Hypotékam pomáha drahé nájomné

Čerstvo vyštudovaný pedagóg Martin Rybár dal v Bratislave pri bývaní prednosť hypotéke pred prenájmom. Podobne ako mnohí ďalší bývalí študenti si spočítal, že je to pre neho výhodnejšie. Hypotéky sú totiž teraz lacné a prenájom, predovšetkým v Bratislave, v porovnaní s inými európskymi mestami drahý. Tieto skutočnosti prispeli k tohtoročnému vysokému záujmu o hypotéky a tiež ku skutočnosti, že byty sa kupujú už takmer tak húfne ako pred krízou.

23.03.2011 06:30
sídlisko, paneláky, autá Foto:
Hypotéky sú v súčasnosti lacné a prenájom v Bratislave v porovnaní s inými európskymi mestami drahý.
debata

„Približne do pol roka si plánujem zobrať hypotéku a za 76–tisíc eur si kúpiť byt v päť rokov starej novostavbe v Ružinove,“ povedal 25–ročný Martin Rybár, ktorý pochádza z Michaloviec. Do hlavného mesta prišiel podobne ako mnoho iných mladých ľudí po vysokej škole a dnes pracuje ako účtovník. „Prenájom jednej izby ma mesačne vyjde na 150 eur, a to mám na tunajšie pomery ešte lacné ubytovanie,“ dodal Rybár.

S majiteľom bytu je dohodnutý, že menší dvojizbový byt, v ktorom býva, bude môcť kúpiť za 76–tisíc eur. Ceny bratislavských nehnuteľností pritom považuje za prehnane vysoké. „Lenže čo mám robiť, v zahraničí som bol dva roky a doma si žiadnu prácu nenájdem. Tak som skončil v hlavnom meste a v rámci možností je táto cena jedna z najlepších,“ dodal Rybár. Nad tým, že doma by si za tieto peniaze mohol postaviť rodinný dom, radšej nerozmýšľa. „Porovnám si ponuky bánk a zoberiem si pôžičku 50–tisíc eur,“ pokračuje Rybár. Splní tak podmienky na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých a úrok mu počas prvých piatich rokov klesne o tri percentá. „Počítam s mesačnou splátkou približne 174 eur a ďalších 100 zaplatím za energie. "Ak si zoberiem k sebe ešte jedného podnájomníka, budem platiť približne toľko čo dnes, keď bývam v prenájme, s tým rozdielom, že už bývam vo svojom,“ dodal Rybár.

Podobné problémy dnes riešia aj ďalší mladí ľudia žijúci v iných krajských mestách. Martin Holič v Nitre najprv študoval a teraz tam približne rok a pol pracuje ako predajca mobilných telefónov. „Mesačný prenájom ma vyjde na dvesto eur, a tak rozmýšľam nad kúpou štvorizbového bytu pomocou úveru na bývanie,“ rozpráva Holič. Od banky by si chce požičať celú výšku ceny nehnuteľnosti, čo je v Nitre približne 60–tisíc eur.

Približne 300–eurovej mesačnej splátky úveru sa neobáva. „V jednej izbe by som býval a zvyšné tri by som prenajal. Nitra je študentské mesto a študenti sú ochotní v jednej izbe bývať aj po dvoch s tým, že každý z nich by mi za ubytovanie zaplatil po sto eur,“ dodal Holič. Mnohí Nitrania však preferujú rodinné domy.

Zručnejší mladí ľudia v regióne to vidia takto: „Približne za 30–tisíc eur som si pri Nitre kúpil stavebný pozemok a za ďalších 40–tisíc si postavím rodinný dom,“ dodal 24–ročný Michal Magoč. Pri stavbe domu počíta s pomocou rodiny a platiť tak bude len za materiál.

debata chyba