Ceny bytov euro dramaticky nezvýši

Pri rozhodovaní, či kúpiť dom, alebo byt ešte pred alebo až po zavedení eura, nie je dôležité zvažovať len výhodnosť úverov na bývanie. Ľudia kalkulujú najmä s tým, akým smerom pôjdu ceny nehnuteľností.

02.07.2008 06:34
ulica, dom, reality, mesto Foto:
Ilustračné foto
debata

Realitné kancelárie sa zhodujú, že nákupný ošiaľ z minulého roka, ktorý vyhnal ceny bytov a domov do závratných výšok nielen v Bratislave, ale aj v ďalších regiónoch, ustal. Či ide o váhanie kupujúcich pred blížiacim sa prechodom na euro, však s istotou povedať nevedia.

"Máme správy od realitných kancelárií, že počet predaných a kúpených nehnuteľností v uplynulých mesiacoch v porovnaní s koncom roka 2007 klesol. Či ide o priamy súvis s eurom, alebo o útlm v porovnaní so skokom na konci minulého roka, nie je jasné,“ uviedol generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martin Lazík.

Naznačil však podobnosť so situáciou spred štyroch rokov, keď Slovensko vstupovalo do Európskej únie. "Vtedy tiež ľudia vyčkávali, čo sa bude diať,“ vysvetlil Lazík. Dodal, že hoci je udalosť ako vstup do EÚ či zavádzanie eura len psychologickým faktorom v hlavách ľudí, netreba ho podceňovať.

Aj podľa Miroslava Kóňu z nitrianskej realitnej kancelárie B-Eko-M sa dopyt po nehnuteľnostiach spomalil. Pripisuje to jednak blížiacemu sa prechodu na euro, ale aj prílevu investorov do regiónu. "Mnohí nakúpili byty ako vhodnú investíciu. Ich ceny tak od jesene 2006 do konca minulého roka vzrástli dvoj- až trojnásobne,“ dodal Kóňa.

Majitelia nehnuteľností teraz vyčkávajú, čo sa s cenami udeje po zavedení spoločnej meny. Ľudia, ktorí zase zvažujú kúpu bytu alebo domu, tiež vyčkávajú v domnení, že vysoké ceny nehnuteľností začnú klesať alebo minimálne neporastú až takým tempom ako doteraz.

Váhanie spolu so širšou ponukou na trhu napokon vplýva aj na cenu. "Výber ponúkaných nehnuteľností a opadnutie tlaku na rýchle rozhodovanie dovoľuje záujemcom uvažovať nad väčším množstvom ponúk a vyberať si. Pri porovnávaní potom vzniká aj tlak na cenu,“ vysvetľuje Lazík. Predávajúci už nemusí byt predať za cenu, ktorú si stanovil. Keď nie je záujem a byt je dlhšie v ponuke, je prinútený napokon cenu znížiť.

Podľa realitných maklérov to platí najmä pre staršie byty, ktorých ceny sa donedávna držali na porovnateľnej úrovni s novostavbami. "Staršie byty zlacneli v Žilinskom kraji od decembra minulého roku o 20 percent,“ hovorí Eugen Cagáň, realitný maklér zo Žiliny. Zhruba o 15 percent sa v rovnakom období znížila cena bytov aj v Nitre. „Napríklad pri štandardnom trojizbovom bol pokles aj o 300-tisíc,“ dodáva Kóňa.

Iné je to pri bytoch v novostavbách, pri domoch či pozemkoch. Ceny nových bytov sú pevne stanovené investorom, na dopyt či ponuku trhu príliš nereagujú. Zmeniť sa to však môže napríklad v Bratislave, kde by sa malo tento rok na trh dostať okolo sedemtisíc nových bytov.

Ceny pozemkov sú podľa Cagáňa ustálené a stále sa dobre predávajú. "Pri starších domoch ceny zatiaľ tiež príliš neklesajú, obchodovanie s nimi je však opatrnejšie,“ dodáva žilinský maklér.

Podľa predpokladov realitných kancelárií by sa ceny nehnuteľností po prechode na euro nemali dramaticky meniť. "V dlhodobejšom horizonte však môžu naďalej rásť,“ dodal Lazík.

Aj Cagáň predpokladá postupný nárast cien najmä pri bytoch v novopostavených domoch a pozemkoch. "Zlacnieť by mohli hádam iba staršie byty, najmä panelové. Aj to však bude závisieť od ponuky a ceny nových bytov,“ dodáva.

debata chyba