Ako často kontrolovať kotly a vykurovacie systémy

Na čo by sme nemali zabúdať pri prípravách na vykurovaciu sezónu?

04.11.2012 10:41
Kotol, teplo Foto:
Ilustračné foto
debata

Mala by byť vykonaná bežná údržba a všetky servisné, kontrolné a revízne činnosti. Starostlivosť si vyžadujú zdroje tepla (napr. kotly), zabezpečovacie zariadenia, komíny, čerpadlá, radiátory a podobne. Pozornosť treba zamerať aj na kvalitu obehovej vody či funkčnosť vetrania. Tí, ktorí si v nedávnej minulosti dali nainštalovať nový kotol, by nemali zabudnúť na periodický (zväčša každoročný) servis, inak môžu prísť o výhody defi nované v záručných podmienkach. Niektoré ďalšie povinnosti určuje aj zákon.

Koho sa týkajú prehliadky, ktoré požaduje zákon o pravidelnej kontrole kotlov (17/2007), vykurovacích sústav a klimatizačných systémov?

Zjednodušene možno povedať, že každého, kto má vo vykurovacej sústave nainštalovaný kotol s výkonom 20 kW a viac. V závislosti od výkonu kotla, druhu paliva, miesta a doby inštalácie je potom určené, ako často sa prehliadka vykonáva. Napríklad kotol na uhlie s výkonom 100 kW je potrebné kontrolovať každé dva roky. Čím je palivo „ekologickejšie“ a výkon nižší, tým menej často sa prehliadka musí robiť. Špeciálna kontrola celej vykurovacej sústavy je zákonom stanovená v prípade, že je kotol starší ako 15 rokov. Kontrolu by veľmi nemali odkladať ani tí, ktorí sa chystajú predať či prenajať nehnuteľnosť, v ktorej je vykurovací systém inštalovaný.

Čo ak prehliadku zanedbáme?

Občan sa nesplnením zákona dopúšťa priestupku, za ktorý možno uložiť pokutu až 332 eur. Ak prehliadku zanedbá podnikateľ, pokuta ho môže vyjsť až na 1 660 eur.

Na koho sa môžu občania alebo organizácie obrátiť ak si chcú dať skontrolovať ko­tol?

Kontrolu zabezpečuje vlastník budovy, ktorý ju objednáva u oprávnenej osoby. Kontrola kotlov a vykurovacích sústav je živnosťou a môže ju vykonávať oprávnená osoba, ktorá je držiteľom osvedčenia vydaným a evidovaným Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou, príspevkovou organizáciou ministerstva hospodárstva.

ODPOVEDAL: ING. LIBOR GUNIŠ, REVEX BOJNICE, OSOBA OPRÁVNENÁ NA KONTROLU KOTLOV A VYKUROVACÍCH SÚSTAV, REVÍZNY TECHNIK VYHRADENÝCH TECHNICKÝCH ZARIADENÍ TLAKOVÝCH A PLYNOVÝCH

© Autorské práva vyhradené

debata chyba