Nestihli ste si podať žiadosť o peniaze? Stále je šanca. Kto môže získať príspevok na obnovu domu?

Štát stále ponúka možnosť tieto opravy zaspolufinancovať až do výšky 19 000 eur. Ako na to? Štvrtá výzva už bola ukončená. Za hodinu a desať minút vyplnilo žiadosť 10 000 záujemcov o dotáciu na obnovu svojho rodinného domu. Avšak ak o obnovu máte záujem, tak stále je šanca. Projekt obnov dom znova spustí vypĺňanie žiadostí v 5 výzve. Pred tým však musí vyhodnotiť žiadosti zo štvrtej výzvy.

20.10.2023 09:10
Zateplovač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovenská agentúra životného prostredia na svojom webe zverejnila aj predbežný prieskum záujmu, ktorý by im mal pomôcť zmapovať záujem o finančný príspevok. „Zaujíma nás nielen Vaše odhodlanie obnovovať, ale aj pripravenosť, či máte pripravené potrebné dokumenty, či je Váš rodinný dom oprávnený získať príspevok, a čo by ste zmenili alebo uvítali v ďalších výzvach,“ uvádza projekt Obnov dom.

Projekt obnovy domov je vnímaný ako súčasť snahy o zmierňovanie klimatických zmien a riešenie aktuálnej energetickej krízy. Hlavná časť Plánu obnovy a odolnosti spočíva v implementácii nových reforiem a investícií v oblasti zelenej ekonomiky.

Využívanie neefektívnych zdrojov tepla má negatívny dopad nielen na vašu peňaženku, ale aj na životné prostredie. Staršie budovy postavené pred rokom 2013 často nesplňujú aktuálne energetické štandardy a predstavujú ekologickú záťaž. Poskytované dotácie na zníženie emisií nielen znamenajú nižšie náklady na energie, ale zároveň zvyšujú hodnotu vašej nehnuteľnosti.

Podmienky:

Ak svojou rekonštrukciou viete ušetriť minimálne 30 percent primárnej energie a vyberiete si aspoň jedno opatrenie zo skupiny A tak sa vám dvere k peniazom z Plánu obnovy otvárajú. Nemusíte mať už trvalý pobyt v rodinnom dome.

Intenzita pomoci je 75 percent celkových oprávnených výdavkov, do výšky 15 tisíc eur. Ak však žiadateľ zrealizuje opatrenie na úsporu primárnej energie nad 60 percent, má nárok na bonus vo výške 4 000 eur a môže takto získať finančný príspevok až do výšky 19 tisíc eur. Jednotkové sadzby za opatrenie sa zvyšujú, aby reflektovali infláciu.

Úspora primárnej energie minimálne o 30%

Oproti stavu domu pred jeho obnovou a zároveň musí byť zrealizované aspoň jedno z nasledujúcich povinných opatrení. Jedným z nich je aj zateplenie obvodového plášťa a zateplenie strešného plášťa.

Medzi ďalšie opatrenia zo skupiny A sú výmena otvorových konštrukcií, zateplenie podlahy nevykurovaného podkrovia (resp. akéhokoľvek nevykurovaného priestoru v RD, pod ktorým je vykurovaný priestor), zateplenie stropu nevykurovaného suterénu (resp. akéhokoľvek nevykurovaného priestoru v RD, nad ktorým je vykurovaný priestor), zateplenie podlahy na teréne (vykurovanej miestnosti v RD, pod ktorou nie je iná miestnosť).

K týmto opatreniam môžete pridať ktorékoľvek z nasledujúcich voliteľných opatrení, tepelné čerpadlo, fotovoltické panely, solárne kolektory, plynový kondenzačný kotol ale len ak: je súčasťou komplexnej obnovy domu, je v energetickej triede A, nahrádza zastaraný plynový kotol alebo zdroj tepla na báze uhlia či oleja, rekuperácia. iný tepelný zdroj napr. elektrokotol, zelená strecha intenzívna alebo extenzívna, akumulačná nádrž na dažďovú vodu podzemná a nadzemná, tieniaca technika, odstránenie azbestu.

Štvrtá výzva doplnila nasledujúce verejnosťou žiadané opatrenia, ako biomasový kotol na pelety (automatické aj manuálne prikladanie), náklady na úpravu komína, batériové úložisko napojené na fotovoltiku a separátna jednotková cena pre plochú strechu.

Z projektu obnovy domu sú financované aj vaše náklady na projektovú dokumentáciu, energetické hodnotenie a energetické certifikáty realizované pred a po obnove rodinného domu. Úspora energie minimálne 30% teba musí byť preukázaná pomocou energetického hodnotenia alebo energetického certifikátu.

Ak sa nemáte s kým poradiť o riešení zateplenia pri rekonštrukcii vášho rodinného domu, pomôže vám bezplatný online poradca na HomeByKnauf, ktorý váš prevedie celým procesom zateplenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zateplenie #obnova domov