Rýchlejšie splatený úver je lacnejší

Najviac banke zaplatia na úrokoch ľudia, ktorí ho splácajú najdlhšie. Okrem toho, že budú dlhšie platiť úroky, zaplatia viac aj na poplatku za vedenie úverového účtu.

28.03.2011 13:42
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Aj keď mnohí uprednostňujú dlhšiu splatnosť hypotéky, aby čo najviac znížili svoje mesačné náklady, neznamená to, že ak si predĺžia splatnosť úveru dvojnásobne, bude dvojnásobne nižšia aj splátka.

Napríklad pri úvere vo výške 50–tisíc eur s úrokovou sadzbou 5 percent je pri splatnosti 15 rokov mesačná splátka na úrovni 395 eur. Ak si tento klient vyberie splatnosť 30 rokov, bude mesačne platiť 268 eur. Mesačne tak ušetrí 127 eur, čo je menej ako tretina pôvodnej splátky. Za úver s 30–ročnou splatnosťou však zaplatí o 25 830 eur viac ako pri splatnosti 15 rokov.

V prípade, že si niekto nemôže dovoliť platiť takúto vysokú splátku, je pre neho výhodné, ak si splatnosť úveru skráti aspoň minimálne. Ak bude namiesto 30 rokov platiť úver o jeden rok kratšie, bude mesačne platiť o štyri eurá viac, no banke celkovo zaplatí o 1 800 eur menej ako pri dlhšej splatnosti.

debata chyba