Istrochem predáva veľký pozemok pri Poluse

Výrobca chemikálií Istrochem ponúkol na predaj rozľahlý pozemok pri svojom bratislavskom závode. Záujemcovia o parcelu s rozlohou 187 000 metrov štvorcových sa môžu hlásiť do konca apríla, spoločnosť vyberie víťaza do konca júna.

21.03.2008 11:17
Istrochem - predaj pozemku
Rozsiahly pozemok Istrochemu v širšom centre Bratislavy je na predaj.
debata

Hlavným kritériom pri výbere bude cena, podľa odhadov by chemička mohla za pozemok získať stovky miliónov korún.

„Naše plány sú v súlade s prijatou stratégiou, teda pokračovať v prevádzkovaní existujúcich výrob (…). V častiach areálu, ktoré nie sú využité pre hlavnú činnosť spoločnosti, plánujeme postupne revitalizovať územie,“ uviedla Jitka Adamčíková, hovorkyňa Agrofertu, ktorý slovenský závod vlastní. O súťaži spoločnosť informovala inzerátom v tlači.

Pozemky sa nachádzajú v mestskej časti Nové Mesto a sú asi kilometer od nákupného strediska Polus City Center. Ohraničené sú ulicami Vajnorská, Rožňavská, Za stanicou a Magnetová. Víťaz súťaže o pozemok bude môcť podľa inzerátu podpísať kúpnu zmluvu až po jeho asanácii k 1. januáru 2011.

Podľa generálneho sekretára Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martina Lazíka sa parcely v tejto lokalite predávajú okolo 3200 korún za meter štvorcový. Celkovo by tak Istrochem mohol získať z predaja necelých 600 miliónov korún.

Pozemky nie je možné podľa bratislavského územného plánu využiť na výstavbu bytov, sú určené pre priemysel alebo služby. Výhodou ponúkanej lokality je podľa Lazíka jej veľkosť alebo pravdepodobne dobré napojenie na inžinierske siete. Naopak riziká môžu byť v ekologickej záťaži parcely, dodal sekretár asociácie.

Ďalšie predaje už Istrochem podľa Adamčíkovej neplánuje. „V súlade s prijatou stratégiou bude na ostávajúcich častiach areálu pokračovať existujúca výroba. Hlavným výrobným programom je výroba gumárenských chemikálií, a to hlavne výroba gumárenských urýchľovačov, ktoré (spoločnosť) vyváža do celého sveta,“ uviedla.

Český Agrofert získal Istrochem v roku 2002, spoločnosť od roku 2006 pôsobí ako odštepný závod chemičky Duslo Šaľa.

debata chyba