Kedy treba vymeniť okná? Treba vždy volať firmu? Čo zvládne aj domáci majster?

Výmenu potrebujú aj niektoré plastové okná, ktorých materiály sú morálne zastarané a po životnosti. Všetky práce zvládne pri troche šikovnosti i domáci majster, musí však dávať pozor aj na správne napojenie na izoláciu fasády.

19.07.2023 07:00
okno, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Najčastejším dôvodom výmeny okien je okrem ich veku a funkčnosti aj rosenie. ""Okná treba vymeniť .{target:_blan­k}":[https://www.slovaktual.sk/…astove-okna/] aj v prípade, keď sú plesnivé tesnenia, nie je funkčné otváranie a tiež, ak majú zásadne poškodené rámy a sklá,“ upozorňuje Branislav Augustín, odborník na stavby a rekonštrukcie zo spoločnosti Sika.

Okrem zimy sú na výmenu okien vhodné všetky ročné obdobia, hoci odborníci dávajú pred letom prednosť jari a jeseni. "Ideálne sú dni, keď nie sú príliš vysoké teploty, vtedy sa okrem tepelnej rozťažnosti plastov vyvarujete prílišnému vysychaniu doplnkových a ostatných materiálov, ktoré sa pri osádzaní okien používajú. Ide o tmely, lepidlá, omietky a podobne,“ dodáva odborník.

Alfou a omegou pri výmene okien je správne a odborné zameranie. Odborníci odporúčajú prenechať ho na profesionálov aj vtedy, ak všetky ostatné práce zvládnete sami. Ak budete fasádne alebo strešné okná vymieňať v pomere kus za kus a nebude sa meniť ich veľkosť ani tvar, nepotrebujete stavebné povolenie. V prípade bytu je potrebný súhlas správcu bytov. Ak by sa menila farebnosť, členenie alebo veľkosť okien, informujte sa na stavebnom úrade o potrebe stavebného povolenia, resp. o nutnosti ohlásenia stavby.

Pozor na fasádu

V prípade, že okná vymieňate až po zateplení fasády, musíte postupovať veľmi opatrne. "Hlavne si premyslite, či sa budú meniť z exteriéru, alebo zo strany interiéru. Hrubá sila môže značne poškodiť ostenia, nadpražia, aj parapety okien. Preto je dôležité opatrne narezať už jestvujúce omietky a zateplenie, aby bolo poškodenie povrchov v okolí okenných otvorov čo najmenšie.“

Zo 100 % tepelných strát tvoria tepelné úniky cez okná 50 %. Po výmene okien budete v polovici cesty k markantnému zvýšeniu energetickej úspory. Výmenou okien by sa rekonštrukcia a obnova domu mala začať a na ňu by mali nadväzovať všetky práce na obnove fasády a vnútorných omietok. To prinesie zásadné zníženie energetických nákladov a zároveň zvýšenie kvality bývania.
Branislav Augustín, Sika

O úspechu výmeny okien rozhoduje do veľkej miery prepojenie všetkých materiálov a izolácií. Existuje viacero detailov napájania okien a parapetov na jestvujúce konštrukcie cez rôzne profily (APU listy, pásky) v kombinácii s tmelmi. Myslite i na správne napojenie tepelnej izolácie a hydroizolácie, na čo sa dá použiť napríklad striekaná PUR pena.

"Stavebný zásah do konštrukcie je vždy spojený s rizikom poškodenia existujúcej konštrukcie a skladby použitých materiálov. PUR izolácia má výhodu v tom, že po osadení nových okien sa dá doplniť a poškodenie funkčnosti izolácie je minimálne,“ vysvetľuje Lukáš Kmenta, country manažér spoločnosti HBS. Upozorňuje, že nie je vhodné kombinovať rôzne izolačné materiály. "Každá izolácia má špecifické parametre priepustnosti vodných pár, nasiakavosti, súčiniteľov tepelnej vodivosti a ďalších. Kombinovaním izolačných materiálov by sa mohlo stať, že sa každá časť izolácie bude správať inak.“

Koľko ušetríte

Inštaláciou kvalitných okien určite ušetríte na energiách. Presné čísla sa nedajú vyčísliť všeobecne pretože úspora závisí od typu a tvaru domu, orientácie na svetové strany, typu konštrukcie i typu okien. "Povedal by som, že zo 100 % tepelných strát tvoria tepelné úniky cez okná 50 %. Po výmene okien budete v polovici cesty k markantnému zvýšeniu energetickej úspory. Výmenou okien by sa rekonštrukcia a obnova domu mala začať a na ňu by mali nadväzovať všetky práce na obnove fasády a vnútorných omietok. To prinesie zásadné zníženie energetických nákladov a zároveň zvýšenie kvality bývania,“ uzatvára B. Augustín.

5 dôvodov na výmenu okien:

  • rosenie
  • vek
  • plesnivé tesnenia
  • nefunkčné otváranie
  • zásadne poškodené rámy a sklá
1 debata chyba
Viac na túto tému: #zatepľovanie #okná #výmena okien