Stavebný ruch poklesol o pätnásť percent

Ľudia v kríze obmedzujú tradičné slovenské dovolenkovanie "na malte". Stavebného materiálu sa totiž tento rok predáva v porovnaní s vlaňajškom menej o desať až pätnásť percent. Nezaberajú ani zľavy v stavebninách od desať až do päťdesiat percent.

27.07.2009 08:00
tehla, murár, stavebníctvo, malta, stavba Foto:
Zľavy na svoje výrobky ponúkajú viaceré slovenské tehelne.
debata

Na cenu sa snaží stavebníkov nalákať aj výrobca pórobetónových kvádrov spoločnosť Porfix – pórobetón. „Od mája máme cenovú akciu na naše produkty vo výške pätnásť percent,“ uvádza šéf spoločnosti Peter Hennel. Firma zľavy zaviedla na základe spätnej väzby od stavebnín. „Ľudia v čase krízy počúvajú len na ceny,“ myslí si.

Pätinové zľavy ponúka aj hlavný konkurent Porfixu pri kvádroch spoločnosť Xella, ktorá vyrába kvádre Ytong. Za zľavami nezaostávajú ani viaceré slovenské tehelne.

„Trh stlačil ceny dole, čo pocítili stavebniny na obratoch, ktoré vo finančnom vyjadrení tento rok môžu klesnúť o 20 až 30 percent a v množstevných jednotkách asi o desať až pätnásť percent,“ odhaduje vývoj na základe predaja v posledných týždňoch šéf Združenia obchodníkov so stavebninami Slovenska Igor Lukáč.

V zime vplyv krízy predajcovia stavebnín ešte nevedeli odhadnúť, keďže v zimných mesiacoch sa aj v minulosti predávalo málo. Rozbeh po Veľkej noci však bol tento rok slabší ako vlani. Ďalší útlm očakávajú v týchto dňoch. „Prišla dovolenková sezóna, ktorá je vždy slabšia. Silné mesiace bývajú potom tradične september a október, keď sa stavby budú dokončovať,“ dodáva Lukáč.

Veľkým problémom čelia tento rok stavebniny v prihraničných oblastiach, najmä s Poľskom a miernejšie s Českom a Maďarskom. Po posilnení eura sa totiž zo začiatku roka dali rovnaké materiály podľa Lukáča kúpiť v zahraničí o 30 až 40 percent lacnejšie ako na Slovensku. „Naši výrobcovia išli potom dole s cenami, niekde sa to zhruba vyrovnalo alebo cenový rozdiel nie je taký veľký, aby sa oplatilo ísť po stavebniny za hranice,“ hovorí Lukáč.

Malta sa však používa menej nielen v domácnostiach, ale aj vo väčších objektoch. „Developeri museli pre hospodársku krízu prehodnotiť projekty alebo ich posunúť na neskôr,“ dodáva Hennel. Kto má však prístup k peniazom, tomu sa stavať oplatí. „Ceny sú teraz ideálne na štart výstavby,“ upozorňuje.

Stavebníci dostávajú pri kúpe materiálu oproti vlaňajšku zľavy na viaceré produkty. Cement či hydroizolačné materiály sú lacnejšie asi o desať percent, železo takmer o polovicu a približne o pätinu sa znížili ceny zatepľovacích materiálov. Menšie problémy sú aj pri zháňaní pracovnej sily. Kto si nevie vystačiť sám alebo s rodinou, má oproti vlaňajšku na výber z viacerých remeselníkov, ktorí sú pri menšom počte zákaziek dostupnejší.

debata chyba