Výzva na dotáciu desiatok tisíc eur od štátu je ukončená. Ľudia sa sťažujú, stránka nefungovala

Program Obnov dom zažil historický úspech. Za hodinu a desať minút vyplnilo žiadosť 10 000 záujemcov o dotáciu na obnovu svojho rodinného domu. Tým sa štvrtá výzva uzavrela.

09.10.2023 11:52
Plán obnovy Jelka Matovič Heger Budaj Foto:
Na Slovensku je približne 1 080 000 rodinných domov. Až tretina z nich potrebuje hĺbkovú obnovu a ďalšia tretina aspoň čiastočnú.
debata (10)

Tí, ktorí ste si stihli v štvrtej výzve podať žiadosť, nezabudnite na dôležitú vec. A to, že od vygenerovania online formulára máte máte 90 dní na doručenie kompletnej úplnej žiadosti. Spolu s formulárom treba podľa informácii Obnov dom doručiť aj povinné prílohy, kde jednou z nich je aj energetický certifikát.

Stránku sa však nepodarilo spustiť každému. „Nechcem zbytočne prilievať olej do ohňa, stránka nezvládla nápor žiadostí. Mne sa podarilo žiadosť odoslať, avšak vypĺňal som snáď 10×. Nehovoriac o tom, že cez jednotlivé stránky som neprechádzal tlačidlom "pokračovať“ ale cez „resend request“ môjho prehliadača. Viem si predstaviť, že pre počítačovo menej zdatných ľudí toto mohlo byť mätúce," uviedol v komentári na Instagrame pod postom obnovdom žiadateľ o dotáciu.

Že mali problémy s webom potvrdila aj stránka obnovdom.sk. „Milí žiadatelia, problémy na webe evidujeme a naši IT technici sa snažia o nápravu,“ uviedli. Uviedli, že servisy si prešli útokom DDoS.

Podobných komentárov bolo oveľa viac.

Ak ste si nestihli vyplniť žiadosť, netreba zúfať, ďalšie výzvy budú zverejnené neskôr.

To, že priebeh 4. kola výzvy ešte výraznejšie ako v apríli 2023 poukázal na nedostatok v podobe nárazového nastavenia podávania žiadostí o dotáciu z programu Obnov dom potvrdil aj Alexander Prizemin, marketingový manažér pre značky Isover, Rigips a Weber.

Podľa jeho slov je jednoznačnou chybou, že sa systém podávania žiadostí nezmenil z „rýchlych prstov“ na zásobníkový systém, ktorý efektívne funguje v programe Zelená domácnostiam a osvedčil sa aj v zahraničí. Okrem toho priebeh 4. výzvy od otvorenia elektronického formulára od 9.00 jasne ukázal, že IT systém Slovenskej agentúry životného prostredia nie je pripravený na nápor záujemcov. Výsledkom bolo viacnásobné padnutie portálu, následkom čoho nebolo možné načítať stránku, preťažená infolinka s bezradnou pracovníčkou a nejasný výsledok pre viacerých užívateľov, ktorí vyplnili žiadosť a po jej odoslaní nedostali žiadne oznámenie o výsledku (t.j. či žiadosť podali úspešne alebo nie).

„Súčasný model podávania žiadostí navyše ponecháva väčšinu žiadateľov nespokojných, čo so sebou prináša sklamanie a neoprávnene negatívny pohľad na existenciu celej dotačnej schémy,“ uviedol Prizemin.

Napriek viacerým pozitívnym zmenám, ktoré v priebehu leta viedli k výrazne rýchlejšiemu spracúvaniu žiadostí s vyhodnotením všetkých žiadostí z 3. (aprílovej) výzvy ešte v priebehu septembra, je ponechanie systému „rýchlych prstov“ jasným nedostatkom.

Prizemin navrhuje zavedenie systému zásobníkov. Tým by mali dostať majitelia rodinných domov rovnakú a férovú príležitosť podať žiadosť a mohli by sa o financovanie obnovy uchádzať priebežne. Systém zásobníkov by tiež umožnil kvalitnejšie hodnotenie pripravenosti majiteľov domov na obnovu.

Zároveň však oceňuje, že schvaľovanie žiadostí sa od júna 2023 výrazne zrýchlilo a všetkých takmer 9 000 žiadostí z 3. výzvy sa podarilo spracovať v rekordne krátkom čase. „Predpokladám, že aj 10-tisíc žiadostí zo 4. výzvy sa podarí vyhodnotiť do mesiaca po zaslaní dokladov, a tým pádom bude možné čo najskôr otvoriť novú výzvu,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #peniaze #dom #obnov dom