Ceny materiálov majú priať tým, čo stavajú

Budúci rok by mal priať ľuďom, ktorí sa chystajú stavať či obnovovať domy, chalupy. Ceny stavebných materiálov totiž začali už ísť dole a tento trend by sa nemal narušiť ani na budúci rok. Zdraženie materiálov podľa obchodníkov nie je na dohľad.

10.12.2008 08:04
Stavba, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

„Pri očakávaných dosahoch svetovej finančnej krízy bude zrejme v roku 2009 prebytok tovaru na trhu a nebude tak priestor na zvyšovanie cien,“ hovorí šéf Združenia obchodníkov so stavebninami Slovenska Igor Lukáč.

Finančná kríza predajcov stavebnín zatiaľ podľa Lukáča nepostihla. Napriek tomu obchodníci už teraz lákajú stavebníkov na nižšie ceny. Napríklad v ružomberských stavebninách DomSTAV stál ešte vlani štvorcový meter 5-centimetrového fasádneho polystyrénu 113 korún a teraz vyjde na 89 korún, čo je zlacnenie o pätinu.

„Ceny izolačných materiálov klesli na úroveň z roka 2006. Keď je nižší dopyt, tak prichádzajú zľavy od výrobcov,“ vysvetľuje Lukáč.

Ani platenie majstrov za položenie dlážky, postavenie pece či kachlí alebo zavedenie elektriny nebude v januári drahšie. Cena ich práce závisí od toho, koľko budú ľudia stavať a aký dopyt bude po stavbárskych službách.

„Ak by bolo málo zákaziek, pravdepodobne budeme musieť cenu za prácu ešte znižovať. Najviac však do päť percent. Viac si dovoliť nemôžeme, aby sa nám robiť vôbec ešte oplatilo,“ povedal Ladislav Filus, podpredseda Cechu kachliarov Slovenska.

Zvyšovanie cien môžu ľudia očakávať najskôr v druhej polovici roka. „Rovnaká mena umožní ľahšie porovnávanie s okolitými krajinami a hodnota práce by sa mala časom približovať štátom, kde sa eurom platí dlhšie,“ povedala Viola Kromerová zo Slovenského živnostenského zväzu.

debata chyba