekoľko týždňov počká, najprv je dôležité skontrolovať prípadné praskliny a iné poškodenia materiálu. "Na akékoľvek jarné opravy domu, bazéna alebo iných stavieb v záhrade je najlepšie využiť systémové riešenia, teda materiály, ktorých komponenty – stavebná chémia, materiály a prvky spolu dokonale spolupracujú. Dosiahnete tak synergický efekt, ktorý prinesie bezchybný výsledok pri minimálnej námahe,“ radí B. Augustín.

Pred rokmi sa šírili mýty o tom, že solárny panel za svoju životnosť nevyprodukuje toľko elektriny, koľko je potrebné na jeho výrobu a recykláciu.
Michal Kolimár, PPA Power DS

Systematicky sa venujte aj zeleni v záhrade, zostrihajte kroviny, poprerezávajte stromy a odstráňte z nich nebezpečné suché vetvy ešte skôr, než rozkvitnú. Trochu oživenia bude zrejme potrebovať aj trávnik, Najlepším spôsobom je vertikutácia, po ktorej vznikne priestor na nové a zdravé trávové steblá. Jej výhodou je aj zlepšenie prívodu vody a prísunu hnojiva.

Šťastná rodina pred domom Čítajte viac Obnova rodinných domov? Ušetríte na nákladoch za energie

Vyčistite kozub

Ak kúrite kozubom a už ho nebudete používať, objednajte si kominára na vyčistenie a kontrolu spalinových ciest. Po tom, čo urobí svoju prácu, kozub treba dôkladne vyčistiť a komín uzavrieť. Stačí jednoducho zatvoriť komínovú klapku, na čo mnohí zabúdajú. Bez ohľadu na to, či ste si v zime prikurovali klimatizáciou, alebo jej čas príde až počas horúcich letných dní, na jar ju skontrolujte a vyčistite. Či už svojpomocne, alebo si zavolajte odborníka.

Pridajte zdroj kúrenia

Hoci sa zima ledva skončila, každý dobrý gazda už myslí aj na tú ďalšiu. Ostatné vykurovacie obdobie nás presvedčilo o tom, že je výhodné mať viac nezávislých zdrojov kúrenia, ktoré používame podľa toho, ktorý je práve najdostupnejší a najekonomickejší.

Na jar je vhodný čas naplánovať a dorobiť aspoň jeden ďalší zdroj, či už to bude infra panel, kozub, pec, klimatizačná jednotka, alebo náročnejšia, ale efektívna rekuperácia či fotovoltika.

"Pred rokmi sa šírili mýty o tom, že solárny panel za svoju životnosť nevyprodukuje toľko elektriny, koľko je potrebné na jeho výrobu a recykláciu. Nie je to pravda. Panel vyprodukuje túto energiu za menej ako rok, takže ide o skutočne efektívny a zelený zdroj energie,“ vraví Michal Kolimár, riaditeľ Strediska distribúcie energií v spoločnosti PPA Power DS.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prerábanie #jarné upratovanie #dom a záhrada