Slováci sú ochotní pre bývanie viac sa zadlžovať

Približne o 30–tisíc domácností viac ako tento rok je ochotných na budúci rok zobrať si pôžičku na bývanie. V minulom roku sa pritom takto zadlžilo 409–tisíc z dvoch miliónov slovenských domácností. Vyplýva to z prieskumu Gfk Slovakia. Nad rekonštrukciou bývania pritom podľa prieskumu uvažujú hlavne ľudia od 25 do 55 rokov.

27.08.2010 10:12
Hypotéka, dom, reality, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

To, že je rekonštrukcia v kurze, potvrdzujú aj niektoré banky. „Momentálne si ľudia od nás naozaj požičiavajú viac peňazí na rekonštrukciu ako na kúpu nového bytu,“ povedala Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Využívajú na to hlavne bezúčelové hypotéky či úvery. Pred krízou bola pritom situácia opačná a ľudia viac využívali peniaze na kúpu nových bytov. Podobný trend zaznamenali aj v Prvej stavebnej sporiteľni. Aj v Poštovej banke výrazne narástol objem schválených úverov na bývanie. „Za jeden rok sme tak požičali ľuďom o 9,3 milióna eur viac,“ povedal Igor Barát, člen predstavenstva Poštovej banky. Rast úverov na bývanie zaznamenala aj najväčšia slovenská banka Slovenská sporiteľňa. V jej prípade však približne tri štvrtiny ľudí použijú požičané peniaze na kúpu nového bytu.

Výrazne oživenie požičiavania peňazí nastalo začiatkom tohto roku. „Za prvých šesť mesiacov sa na trhu s úvermi na bývanie poskytlo o 25 percent financií viac ako v rovnakom období minulého roka,“ povedala Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Dôvody na rast sú pritom tak na strane bánk, ako i ľudí. Ratingová agentúra Fitsch vo svojej analýze uviedla, že aj v tomto roku bude pokračovať tlak na banky vyplývajúci z nesplácaných úverov. Celkovo je takto ohrozených až šesť percent zo všetkých úverov.

Samotné banky však hodnotia práve pôžičky na bývanie ako jedny z najmenej rizikových. „Pri pôžičke na bývanie máme menej ako päť percent nesplácaných úverov,“ povedal Maroš Prokop z úverového oddelenia Poštovej banky. To je podľa Prokopa výrazne menej ako pri iných typoch úverov.

Ľudia si berú úvery aj pre lacné stavebné materiály. „Tie sú v tomto roku o šesť percent nižšie ako minulý rok,“ dodala Sadovská. Prerábky majú prednosť aj z dôvodu vysokých cien nehnuteľností. Pred uzatvorením pôžičky ľudí najviac zaujíma výhodná úroková sadzba. Tá je v porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny na Slovensku bezkonkurenčne najvyššia. Kým Fín má priemerný ročný úrok pri hypotéke 1,8 percenta, Slovák zaplatí o tri percentá viac.

Ďalej je pre ľudí dôležitá možnosť nastavenia mesačných splátok. Tie sa dajú v niektorých bankách dohodnúť tak, že na začiatku človek platí menej a neskôr, keď zarobí viac, tak mu banka zdvihne splátky. Veľa ľudí však zaujíma aj možnosť predčasného splatenia úveru. Slovenské hypotéky sa bez sankcií dajú splatiť iba pri menení úrokových sadzieb. Pri financovaní nového bývania má v pláne každý tretí Slovák použiť aj časť vlastných úspor.

**Z čoho ľudia platia rekonštrukcie
**(v r. 2009 a 1. polroku 2010)

  • 1 % – predaj starého bytu plus stavebné spornie
  • 1,8 % – predaj starého bytu plus úspory
  • 2,2 – predaj starého bytu plus úver
  • 3,1 % – iný spôsob
  • 3,4 % – pôžička od príbuzných plus úver
  • 5,1 % – hypotéka
  • 5,7 % – úver na bývanie
  • 7,4 % – pôžižka od príbuzných
  • 12,9 % – vlastné úspory plus úver
  • 13,7 % – stavebné sporenie
  • 42,8 % – všetko z úspor

ZDROJ: GFK SLOVAKIA – PRIESKUM

debata chyba