Ako získať tisícky eur na obnovu domu? Vieme, kedy môžete znova o peniaze požiadať

Ďalšia výzva na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov v rámci programu Obnov dom bude vyhlásená už v septembri tohto roka, informuje Slovenská agentúra životného prostredia.

18.07.2023 11:47
Plán obnovy Jelka Matovič Heger Budaj Foto:
Na Slovensku je približne 1 080 000 rodinných domov. Až tretina z nich potrebuje hĺbkovú obnovu a ďalšia tretina aspoň čiastočnú.
debata

Nová výzva bude otvorená pre minimálne 5 000 žiadateľov. V roku 2024 je zároveň naplánované otvorenie ďalších dvoch výziev – v marci a v septembri. Kým na marcovú je vyhradená suma 95 miliónov eur, pri septembrovej výzve sa ráta s alokáciou vo výške nevyčerpaných prostriedkov z predchádzajúcich výziev.

Záujem o obnovu rodinných domov z Plánu obnovy a odolnosti neustále rastie, čoho dôkazom bola tretia výzva. Kvótu 10 000 podaných žiadostí sa v rámci nej podarilo naplniť za necelých 14 hodín. Po uzavretí výzvy 24. apríla 2023, sa majitelia domov intenzívne zaujímali, kedy bude spustená ďalšia.

„Majitelia starších rodinných domov už nemusia mať obavy, že sa o výzve na obnovu rodinných domov z plánu obnovy a odolnosti dozvedia mesiac pred spustením prijímania žiadostí. Keď sa aj nezapoja alebo nestihnú zapojiť do štvrtej výzvy, majú istotu, že je naplánovaná ďalšia. Aktualizovaný harmonogram výziev jasne ukazuje termíny vyhlasovania výziev až do roku 2025. Slovenská agentúra životného prostredia zároveň aj naďalej vyvíja maximálne úsilie, aby dodržala termín určený vládou a žiadosti z pilotnej výzvy a tretej výzvy spracovala do 15. augusta. Viacdetné rodiny (so štyrmi a viac deťmi) a rodiny so ZŤP dieťaťom už vedia, či splnili podmienok zvýhodnenej výzvy. Veríme, že v rámci krízového riadenia termín určený vládou dosiahneme, alebo sa k nemu maximálne priblížime,“ povedal Matej Kerestúr, nový generálny riaditeľ SAŽP.

Slovenská agentúra životného prostredia zaznamenala mimoriadny záujem zo strany majiteľov rodinných domov o ďalšie výzvy nielen na Zelenej linke (0800 14 44 40), ale aj priamo v regionálnych kanceláriách. Vychádza tak v ústrety potencionálnym žiadateľom, aby sa vedeli na obnovu domu pripraviť s predstihom, osloviť projektanta, stavebné firmy, nechať si vypracovať energetický certifikát a zohnať potrebné doklady k žiadosti. Teraz, keď poznajú harmonogram výziev, si môžu prispôsobiť termíny a realizáciu obnovy ešte pred podaním žiadosti o finančný príspevok.

Zo štatistických údajov, ktoré má SAŽP k dispozícii, vyplýva, že až 66% domov je pred realizáciou obnovy, 26% domov v procese realizácie obnovy a 8% domov po obnove. O podporu je možné žiadať aj počas alebo po prácach na obnove rodinného domu, a to spätne až k 1. februáru 2020. Žiadatelia tak môžu v prácach pokračovať aj pred podaním žiadosti, ale nesmú zabudnúť vyhotoviť fotodokumentáciu pred obnovou a skonzultovať rozsah obnovy s oprávnenou osobou na vydávanie energetických certifikátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rodinný dom #obnova rodinných domov